Risico’s en gevolgen van drugsgebruik

Anoniem chatten

Drugsgebruik hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar onderstaande factoren vergroten het risico aanzienlijk.

Onduidelijke kwaliteit van het middel

De meeste drugs worden illegaal geproduceerd en verhandeld. Hoewel je bij ons je drugs kunt laten testen, doen dealers dit in principe niet voor je. Illegale drugs worden vaak versneden, dat wil zeggen dat er stoffen aan zijn toegevoegd. Van sommige stoffen, zoals manitol of sucrose, zal je niet veel merken, maar andere stoffen bederven het effect van het middel dat je gebruikt of zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Cocaïne wordt bijvoorbeeld vaak versneden met fenacetine en levamisol en soms met lidocaïne. Speed wordt vaak versneden met cafeïne. Daarnaast kan de sterkte van illegale drugs verschillend zijn, waardoor je er, zonder dat je het weet, te veel van kan nemen. 

Laat je je op Drugsredalert informeren over gevaarlijke drugs in omloop en laat je drugs testen bij een testservice van VNN.

Onvoorbereid gebruik

Omdat gebruik nooit zonder risico’s is, is onvoorbereid gebruik af te raden. Doe onderzoek naar de effecten van het type drugs dat je wil nemen, laat je drugs testen en zorg ervoor dat je met mensen bent die je vertrouwt. Als je onverhoopt verrast wordt door negatieve effecten, dan heb je anderen die voor je kunnen zorgen.
Lees meer over de meest gebruikte drugs.

Groepsdruk

Soms doe je onder druk van vrienden dingen die je eigenlijk liever niet zou doen. Je wilt ook niet buiten de groep vallen, dus doe je mee en let je minder op je eigen grenzen. Bedenk op zo’n moment dat echte vrienden respect voor elkaar hebben en rekening houden met elkaar.

Combigebruik

Van combigebruik is sprake als je meerdere drugs tegelijk gebruikt. Als je drugs combineert, zet je je lichaam nog meer onder druk. Zeker als je zogenaamde “uppers” (stimulerende middelen) en “downers” (verdovende middelen) door elkaar gebruikt.

Gewoonte

Je kunt er een gewoonte van maken om altijd drugs te gebruiken als je uitgaat met je vrienden. Het voelt dan alsof het zonder niet leuk zal worden. Je drugsgebruik krijgt dan iets dwangmatigs, terwijl je niet verslaafd bent. De gedachte dat bij een bepaalde gebeurtenis een bepaald middel hoort, kan wel een opstap zijn naar verslaving.  

Verslaving

Je hebt een verslaving je afhankelijk wordt van een bepaald middel of gedrag (zoals gokken of gamen). Ook als dat ten koste gaat van de relatie met je vrienden en familie, je studieresultaten, je gezondheid of je financiële situatie. 

Verslaving is niet iets dat snel gebeurt. Dit betekent dat je tijd hebt om iets aan je gebruik te doen. Eenmaal verslaafd wordt het moeilijker, maar ook dan heb je opties.


Lees meer over wanneer iets een verslaving is.