VNN voor jongeren

Anoniem chatten

Er gebeurt van alles als je jong bent: basisschool, middelbare school en later misschien wel een studie. Daarnaast doe je misschien wel aan sport of theater en je leer veel nieuwe mensen kennen. Je komt in nieuwe situaties terecht en je komt steeds vaker voor keuzes te staan: wat wil je, wie ben je en hoe gedraag je je? Het is geen makkelijke fase en het is niet voor iedereen even gemakkelijk om met zijn of haar ouders te praten. 

Goed in je vel zitten
Als het gaat om hoe jij je mentaal in je schoenen staat, dan kan het wel eens fijn zijn om met een onafhankelijk iemand te praten. Heb je vragen over alcohol, drugs, gamen of gokken? Of zit je iets dwars en wil je dat graag kwijt? Speelt er thuis iets? Dan kun je een aantal dingen doen.

* Zo kun je op de roze knop rechts in het scherm 'Anoniem chatten' klikken. Je kunt dan met iemand in de verslavingszorg chatten. Deze mensen zitten in heel Nederland, dus zijn niet altijd van VNN zelf. Belangrijk is dat niemand weet wie je bent, je kunt dus gewoon je ei kwijt.

* Speelt verslaving een rol in jouw gezin? Dan zou je aan kunnen sluiten bij een zelfhulpgroep. 

* Als je liever iemand van VNN spreekt, kun je een adviesgesprek met ons aanvragen. Dit kan telefonisch en anoniem. Je praat dan met iemand die gewoon kan luisteren, maar die je ook hulp kan bieden als je dat nodig hebt.

* Je kunt ook kosteloos een afspraak maken met een van onze jongerenhulpverleners. Zij komen naar je toe, luisteren naar je en zoeken samen met jou naar een oplossing voor je probleem. Stuur dan even een e-mailtje naar info@vnn.nl. Je kunt ook bellen naar 088 234 34 34.

Je kunt ons ook volgen op Instagram.

Meer weten over wat VNN doet voor jongeren? Luister naar deze podcast van Jimmy's

Jayden 'Ik heb de knop omgezet'

Ervaringsverhaal

“Ik hou eigenlijk niet zo van praten.” Jayden geeft tijdens dit interview veel korte antwoorden en zegt vaak ‘ik weet het niet’. Tóch wil Jayden (17) meewerken aan dit interview. Want het is goed als andere gameverslaafde jongens en meisjes lezen dat je hulp kunt zoeken. Wat op zijn elfde ooit begon als 'leuk computerspelletjes doen', groeide in de jaren daarna uit tot iets waar hij niet meer m...

Meer nodig dan een luisterend oor of advies?

Verslaving kan een rol spelen in je gezin, maar het kan ook jou overkomen. Misschien vind je het lastig om te stoppen met drinken, drugs, gokken of gamen. Je kunt dan bij VNN worden behandeld.

* Zo kun je deeltijdbehandeling krijgen in een polikliniek. Deeltijdbehandeling houdt in dat je een aantal dagdelen per week bij ons in een polikliniek behandeld wordt. De rest van de tijd is vrij voor eigen invulling. Deeltijdbehandeling is mogelijk in HeerenveenGroningen en Emmen

* Ook hebben we speciale teams die je op locatie of bij je thuis kunnen helpen. Deze teams heten FACT

* Daarnaast helpen we elke dag veel jongeren in onze kliniek Vossenloo. Deze kliniek biedt behandeling aan jongeren van 12 tot 23 jaar. De jongerenafdeling heeft ruimte voor 30 mensen, maar deelnemers komen in een groep van maximaal 15 personen. Er zitten met name jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe, maar ook jongeren uit de rest van het land.

Kosten
Ben je benieuwd naar de kosten voor een behandeling bij VNN? En ben je jonger dan 18 jaar? Dan is dit gratis. De gemeente betaalt dit voor je. Ook heb je geen eigen risico.

Ben je ouder dan 18? De intake en behandeling worden dan vergoed door de basisverzekering. Je moet wel je eigen risico betalen. Het verplichte eigen risico in 2021 is €385,-. 

Portret van Laura, jongerenkliniek Vossenloo

Filmpje van Laura, jongerenkliniek Vossenloo - 3.21 minuten

In VNN-kliniek Vossenloo verblijven jongeren die te kampen hebben met een verslaving (en soms ook andere psychische problemen). In de film vertelt Laura waarom ze werd opgenomen en hoe het dagelijks leven er in de verslavingskliniek uit ziet.