Drugs

Anoniem chatten

Drugs kunnen je leven beheersen

Drugs zijn stoffen die van invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Ze beïnvloeden je stemming. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden.

Hoewel het gebruiken van drugs gevaarlijk kan zijn, hoeft het niet meteen problematisch te zijn. Er is een verschil tussen incidenteel of recreatief drugsgebruik en overmatig drugsmisbruik. Het te vaak of te veel gebruiken van drugs kan een flink negatieve invloed op je leven hebben. Niet alleen op jouw leven, maar ook op die van ouders, partners, vrienden, collega’s of kinderen.

Het blowen voorbij: portret van Marijet

Filmpje - 3 minuten

Marijet vertelt wanneer ze begon met blowen, wat het voor haar betekende en hoe ze haar leven hervond.

Ken je iemand die drugs gebruikt?

Het kan zijn dat je een vermoeden hebt dat iemand in je omgeving drugs gebruikt. Als je merkt dat bijvoorbeeld een collega op werk gebruikt, je jonge kind gebruikt, of je partner gebruik voor je geheimhoudt, bijvoorbeeld, kan dit gebruik een probleem worden. In deze situaties kan gebruik namelijk iemands werk, ontwikkeling of relatie negatief beïnvloeden. We beschrijven op deze pagina hoe je gebruik kunt herkennen en op deze pagina lees je meer over hoe je verslaving herkent.

Veelgestelde vragen over drugs

Waarom gebruiken mensen drugs?

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, in Nederland de bekendste drug. Hier staan meer voorbeelden van illegale drugs.

Mensen gebruiken drugs om zich te verdoven, hun waarneming te veranderen, of om gestimuleerd te worden. Dit kan zijn uit nieuwsgierigheid, maar het kan ook zijn dat mensen met gebruik hun problemen proberen te vergeten. Hieronder noemen we de effecten die verschillende soorten drugs geven:

  • Ontspannen en verdoven. Voorbeelden hiervan zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
  • Oppeppen. Je voelt je meer alert of lijkt meer energie te hebben. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne en amfetamine maar ook tabak en koffie.
  • Je waarneming veranderen. Je ziet en beleeft de wereld anders. Voorbeelden zijn LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen.

    * Sommige middelen, zoals hasj, wiet en XTC, hebben meerdere uitwerkingen.
     Xtc is bijvoorbeeld zowel oppeppend als waarnemingsveranderend; cannabis is zowel verdovend als waarnemingsveranderend.

Hoe kun je veilig drugs gebruiken?

Het gebruik van drugs bij het uitgaan of op andere momenten is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Bij VNN kun je gratis en anoniem je drugs laten testen. Je weet dan niet of gebruik voor jouw lichaam veilig is, maar je weet wel of er geen stoffen inzitten die er niet in horen te zitten. Bovendien krijg je te horen hoe sterk de drugs is die je wil gebruiken.

Drugs testservice

Wil jij weten wat de samenstelling of sterkte van jouw drugs is? Laat het gratis testen bij de VNN drugs testservice in  Groningen, Leeuwarden of Assen

LET OP: drugsgebruik is nooit zonder risico! Lees meer over Drugs laten testen: ken de risico’s

Opiumwet: de regels over drugs

In de Opiumwet wordt een onderscheid gemaakt tussen bezit van drugs en handel erin.

Of je gearresteerd wordt vanwege bezit van drugs hangt af van de hoeveelheid: bij grote hoeveelheden ziet de politie je als dealer. Dit is ook zo als je verschillende soorten drugs bij je hebt. De toegestane hoeveelheid is de hoeveelheid die je voor één keer gebruiken nodig hebt. Bezit je meer, dan is er sprake van een zogeheten ‘dealerindicatie’.

Hieronder staat welke hoeveelheden gezien worden als bezit voor eigen gebruik.

Cannabis (hasj en wiet)

tot 5 gram

Cocaïne en speed

0,5 gram

Heroïne

0,5 gram

Xtc

1 pil

Hennepteelt

tot 5 planten


Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik niet opgespoord en vervolgd. Wel neemt de politie harddrugs altijd in beslag, hasj en wiet niet altijd. Dit heet ‘sepot met afstand’. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zal de politie je ouders op de hoogte stellen van je aanhouding.

Wanneer je extra moet opletten met drugs

Onduidelijke kwaliteit van het middel

De meeste drugs worden illegaal geproduceerd en verhandeld. Hoewel je bij ons je drugs kunt laten testen, doen dealers dit in principe niet voor je. Illegale drugs worden vaak versneden, dat wil zeggen dat er stoffen aan zijn toegevoegd. Van sommige stoffen, zoals manitol of sucrose, zal je niet veel merken, maar andere stoffen bederven het effect van het middel dat je gebruikt of zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Cocaïne wordt bijvoorbeeld vaak versneden met fenacetine en levamisol en soms met lidocaïne. Speed wordt vaak versneden met cafeïne. Daarnaast kan de sterkte van illegale drugs verschillend zijn, waardoor je er, zonder dat je het weet, te veel van kan nemen. 

Onvoorbereid gebruik

Omdat gebruik nooit zonder risico’s is, is onvoorbereid gebruik af te raden. Doe onderzoek naar de effecten van het type drugs dat je wil nemen, laat je drugs testen en zorg ervoor dat je met mensen bent die je vertrouwt. Als je onverhoopt verrast wordt door negatieve effecten, dan heb je anderen die voor je kunnen zorgen.

Groepsdruk

Soms doe je onder druk van vrienden dingen die je eigenlijk liever niet zou doen. Je wilt ook niet buiten de groep vallen, dus doe je mee en let je minder op je eigen grenzen. Bedenk op zo’n moment dat echte vrienden respect voor elkaar hebben en rekening houden met elkaar.

Combigebruik

Van combigebruik is sprake als je meerdere drugs tegelijk gebruikt. Als je drugs combineert, zet je je lichaam nog meer onder druk. Zeker als je zogenaamde “uppers” (stimulerende middelen) en “downers” (verdovende middelen) door elkaar gebruikt.

Gewoonte

Je kunt er een gewoonte van maken om altijd drugs te gebruiken als je uitgaat met je vrienden. Het voelt dan alsof het zonder niet leuk zal worden. Je drugsgebruik krijgt dan iets dwangmatigs, terwijl je niet verslaafd bent. De gedachte dat bij een bepaalde gebeurtenis een bepaald middel hoort, kan wel een opstap zijn naar verslaving.  

Verslaving

Je hebt een verslaving je afhankelijk wordt van een bepaald middel of gedrag (zoals gokken of gamen). Ook als dat ten koste gaat van de relatie met je vrienden en familie, je studieresultaten, je gezondheid of je financiële situatie. 

Verslaving is niet iets dat snel gebeurt. Dit betekent dat je tijd hebt om iets aan je gebruik te doen. Eenmaal verslaafd wordt het moeilijker, maar ook dan heb je opties.
Lees meer over ‘
Wat is een verslaving?’.

Neem contact op

088 - 234 34 34