VNN voor jongeren

Anoniem chatten

Er gebeurt van alles als je jong bent: basisschool, middelbare school en later misschien wel een studie. Daarnaast doe je misschien wel aan sport of theater en je leer veel nieuwe mensen kennen. Je komt in nieuwe situaties terecht en je komt steeds vaker voor keuzes te staan: wat wil je, wie ben je en hoe gedraag je je? Het is geen makkelijke fase en het is niet voor iedereen even gemakkelijk om met zijn of haar ouders te praten. 

Goed in je vel zitten

Als het gaat om hoe jij je mentaal in je schoenen staat, dan kan het wel eens fijn zijn om met een onafhankelijk iemand te praten. Heb je vragen over alcohol, drugs, gamen of gokken? Of zit je iets dwars en wil je dat graag kwijt? Speelt er thuis iets? Dan kun je een aantal dingen doen.

* Zo kun je op de roze knop rechts in het scherm 'Anoniem chatten' klikken. Je kunt dan met iemand in de verslavingszorg chatten. Deze mensen zitten in heel Nederland, dus zijn niet altijd van VNN zelf. Belangrijk is dat niemand weet wie je bent, je kunt dus gewoon je ei kwijt.

* Speelt gebruik (alcohol, drugs, gokken, of gamen) een rol in jouw gezin? Dan zou je aan kunnen sluiten bij een zelfhulpgroep. Deze groepen worden niet door VNN georganiseerd, maar door andere organisaties.

* Als je liever iemand van VNN spreekt, kun je een adviesgesprek met ons aanvragen. Dit kan telefonisch en anoniem. Je praat dan met iemand die gewoon kan luisteren, maar die je ook hulp kan bieden als je dat nodig hebt.

* Je kunt ook kosteloos een afspraak maken met een van onze jongerenhulpverleners. Zij komen naar je toe, luisteren naar je en zoeken samen met jou naar een oplossing voor je probleem. Stuur dan even een e-mailtje naar info@vnn.nl. Je kunt ook bellen naar 088 234 34 34.

Je kunt ons ook volgen op Instagram.

Meer weten over wat VNN doet voor jongeren? Luister naar deze podcast van Jimmy's

VNN beantwoordt je vragen via adviesgesprekken: video

Nieuwe video over de adviesgesprekken van afdeling Preventie Veel mensen denken bij verslavingszorg meteen aan het ergste, maar we zijn er ook voor mensen die niet verslaafd zijn. Voor mensen die vragen hebben of niet goed weten of bepaald gedrag een probleem is. Zo bellen veel ouders ons omdat ze zich zorgen maken om het gamegedrag van hun kind, bijvoorbeeld. En mensen die niet zeker weten of ...

Wat VNN doet voor jongeren

Als je vragen hebt over drugs, alcohol, gokken of gamen, kun je terecht bij VNN. Ook als het gaat om iemand in je gezin of een vriend of vriendin. Je kunt VNN-medewerkers tegenkomen op school, als zij een praatje komen houden, maar ook in een buurthuis of via een gebieds- of wijkteam. Je kunt natuurlijk als ook zelf contact met ons opnemen. Met onze medewerkers kun je in gesprek over middelengebruik en eventuele psychische problemen. Ook kunnen jullie je woonsituatie en andere praktische dingen bespreken die misschien invloed hebben op je gebruik of het gebruik van iemand die je kent. Dit kan op school, bij je thuis, of op een andere plek die jij prettig vindt. Deze gesprekken vinden anoniem plaats, dus in eerste instantie hoef je niet aan je ouders of huisarts te laten weten dat je met ons in gesprek bent.

Als je samen met de VNN-medewerker besluit dat je in behandeling wil bij VNN, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een wijkteam. Wij helpen je hierbij, dit hoef je niet allemaal zelf te regelen. Wat houdt een behandeling bij VNN precies in? Een behandeling krijg je als je hulp wil bij het oplossen van problemen met alcohol, drugs of gokken/gamen. Voor behandeling kun je bijvoorbeeld bij een polikliniek terecht, waar je praat met een VNN-medewerker die gespecialiseerd is in het behandelen van een verslaving. Ook hebben we klinieken waar je opgenomen kunt worden. In een enkel geval kun je thuis behandeld worden. VNN heeft (samen met andere zorgorganisaties) speciale jeugdteams die jongeren thuis kunnen helpen. Ten slotte is het bij ons mogelijk om met het gezin behandeld te worden.

Jayden 'Ik heb de knop omgezet'

Ervaringsverhaal

“Ik hou eigenlijk niet zo van praten.” Jayden geeft tijdens dit interview veel korte antwoorden en zegt vaak ‘ik weet het niet’. Tóch wil Jayden (17) meewerken aan dit interview. Want het is goed als andere gameverslaafde jongens en meisjes lezen dat je hulp kunt zoeken. Wat op zijn elfde ooit begon als 'leuk computerspelletjes doen', groeide in de jaren daarna uit tot iets waar hij niet meer m...

Meer nodig dan een luisterend oor of advies?

Gebruik kan een rol spelen in je gezin, maar het kan ook op jou van toepassing zijn. Misschien vind je het lastig om te stoppen met drinken, drugs, gokken of gamen. Je kunt dan bij VNN worden behandeld.

* Zo kun je terecht bij één van onze poliklinieken. Hier ga je met je behandelaar aan de slag met je gebruik en krijg je in veel gevallen cognitieve gedragstherapie

* Ook hebben we speciale teams die je op locatie of bij je thuis kunnen helpen. Deze teams heten FACT. VNN werkt in Groningen bijvoorbeeld samen met andere zorginstellingen in een FACT Jeugd-team. Het team biedt hulp en psychiatrische behandeling aan jongeren tot 23 jaar met complexe problemen. In Drenthe hebben we ook een speciaal FACT-team Jeugd,

* Daarnaast helpen we elke dag veel jongeren in onze kliniek Vossenloo. Deze kliniek biedt behandeling aan jongeren van 12 tot 23 jaar. De jongerenafdeling heeft ruimte voor 30 mensen, maar deelnemers komen in een groep van maximaal 15 personen. Er zitten met name jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe, maar ook jongeren uit de rest van het land.

* Na opname in de kliniek kun je deeltijdbehandeling krijgen in een polikliniek. Deeltijdbehandeling houdt in dat je een aantal dagdelen per week bij ons in een polikliniek behandeld wordt. De rest van de tijd is vrij voor eigen invulling. Deeltijdbehandeling is mogelijk in Heerenveen en Groningen

Kosten
Ben je benieuwd naar de kosten voor een behandeling bij VNN? En ben je jonger dan 18 jaar? Dan is dit gratis. De gemeente betaalt dit voor je. Ook heb je geen eigen risico.

Ben je ouder dan 18? De intake en behandeling worden dan vergoed door de basisverzekering. Je moet wel je eigen risico betalen. Het verplichte eigen risico in 2023 is €385,-. 

Portret van Laura, jongerenkliniek Vossenloo

Filmpje van Laura, jongerenkliniek Vossenloo - 3.21 minuten

In VNN-kliniek Vossenloo verblijven jongeren die te kampen hebben met een verslaving (en soms ook andere psychische problemen). In de film vertelt Laura waarom ze werd opgenomen en hoe het dagelijks leven er in de verslavingskliniek uit ziet.

Neem contact op

088 - 234 34 34