Alcohol en medicijnen

Anoniem chatten

Gebruik jij medicijnen in het belang van je gezondheid? Kijk dan uit met het drinken van alcohol. Alcohol kan namelijk de werking van jouw medicijnen versterken, verzwakken of zelfs helemaal opheffen. Deze effecten kunnen, afhankelijk van het soort alcohol, al na 1 of 2 glazen optreden. Daarnaast kan alcohol ook de bijwerkingen van je medicijnen versterken.

Gevaren voor jouw gezondheid
Het gebruik van alcohol en medicijnen kan gevaarlijke situaties creëren voor jouw gezondheid en de gezondheid van je medemens. Alcohol versterkt bijvoorbeeld de werking van slaap- en kalmeringsmiddelen wat riskant is in het verkeer. Je reactievermogen is dan veel trager en waarschijnlijk heb je ook een verminderd bewustzijn.

Andere gevaren bij alcohol en medicijnen
Pijnstillers als Aspirine, Ibuprofen en antistollingsmiddelen zoals Ascal, hebben net als alcohol een bloedverdunnende werking en brengen hierdoor gevaren op inwendige bloedingen met zich mee. Medicijnen bij diabetes, reuma en andere aandoeningen kunnen in combinatie met alcohol ook extra risico’s voor je gezondheid met zich meebrengen.

Informeer naar de risico’s van alcohol en medicijnen
Lees in de bijsluiter van je medicijnen welke risico's de combinatie van alcohol met jouw medicijnen kan hebben. Neem bij vragen gerust contact op met je huisarts of apotheker.

Minderen of stoppen met alcohol? 
Het is belangrijk dat je jouw veiligheid en die van anderen vooropstelt en naast het gebruik van medicijnen liever helemaal geen alcohol drinkt. 

Graag informeren we jou over hoe je kunt minderen of volledig kunt stoppen met het drinken van alcohol.