Drugs laten testen

Anoniem chatten

Het is momenteel erg druk bij de testservice. Het testen van de drugssamples gebeurt door het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het analyseren is duur en kost tijd, hierdoor kan het DIMS maar een beperkt aantal drugssamples per week testen.

De afgelopen weken heeft het DIMS niet alle aangeleverde drugssamples kunnen onderzoeken. Dit vinden we ontzettend vervelend omdat we iedereen zo goed mogelijk willen helpen. Toch moeten we nu soms bezoekers teleurstellen.

Ook de komende tijd zullen mogelijk niet alle aangeleverde drugs een complete uitslag krijgen.
 

Testen rond de feestdagen

De testservice van VNN blijft rond de feestdagen gewoon open. Omdat het laboratorium wel dicht gaat in deze periode, kunnen er minder middelen worden getest en kan het langer duren voordat je een uitslag hebt. Kom daarom ruim van tevoren testen als je van plan bent om tijdens de feestdagen te gebruiken.

 • Als je voor de feestdagen een uitslag wil krijgen, kun je het beste op 7 december (Assen) of op 8 december (Groningen en Leeuwarden) langskomen.
 • In de weken daarna is er minder lab-capaciteit en krijgen niet alle samples een lab-uitslag. We geven dan prioriteit aan drugs die het grootste risico vormen.
 • Als je in de laatste twee weken van het jaar langskomt in Assen, Groningen of Leeuwarden, is de uitslag van je sample niet eerder dan op 6 januari op te vragen.
   

Er zijn enkele dingen je kunt doen om teleurstelling te voorkomen:

 • Zorg dat je op de hoogte bent van de algemene regels en welke drugs je kan laten testen. Dat is verderop op deze pagina te lezen.
 • Heb je de drugs al gebruikt en had je geen gekke klachten? Kom liever testen op een rustiger moment. Er zijn op dit moment mensen die dringender een uitslag nodig hebben.
 • Ga je de drugs niet op korte termijn gebruiken? Stel je bezoek aan de testservice dan liever uit tot een rustiger moment.
 • Als je toch wil komen testen: Neem dan maar één drugssample mee. Zo kunnen we zo veel mogelijk verschillende mensen helpen.
 • Hou er rekening mee dat je ondanks je bezoek aan de testservice toch geen uitslag krijgt.
   

We willen jou als bezoeker zo goed mogelijk helpen. We snappen we de teleurstelling die ontstaat als je ondanks alle moeite geen uitslag krijgt. Reageer frustraties hierover niet op onze medewerkers af: zij kunnen evenmin iets aan de huidige drukte doen. Het testen van illegale drugs in Nederland is een voorrecht wat we koesteren, maar de middelen zijn eindig.

 

Testen in Assen en Groningen alleen op afspraak.

 • Wil je testen in Groningen? Klik dan hier om een afspraak in te plannen.
 • Wil je testen in Assen? Klik dan hier om een afspraak in te plannen.
 • Wil je een test in Leeuwarden? Dan kun je het spreekuur bezoeken op donderdag van 13 tot 16 uur. Hiervoor hoef je geen afspraak te maken.

Testservice voor uitgaansdrugs

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Het is daarom verstandig om het te laten testen voordat je het gebruikt. Dat kan in Groningen, Leeuwarden en AssenDe testservice is gratis. 

Heb je algemene vragen over drugs, gebruik of verslaving? Dan kun je mailen naar info@vnn.nl of gebruik maken van de chatservice elke werkdag tussen 13.00-17.00 uur.

Gevaarlijke pillen

Regelmatig worden pillen op de markt gebracht met een verhoogd risico voor je gezondheid. Laat daarom altijd je pil testen. Daarnaast kun je de lijst met gevaarlijke pillen raadplegen. Deze lijst geeft goede actuele informatie maar is per definitie niet compleet. Met andere woorden: ook pillen die niet op de lijst voorkomen, kunnen extra risico’s met zich meebrengen.

Bekijk hier de lijst met gevaarlijke pillen of download de app Red Alert via de App Store of Google Play.

Wil je hulp bij niet gebruiken op festivals? Kijk dan even op de site van Festival Oneliners.

Testservice VNN

Filmpje testservice VNN - 1.41 minuten

Drugsgebruik is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Wil je toch gebruiken? Laat je drugs testen bij de testservice van VNN. In het filmpje zie je hoe dat werkt.

Voorwaarden voor het testen

Bij de testservice testen we uitsluitend drugs voor consumenten. Dus niet voor dealers, ouders, familie of politie. Je blijft anoniem; we noteren uitsluitend gegevens over middelen, niet over personen.

Wat zijn de verdere voorwaarden voor het testen:
• maximaal 1 drugsmonster per keer
• maximum 1 gram poeder en 10 ml vloeistoffen
• geen grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor productie van drugs
Aan de testuitslag kun je geen rechten ontlenen. De tester, de VNN locatie en het laboratorium kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van welke drugs dan ook.

Welke uitgaansdrugs?

Je kunt bijna alle drugs bij de testservice laten testen (zoals XTC, cocaïne, speed, ketamine, LSD).
De volgende middelen kun je niet laten testen: alcohol, paddo's, medicijnen, hasj en wiet, anabolen, grondstoffen voor drugs.

Poeders, capsules en vloeistoffen

Om precies na te gaan welke stoffen erin een pil, poeder, capsule of vloeistof zitten en in welke hoeveelheid, sturen we deze drugs door naar het laboratorium. Van poeders hebben we iets minder dan 150 mg nodig voor een analyse in het laboratorium; van vloeistoffen tussen de 2 en 5 milliliter. Pillen moeten heel en onbeschadigd worden ingeleverd. De drugs die we voor je opsturen naar het lab krijg je niet retour.

Uitslag van het laboratorium

Na een week kun je bellen voor de uitslag. Je krijgt dan de volledige laboratoriumuitslag.

LSD testen?

Er zijn 2 verschillende opties om LSD-zegels te testen:

 • De kwalitatieve analysevoor als je wil weten of de zegel wel of geen LSD bevat. 
 • De kwantitatieve analyse, voor het vaststellen van de hoeveelheid LSD in een zegel. Een kwantitatieve analyse is kostbaar en kan maar beperkt worden uitgevoerd. Neem daarom tevoren contact op met de testservice voor overleg.

Meer informatie?

Heb je een of meerdere uitgaansdrugs die je wilt laten testen of heb je eerst nog vragen? Check hier dan de adressen van onze testservice.

Waarom laat je je pil testen bij VNN?

Marlotte en David vertellen waarom ze hun pillen laten testen bij de testservice van VNN. David Wat laat je vandaag testen? “Ik laat vandaag een XTC-pil testen. Die heb ik via via gekregen maar ik wil zeker weten dat het geen gevaarlijke pil is.” Waarom laat je je pil testen? “Ik heb van mijn vrienden gehoord dat VNN een pillentestservice heeft. En toen dacht ik: “Dan laat ik mijn pil ...