Seks

Vrijen onder invloed

Het blijft je eigen wil
Sommige drugs zorgen ervoor dat je meer zin in seks hebt. Je voelt je minder geremd. Je stapt makkelijker over grenzen heen. Het wil niet zeggen dat je zomaar ongewild gaat vrijen. Het gebruik van drugs of alcohol brengt je niet van je eigen wil af. Als je van iemand hoort dat hij geneukt heeft zonder condoom, omdat hij zo dronken was, dan is dat een gemakkelijk excuus. Eigenlijk wil hij op deze manier de verantwoordelijkheid afschuiven.

Als je onder invloed bent, neem je het niet meer zou nauw
Realiseer je dat je het niet meer zo precies neemt als je gedronken hebt of een pilletje heb geslikt. Je bent minder alert op het nemen van voorzorgsmaatregelen. Onder invloed ben je minder kritisch.

Minder kritisch in je partnerkeuze?
Herken je deze uitspraak: Toen ik wakker werd en zag wie er naast me lag, ben ik me rot geschrokken! Heb ik daar iets mee gedaan?

Neem altijd een condoom mee
Als je uitgaat en je denkt dat het op een vrijpartij kan uitlopen, neem dan een condoom mee. Het condoom beschermt tegen geslachtziekten, maar ook tegen zwangerschap.

Onder invloed lukt het omdoen van een condoom soms niet zo best. Als je hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, kan veilig vrijen lastig zijn. Ook is er een kans dat het condoom afglijdt, omdat je penis minder makkelijk stijf wordt of blijft. Kwestie van opletten dus.

Veilige seks
Door drinken of drugs gebruiken vergroot je de kans op onveilige seks. Een condoom is een voorbehoedmiddel tegen zwangerschap, maar beschermt het je ook tegen allerlei Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s of geslachtsziektes). Wil je meer weten over veilige seks kijk dan ook nog eens bij SOA.

Lees meer bij De invloed van drugs op je seksbeleving