Wat doet energiedrank met je lichaam?
De cafeïne in de energiedranken stimuleert je zenuwstelsel. Je hebt een energiek gevoel en minder behoefte aan slaap. Het kan een gunstig effect hebben op je concentratie en reactievermogen. Ook worden diverse lichamelijke functies gestimuleerd. Hierdoor moet je bijvoorbeeld eerder plassen. Cafeïne veroorzaakt geen uitdroging van het lichaam, zoals soms wordt beweerd.
Veel mensen vragen zich af of energiedranken slecht zijn. Duidelijk is dat bij grote hoeveelheden cafeïne vervelende effecten kunnen optreden als
- versnelde of onrustige hartslag
- gejaagd gevoel
- zweten
- beven
Afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen
Gebruik van cafeïne voldoet niet aan de criteria van verslaving zoals die internationaal zijn vastgelegd. Toch leidt regelmatig gebruik van cafeïne-houdende dranken in sommige gevallen tot afhankelijkheid, inclusief ontwenningsverschijnselen bij onthouding. Ook klachten als vermoeidheid, nervositeit en slapeloosheid als gevolg van buitensporig gebruik zijn mogelijk. Overmatig gebruik van cafeïne kan schadelijk zijn voor:
- mensen met hartproblemen
- bij zwangerschap
- kinderen
Wat kunnen de gevolgen van energiedrank zijn?
Energiedranken kunnen slecht zijn omdat ze vermoeidheid onderdrukken, waarmee je over je grenzen van vermoeidheid heengaat. De combinatie met zware lichamelijke inspanning, het gebruik van alcohol of drugs, is extra gevaarlijk. De gevolgen van energiedrank zijn dan niet te overzien.
Kinderen zijn extra gevoelig voor de effecten van de cafeïne die in energiedrank zit en kunnen het beter niet drinken. Dat geldt ook voor de volgende risicogroepen:
- Zwangeren
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen
- Mensen die extra gevoelig zijn voor cafeïne
Energiedrank combineren met alcohol geeft extra risico
Het combineren van energiedrank en alcohol is gevaarlijk. Door de energiedrank krijg je het gevoel alles nog onder controle te hebben, terwijl je coördinatie en waarnemingsvermogen door de alcohol verminderen. Je overschat jezelf eerder, omdat je door het oppeppende effect van de energiedrank de effecten van alcohol, en mogelijk dronkenschap, minder voelt.
Gevolgen van energiedrank voor chauffeurs
Uit onderzoek blijkt dat alcohol in combinatie met energydrank niet alleen de motorische coördinatie beïnvloedt, maar ook de vaardigheid om beslissingen te nemen. Het is niet alleen gevaarlijk voor chauffeurs omdat het hun reacties vertraagd en de motorische coördinatie aantast, maar vooral omdat het inschatten van risico’s veel minder goed gaat.
Energiedrank slecht? Niet als je het verantwoord drinkt
Energiedranken mogen in Nederland verkocht worden. Af en toe eens een blikje energiedrank drinken is niet slecht, maar als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt door het teveel drinken van energiedrank, kan dit leiden tot verslaving en ontwenningsverschijnselen.
Ons advies om te zorgen dat je geen groot risico loopt:
- Kinderen onder de 13 jaar: geen energiedranken
- Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven: maximaal 1 blikje per dag maar liever helemaal niet
- Mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen en mensen die extra gevoelig zijn voor cafeïne: maximaal 1 blikje per dag maar liever helemaal niet
- Bij zware lichamelijke inspanning, gebruik van alcohol of andere drugs: geen energiedranken
Deze adviezen gelden niet in combinatie met koffie. Als gezonde volwassenen 1 blikje energiedrank drinken, kunnen ze daarnaast nog 3 kopjes koffie nemen.