Kinderen en drugs

Anoniem chatten

Kinderen weten soms meer over drugs dan hun ouders. Zij zullen je graag vertellen dat het allemaal wel meevalt. Weet dat drugs verschillen in uitwerking en risico. Je kunt ze niet op één hoop gooien. Verzamel daarom zelf informatie zodat je mening op feiten is gebaseerd. Lees hier meer over de verschillende drugs, de effecten en risico’s. Om je bij een gesprek wat meer houvast te geven, geven we een aantal tips.
Lees ook Ik vermoed drugsgebruik.

Weet welke drugs er zijn en wat ze doen

Drugs verschillen in uitwerking en risico. Je kunt ze niet op één hoop gooien. Kinderen weten soms meer over drugs dan hun ouders en zullen jou graag vertellen dat het allemaal wel meevalt. Daarom is het belangrijk dat je zelf informatie verzamelt, zodat jouw mening op feiten is gebaseerd.
De belangrijkste zaken per middel vind je op de pagina Meest gebruikte drugs.

Praat op tijd met je kind over drugs

Het is verstandig om op tijd met jouw kind over drugs en druggebruik te praten. Op tijd wil zeggen voordat je kinderen ermee in aanraking komen. Praat over hasj en wiet met kinderen vanaf ongeveer 12 jaar. Kies in ieder geval een geschikt moment waarop je tijd hebt om er uitgebreid over te praten. Het is niet alleen een kwestie van praten, vertellen en discussiëren. Ook het stilstaan bij jouw eigen ervaringen, jouw houding en voorbeeldgedrag zijn van groot belang.

Geef regels en grenzen aan als jouw kind aan de drugs is

Leg, als je kind aan de drugs is of ermee in aanraking komt, uit wat je niet wilt en waarom. Misschien denkt je kind er heel anders over, maar hij of zij weet dan in ieder geval wat jouw mening is. Maak afspraken. Houd hierbij rekening met de belevingswereld van jouw kind.

Meer advies nodig?

Wil je als ouder meer weten over het omgaan van kinderen met drugs, alcohol of andere verslavende gewoontes?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.
Je kunt ook met ons chatten.
 

Praten over drugsgebruik, hoe doe je dat?

Filmpje | 3.45 minuten | Fragment uit de VNN-webinar over drugs,

VNN-preventiewerker Marcel en student Jasper geven advies en praktische tips wat je wel en niet moet doen in een gesprek over drugs. Het is een onderdeel van de VNN-webinar 'Drugs, oud en nieuw' Zie ook vnn.nl/webinar