Het verhaal van Robert
“De niet-veroordelende opstelling van mijn begeleider.” Robert weet zeker dat dat een van de belangrijkste dingen was die hem van zijn verslaving aan alcohol én roken heeft afgeholpen. “Plus mijn doelbewuste visualisatie van het akelige sterfbed dat mij stond te wachten als ik zou blijven roken.” In september 2017 ging Robert (40) in behandeling bij VNN om van zijn toen al vier jaar durende alc...
Veelgestelde vragen over alcohol
Hoeveel alcohol is nog gezond?
Hoeveel alcohol nog gezond voor je is, is sterk afhankelijk van je lichaam en persoonlijke omstandigheden. Alcohol werkt bij een kleine hoeveelheid ontspannend maar bij een grotere hoeveelheid is het verdovend.
Het beste kun je geen alcohol drinken:
- Bij persoonlijke problemen of stress
- Als je nog moet werken, sporten of autorijden
- In combinatie met medicijnen
- Als je wilt voorkomen dat het een gewoonte wordt (drink minstens 2 dagen per week geen alcohol)
Alcohol wordt door veel mensen gezien als een goed slaapmiddel, een slaapmutsje voor de nacht. Je valt van alcohol wel eerder in slaap maar het verslechtert de slaapkwaliteit in de tweede helft van de nacht, waardoor je niet uitgerust wakker wordt.
Zwangerschap en alcohol en drugs
Als je alcohol of drugs gebruikt of rookt, is er risico op een complicatie tijdens de zwangerschap. Ook als je weinig gebruikt. De praktijk wijst uit dat heel weinig op het verkeerde moment ook slecht kan uitpakken. De volgende effecten zijn bekend:
- Vermindering van de vruchtbaarheid bij zowel de vrouw als de man
- Schadelijk voor het ongeboren kind en grotere kans op een miskraam
- Verstoren van de ontwikkeling van een kind met ernstige en blijvende gevolgen op geestelijk en lichamelijk gebied
De enige veilige keus is om niets te gebruiken: niet drinken, geen drugs gebruiken en niet blowen en roken als je zwanger bent.
Lees meer bij Alcohol en drugs (blowen) bij Zwangerschap
Met drank op achter het stuur
Rijden onder invloed is gevaarlijk voor jezelf en voor je medemens. In Nederland is bij 14% van de verkeersongevallen alcohol in het spel.
Lees over hoe alcohol je rijgedrag beïnvloedt.

Risico's van alcohol in je bloed
Het overmatig drinken van alcohol brengt op de korte en lange termijn grote risico's met zich mee. Onder invloed van alcohol:
- ben je minder alert
- kun je situaties minder goed beoordelen
- worden je reactie- en coördinatievermogen minder
- raak je jouw remmingen kwijt
Risico's van alcohol voor jou en jouw omgeving
Door een teveel aan alcohol in je bloed ben je minder scherp in het verkeer, waardoor jij jezelf en anderen veel ellende kunt aandoen. Ook denk je op je werk minder goed na wat kan leiden tot verkeerde beslissingen en de hierop volgende financiële problemen. In je sociale contacten kun je dingen doen of zeggen waar je later heel veel spijt van krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruzies, agressie en geweld. Alcohol kan grote problemen geven voor jezelf en de mensen om je heen.
Gezondheidsrisico’s van te veel alcohol in je bloed
Overmatig gebruik van alcohol is ook schadelijk voor je gezondheid. Niet alleen je lever wordt aangetast, maar ook je slokdarm, maag, darmen, alvleesklier, hart, hersenen en zenuwbanen. Naast ernstige lichamelijke klachten kun je ook last krijgen van vermoeidheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, oprispingen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.
Extra risico's van alcohol voor sommige groepen
Sommige mensen lopen nog meer of andere risico's als ze te veel alcohol drinken:
- Ouderen. Lees meer over alcohol drinken en ouder worden
- Zwangeren en het ongeboren kind. Lees hier meer over alcohol en roken en zwangerschap
- Mensen die medicijnen gebruiken. Lees meer over alcohol en medicijnen
Hulp bij het overmatig gebruik van alcohol
Wil je hulp in verband met jouw alcoholgebruik? Omdat je bijvoorbeeld denkt dat je verslaafd bent aan alcohol? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan nagaan hoeveel alcohol nog gezond is voor jouw specifieke leefsituatie. Als hulp van VNN een juiste stap voor jou is, geeft jouw huisarts je een verwijsbrief. Met deze verwijsbrief kun jij je direct aanmelden bij VNN. Je krijgt dan een uitnodiging voor een intakegesprek. Na het intakegesprek stelt VNN een behandelplan op dat persoonlijk met jou wordt besproken. Na het intakegesprek kun je meteen starten met de behandeling. De behandeling en de behandelduur hangen af van hoe ernstig jouw problemen zijn, maar ook van wat het beste bij je past.
Minder of volledig stoppen
Maak voor jezelf altijd een duidelijke keuze of je alleen wilt minderen of volledig wilt stoppen met drinken. De kans van slagen is dan namelijk het grootst.
en het valt of staat met een goede voorbereiding.
Graag geven we jou tips wat je het beste kunt doen om te minderen of te stoppen met alcohol. Je kunt ook kijken op thuisarts.nl.
Drinken en ouder worden
Als je ouder bent, verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt doordat het zenuwstelsel gevoeliger raakt voor de effecten ervan en het lichaam alcohol wat minder snel afbreekt.
Lees meer over het niet meer tegen alcohol kunnen als je ouder wordt.