XTC (ecstacy)

Anoniem chatten

De naam XTC komt van het Engelse woord ecstasy en is de gangbare benaming voor de stof 3,4 metyleendioxymethamfetamine, afgekort: MDMA. Op deze pagina is alle informatie over XTC te vinden. 

Hoe ziet XTC eruit?

XTC komt het meest voor in pilvorm. Deze pillen verschijnen voortdurend in nieuwe vormen en kleuren en met een grote variatie aan logo’s. Voor deze logo’s worden vaak bestaande logo’s van grote merken gebruikt. Een zeer populair logo, dat al jarenlang in verschillende variaties voorkomt, is de smiley. Ook komt XTC voor in de vorm van MDMA-kristallen wat eruitziet als bruine kristalsuiker.

Wat is XTC en wat voel je?

Filmpje - 2.58 minuten

Preventiewerker Marcel legt uit wat XTC is, wat je voelt en wat de risico's zijn. Het is een fragment uit de webinar over drugsgebruik, zie vnn.nl/webinar

Hoe werkt het?

Als je een XTC-pil slikt duurt het, afhankelijk van de omstandigheden, ongeveer 30 tot 60 minuten voordat je wat voelt. MDMA zorgt ervoor dat er gedurende ongeveer 6 uur extra serotonine in je lichaam vrijkomt. Serotonine is een stofje dat invloed heeft op je stemming, maar ook op een aantal lichaamsfuncties zoals de temperatuur- en vochtregulatie.

Wat voor gevoel geeft XTC (de ecstasy drug)?

Naast dat XTC een oppeppend effect heeft, versterkt het ook je waarneming en je gevoel van intimiteit met anderen. Je komt makkelijker tot intieme gesprekken en gaat je wat zorgelozer en meer ontspannen voelen. Ook onderdrukt het (tijdelijk) vermoeidheid, honger en slaap.

Wat zijn de risico’s van XTC?

Door een veranderde waarneming kan het zijn dat je situaties makkelijker niet goed inschat. Dit kan onwenselijk zijn in geval van sociale interactie, maar is bij bediening van machines of bij deelname aan het verkeer, ronduit gevaarlijk. Vermijd XTC-gebruik dus in situaties waarin aandacht en oplettendheid vereist zijn.
Bij frequent gebruik van XTC kan er een tekort aan serotonine ontstaan als de XTC is uitgewerkt. Hierdoor kun je je wat neerslachtig gaan voelen.

Een aantal risico's waar je rekening mee moet houden

Risico’s van MDMA
• Acute problemen die kunnen ontstaan door oververhitting, uitdroging, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, angst en het serotoninesyndroom (verhoging serotonine-spiegel in samenhang met medicatie).
• In een enkel geval krijg je een angststoornis die lang kan aanhouden.
• Er zijn aanwijzingen voor schade aan hersenen, nieren en lever als je XTC veelvuldig en intensief gebruikt. (Er is geen bewijs voor blijvende hersenschade bij incidenteel gebruik.)

Verkeerde stoffen
Sommige XTC-pillen bevatten naast MDMA ook andere stoffen. In het verleden zijn pillen aangetroffen die vervuild waren met atropine, mCCP of PMMA. Als je wilt gebruiken, laat dan eerst je drugs testen bij de testservice uitgaansdrugs van VNN

Dosering laten checken
Laat je goed informeren over de dosering. Niet elke pil heeft de vaste hoeveelheid MDMA en informatie op internet hierover is vaak niet betrouwbaar.
In 2007 was de gemiddelde dosering 80 mg MDMA per pil. In 2012 was dit gestegen naar 123 mg en tegenwoordig zijn doseringen van 175 mg of meer heel gangbaar.

Overdosering XTC
Kijk uit bij het bepalen van de dosis. Neem geen tweede pil omdat je denkt dat het nog niet werkt. De inwerking kan wel een uur duren. Houd ook rekening met de noodzakelijke hersteltijd na gebruik. Neem niet een dosis verdeeld over één avond in, omdat je dan langer  door zou kunnen gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk veel teveel binnenkrijgt.

Combigebruik
Als XTC wordt gecombineerd met alcohol of andere drugs neemt de kans op onverwachte effecten toe.

Meer informatie over XTC

Van plan om XTC te gebruiken? Laat dan je pillen testen bij de testservice van VNN. Daar krijg je ook antwoord van een deskundige als je vragen hebt over XTC of andere drugs.

Veel gestelde vragen over drugsgebruik