• VNN en het Coronavirus. Ga naar vnn.nl/corona
  • Alert! In Nederland is hasj en wiet in omloop dat is vervuild met MDMB-4en-PINACA. Lees hier meer over de vervuilde cannabis.

Drugs laten testen

Anoniem chatten

Drugs: ken de risico’s
Het gebruik van drugs bij het uitgaan of op andere momenten is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Hoe kun je dit checken en wat zijn de wettelijke limieten en adviezen bij gebruik van alcohol en drugs in het verkeer? Bij VNN kun je gratis en anoniem je drugs laten testen.

Gevaarlijke pillen
Regelmatig worden pillen op de markt gebracht met een verhoogd risico voor je gezondheid. Laat daarom altijd je pil testen. Daarnaast kun je de lijst met gevaarlijke pillen raadplegen. Deze lijst geeft goede actuele informatie maar is per definitie niet compleet. Met andere woorden: ook pillen die niet op de lijst voorkomen, kunnen extra risico’s met zich meebrengen.

Bekijk hier de lijst met gevaarlijke pillen of download de app Red Alert via de App Store of Google Play.

Testservice drugs van VNN
VNN heeft een testservice voor uitgaansdrugs. Je kunt drugs laten testen zoals XTC, speed of cocaïne, ketamine en 2C-B. De volgende drugs kun je niet laten testen: paddo’s en truffels, hasj en wiet, anabolen, medicijnen, grondstoffen voor drugs en drugs die je in het buitenland hebt gekocht.
Op speciaal verzoek is het soms mogelijk om bepaalde middelen te laten testen. Informeer bij de testservice van VNN. Je kunt daar ook informatie krijgen over allerlei soorten (uitgaans-)drugs.
Lees meer over de testservice van VNN voor uitgaansdrugs.

Drugs in het verkeer
Onder invloed van drugs of alcohol kun je minder goed rijden. De kans op een ongeluk neemt toe. Daarom raden we af om achter het stuur te gaan bij alcohol- of drugsgebruik.
Met ingang van 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten vastgesteld voor het gebruik van amfetamines, cocaïne, THC en GHB in het verkeer. Op de website van Trimbos lees je meer over limieten voor drugsgebruik in het verkeer.
Er is een eerste globale inschatting van hoe lang deze drugs met een speekseltest zijn aan te tonen. Lees meer over de aantoonbaarheid van drugs in speeksel op de website van Trimbos. Let op, het betreft een indicatie, er kunnen grote individuele verschillen zijn.

Alcohol in het verkeer
Voor alcohol ligt de grens op maximaal 0,5 promille in het bloed. Dit betekent dat je als bestuurder niet meer dan 2 drankjes mag drinken voordat je gaat rijden. Dit geldt ook voor de bestuurder van een fiets of scooter.
Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (beginnende bestuurders) geldt een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer 1 glas, vrouwen al bij minder dan 1 glas.
Lees ook Met drank op achter het stuur

Wil je jouw drugs laten testen of meer weten?
Wil je meer weten over uitgaansdrugs en hoe je deze kunt laten testen? Bekijk de testservice voor uitgaandrugs of check hier gelijk de adressen van onze testservice.