Rijden onder invloed van alcohol

Anoniem chatten

Waarschijnlijk weet je wel dat rijden onder invloed gevaarlijk is. Voor jezelf en voor je medemens. Volgens officiële cijfers is er in Nederland bij 14% van de verkeersongevallen alcohol in het spel. Zware alcoholongevallen komen het meest voor in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 10 uur ’s avonds en 4 uur ‘s morgens, waarbij de bestuurders meestal jonge mannen tot 25 jaar zijn.

Als je moet autorijden, laat dan op een feestje alcohol helemaal staan, want het is vaak moeilijk om het bij 1 glas te laten. Wist je dat de kans op een ongeluk al verdubbeld is als je kort na het drinken van 3 glazen alcohol deelneemt aan het verkeer?

Hoe rijden onder invloed je rijgedrag beïnvloedt
Graag informeren we je over de gevaren die alcohol in het verkeer met zich meebrengt. Wat doet alcohol met je?

Je wordt overmoediger
Hoewel alcohol je hersenen verdooft, heb je na een aantal glazen zelf nog wel het gevoel dat je alles onder controle hebt. Je denkt dan dat je best nog wel je scooter of auto kunt besturen. In het verkeer ben je veel onvoorzichtiger en geneigd meer risico te nemen dan anders.

Je reageert minder snel
Door de verdovende werking van alcohol reageer je minder snel dan anders. Je remweg is daardoor minstens 20% langer als je 4 glazen op hebt. Als je een plotselinge noodstop moet maken, kan dit het verschil maken tussen wel of geen aanrijding.

Je concentratie vermindert
Omdat alcohol een sufmaker is, kun je je slecht concentreren. Dit maakt het moeilijker om complexe verkeerssituaties te overzien. Maar het is ook gevaarlijk op eentonige wegen zonder veel verkeer.

Je krijgt een ‘tunnelvisie’
Met drank op heb je de neiging je blik sterk vooruit te richten en minder te letten op wat er links en rechts van je gebeurt. Hierdoor heb je geen goed zicht op de gehele verkeerssituatie. Iemand die wil oversteken, zie je al snel te laat.

Alcohol werkt langer door dan je denkt
Je reactie- en concentratievermogen nemen af vanaf het eerste glas. Ook al merk je dat zelf niet direct.  
Je lever doet er 1 tot 1½ uur over om de alcohol van 1 glas af te breken. Met 2 biertjes ben je dus al 3 uur onder invloed. Bij het drinken van 8 glazen ben je 12 uur onder invloed. Dit kan betekenen dat je de volgende ochtend nog steeds niet nuchter genoeg bent om in je auto of op je scooter te rijden.

Wat zegt de wet over rijden onder invloed?

Volgens de wet mag je niet achter het stuur (auto, scooter, fiets) als je middelen hebt gebruikt die jouw rijvaardigheid beïnvloeden.
De exacte regels:

  • Voor beginnende autorijders (die hun rijbewijs nog geen 5 jaar hebben) geldt een alcohollimiet van 0,2 promille.
    Dit promillage bereik je al na het drinken van 1 glas alcoholische drank binnen een uur.
  • Voor autobestuurders die langer dan 5 jaar een rijbewijs hebben, geldt een alcohollimiet van 0,5 promille.
    Dit promillage bereik je als je 2 glazen alcoholhoudende drank binnen een uur drinkt.

Straffen voor het rijden onder invloed
Als je met drank op achter het stuur gaat zitten, dan pleeg je een misdrijf. Op een misdrijf staat een zwaardere straf dan op een overtreding. Kijk op de website van het Openbaar Ministerie (OM) om welke straffen het gaat. 

Cursus
Als je wordt gepakt voor het rijden onder invloed, krijg je naast een boete of een onderzoek ook een cursus opgelegd. De kosten van deze cursus moet je zelf betalen. Beginnende bestuurders moeten bij een promillage tussen 0,8 en 1,3 de cursus Lichte Educatie Maatregel Alcohol (LEMA) volgen. Bestuurders die al vijf jaar of langer hun rijbewijs hebben, moeten bij een promillage tussen de 1 en 1,8 de cursus Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) volgen. Meer informatie vind je bij het CBR, die de maatregelen uitvoert.