Omgaan met blowers

Anoniem chatten

Omgaan met mensen die te veel blowen: een aantal tips

Omgaan met mensen die stevig blowen kan lastig zijn, zeker als het de vriendschap of relatie dreigt te verpesten. Iemand legt het zo uit:

‘’We hadden altijd lol met elkaar. We kenden elkaar al lang en trokken ook buiten het weekend met elkaar op. Ik wist dat het thuis en op school niet altijd zo lekker liep, maar daar hoorde ik hem eigenlijk nooit over. Een tijdje geleden is er iets veranderd. Het lijkt bij hem steeds meer te draaien om wiet. Hij is heel sloom en afwezig. En vergeet allerlei afspraken die wij maken. Het lijkt wel of niets hem meer interesseert...’’

Praten over het blowen

Je wilt graag met de persoon praten over het blowen, maar hoe pak je dat nou aan? Een aantal tips:

 • Kies het juiste moment: een moment waarop je met z’n tweeën rustig kunt praten. Een paar dagen na een stapavond bijvoorbeeld. Niet als hij of zij onder invloed is.
   
 • Geen welles-nietes: iemand die teveel blowt, weet zelf ook wel dat dit niet klopt. Dat hoeft hij of zij van jou niet nog eens te horen. Als je hem of haar veroordeelt of steeds op fouten wijst, verzeil je snel in een welles-nietes gesprek.
   
 • Laat zien waar je staat: vertel wanneer en hoe jij last hebt van zijn of haar gedrag, wat je ervan vindt en wat je wel en niet van hem of haar pikt.
             
 • Leef je eigen leven: laat je leven niet bederven door iemand anders. Ga iets nieuws of wat anders doen met anderen als hij of zij zich niets van je aantrekt of zich niet anders wil gaan gedragen.
   
 • Zelfrespect: dreig niet met dingen die je niet waar kunt maken. Daarmee verlies je respect en zelfrespect. Iemand die te veel drinkt of drugs gebruikt, zit met zichzelf en zijn situatie in de knoop. Door het gebruik wordt het er niet beter op, integendeel. Het is goed om er met jouw vriend of familielid over te spreken, maar adviseer ook om er met deskundigen over te praten zoals een leraar, huisarts of een hulpverlener van bijvoorbeeld VNN.

Vragen over de omgang met mensen die blowen?

Wil je meer weten over het omgaan met blowers of zit je met een persoonlijke vraag? Neem contact op. Dat kan ook via onze chatservice.