Medische vragen over verslaving

Anoniem chatten

Huisartsen en patiënten met een verslaving

Huisartsen krijgen in de dagelijkse praktijk geregeld vragen die met verslaving te maken hebben. Zoals:

  • Hoe verloopt de ontwenning en welke ondersteunende medicatie is aan te bevelen?
  • Wat zijn de lichamelijke klachten in relatie tot middelenmisbruik?
  • Wat zijn de behandelmogelijkheden van Hepatitis C?

Ontwenning en ondersteuning met medicijnen

Medicamenteuze behandeling bij ontwenningsklachten is wel mogelijk, maar uitsluitend onder specialistische begeleiding door de verslavingsarts of eventueel de huisarts. Sommige medicijnen worden alleen in de opnamekliniek (tijdens opname of in de kliniek) tijdens een afkick (detoxificatie) toegepast.

Verloop ontwenning

Afhankelijk het middel waaraan men verslaafd is,  zijn er in meer of mindere mate ontwenningsklachten die in het algemeen een paar weken duren, maar ook tot maanden aanwezig kunnen zijn.

Relatie met middelenmisbruik en lichamelijke klachten (zoals steken, pijn in de benen)

Lichamelijke, dan wel psychische klachten kunnen voorkomen in de ontwenningsperiode. Eveneens veel lichamelijke en psychische klachten kunnen een direct effect van drugs zijn. Iedere drug heeft een specifiek klachtenpatroon, ook in de ontwenningsperiode.
Bij verslaving aan opiaten (heroïne, morfine, methadon, etc.) wordt vaak in de ontwenningsperiode pijn in de benen en spierpijn gezien.

Behandel- en testmogelijkheden op Hepatitis C

Er zijn degelijke behandelingsmogelijkheden voor Hepatitis C. Bij kans en/of risico op besmetting met het Hepatitis C virus, bijvoorbeeld door intraveneus drugsgebruik, of bij personen die een bloedtransfusie hebben gehad, wordt een bloedtest op Hepatitis C gedaan. Deze kan door de huisarts aangevraagd worden. 

Bij besmetting met Hepatitis C+ verwijst de huisarts door naar de internist of bepaalt in overleg met de internist het te volgen beleid. 
Bij klachten en/ of afwijkingen in de leverfuncties en de beoordeling van de activiteit van het virus wordt er behandeld. Een besmetting met het Hepatitis C virus alleen, zonder leverziekte, wordt in het algemeen niet behandeld.

Consultatiedienst

Zowel medici (huisartsen, specialisten) als paramedici (bijvoorbeeld verloskundigen, psychologen, verpleegkundigen) kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week, een verslavingsarts consulteren over hun patiënten.

Meer over de consultatiedienst.

Webinar 'Waar palliatieve zorg en verslavingszorg elkaar ontmoeten'

Onze communicatieadviseur Jamal Bedijn gaat tijdens deze webinar in gesprek met verpleegkundig specialist ggz Jojanneke Briek (VNN), verslavingsarts Mara Helmholt (VNN) en verpleegkundig specialist agz Mariska Reurink (Icare). Jojanneke is aandachtsfunctionaris van het netwerk Palliatieve Zorg Drenthe en vertelt over hoe palliatieve zorg wordt ingezet bij VNN, lessen uit de praktijk, de toolkit di...