Meer over middelen

Anoniem chatten

Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met alcohol, roken, drugs of gamen. Of je nu ouder, partner, professional of jongere bent. VNN biedt informatie en geeft advies hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Alcohol
De meeste mensen drinken af en toe wel een wijntje of een biertje voor de gezelligheid. Gewoon om even lekker te ontspannen of extra plezier te hebben. Dat hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Wat is verantwoord?
Lees hier meer over alcohol

Drugs
Drugs zijn stoffen die van invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden. Hoewel het gebruiken van drugs gevaarlijk kan zijn, hoeft het niet meteen problematisch te zijn. Er is een verschil tussen incidenteel of recreatief drugsgebruik en overmatig drugsmisbruik
Lees hier meer over drugs.

Andere verslavende middelen
Bij 'verslavende middelen' denk je snel aan drugs en alcohol. Maar er zijn veel meer verslavende middelen, zoals tabak (roken), medicijnen, gamen, gokken en seks. Nu zijn die laatste voorbeelden niet per se middelen, meer gedrag. Nu kan gedrag een middel zijn om je beter te voelen of je te verdoven, net als bij alcohol en medicijnen, bijvoorbeeld. 
Lees hier meer over andere verslavende middelen.

Kenmerken van drugsgebruik
Om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het belangrijk om op een combinatie van signalen te letten. Uiterlijke signalen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zoveel. Maar de combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van drugsgebruik. De beste manier om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het de persoon rechtstreeks te vragen.
Lees hier meer over kenmerken van drugsgebruik.

Risico's en gevolgen van drugsgebruik
Drugsgebruik hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar de volgende factoren vergroten het risico aanzienlijk: onduidelijke kwaliteit van het middel, onvoorbereid gebruik, groepsdruk, combigebruik, gewoonte en de kans op verslaving.
Lees hier meer over de risico's en gevolgen van drugsgebruik

Voorlichting & Preventie van VNN

Filmpje | 4.32 minuten

In het filmpje vertelt Hadewig Bijsterveld, preventiewerker VNN, wat de afdeling Voorlichting en Preventie van VNN kan betekenen voor professionals, ouders en naasten. 'Wij willen voorkomen dat mensen in de problemen komen door alcohol, drugs en gamen. En hoe eerder je kunt bijsturen, hoe beter!'

Testservice voor uitgaansdrugs

Cocaïne, xtc, en ketamine: het zijn allemaal drugs die door sommige mensen worden gebruikt voor plezier. Het gebruik van drugs is echter nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Het is daarom verstandig om het te laten testen voordat je het gebruikt. Dat kan na versoepeling van de coronamaatregelen in Groningen, Leeuwarden en AssenDe testservice is gratis. 

Lees hier meer over onze drugstestservice

Neem contact op

088 - 234 34 34