Bemoeizorg in Groningen (BinG)
BinG is een samenwerkingsteam van GGz-instelling Lentis en VNN. Het team biedt bemoeizorg en behandeling aan mensen met langdurige verslavings- en psychische problemen (de zogenaamde Dubbele Diagnose). Deze mensen ondervinden problemen op verschillende levensgebieden en komen niet uit zichzelf in zorg. Het gaat om mensen die voortdurend tussen wal en schip vallen.
In de stad Groningen gaat het om 80 volwassenen die BinG begeleidt.
De basis van de werkwijze van BinG is ACT, Assertive Community Treatment.
Het ACT model en de daarbij horende methodiek
Binnen het ACT model is het vooral van belang om een relatie met de cliënt aan te gaan en in stand te houden. Het doel is dat de cliënt een stabiel leven leidt en zich staande kan houden in de maatschappij (rehabilitatie naast bemoeizorg).
Het gaat om een integrale vorm van hulpverlenen, waarbij BinG een bijdrage levert aan vroeghulp, diagnostiek, indicatiestelling en vervolg behandeling.
De ACT model wordt gekenmerkt door intensieve zorg. De uitvoering van de behandeling ligt in handen van het gehele ACT team. Er wordt hulp geboden op alle levensgebieden, zoals psychiatrische zorg, verslavingszorg, woonondersteuning en maatschappelijke hulp. De hulp en begeleiding wordt zoveel mogelijk gegeven op de plaats waar de cliënt zich bevindt, zoals thuis, op straat, of bij de dagopvang.
Het team
Een ACT team bestaat uit verschillende disciplines, waardoor een integrale vorm van hulpverlenen gerealiseerd wordt.
In het BinG team werken een verslavingsarts, psychiater, ervaringsdeskundige, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, maatschappelijk werker, verpleegkundigen en woon- en trajectbegeleiders nauw met elkaar samen.
Samenwerking
Het BinG team maakt gebruik van de deskundigheid en faciliteiten van andere relevante instellingen. Te denken valt aan wijkagenten, woningcorporaties, sociale pensions, dagbestedingscentra, huisartsen, maatschappelijk werk, GGz-instellingen, Reclassering, GGD.
Instroom en verwijzing
Cliënten worden vooral uit de participerende instellingen, zoals Lentis en VNN aangemeld. Ook andere instellingen kunnen cliënten aanmelden.
Er is geen tijdslimiet aan de hulp gesteld. Om doorstroming van cliënten te bewerkstellingen, worden de cliënten uitgeschreven, die in staat zijn om van de reguliere voorzieningen gebruik te maken.
Contact
Wilt u meer weten, naam dan contact op met:
BinG, Postbus 86, 9700 AB Groningen
Telefoon 050-522 35 63
bing@lentis.nl