Info voor ouders

Anoniem chatten

Advies voor ouders over omgaan met alcohol, drugs, gamen

Kinderen maken vaak thuis voor het eerst kennis met het gebruiken van alcohol. Ze kunnen ook veel gaan gamen. En buitenshuis zullen ze een keer met drugs in aanraking komen. Het is belangrijk om met jouw kinderen over de risico’s van alcohol, drugs en veel gamen te praten. Hoe kun je je er als ouder op voorbereiden? VNN geeft advies en hulp aan ouders van (drugs)gebruikers.

 • Alcohol: hoeveel en wanneer?
  Zorg dat jouw kind het eerste drankje met alcohol zo lang mogelijk uitstelt. In ieder geval tot hij of zij 18 jaar is. Drinken op jonge leeftijd brengt namelijk te veel risico's met zich mee.
  Lees meer bij Je kind en alcohol
   
 • Drugs: hoe praat je er over?
  Kinderen weten soms meer over drugs dan hun ouders. Zij zullen je graag vertellen dat het allemaal wel meevalt. Welke informatie heb jij zelf als ouder?
  Lees meer bij Je kinderen en drugs
   
 • Gamen, een spel of verslaving?
  Wat zijn de signalen zijn dat het uit de hand dreigt te lopen? 
  Lees meer bij Verslaafd aan gamen

Ouderavond

Bezoek ook eens een ouderavond op school over het gebruik van alcohol en  drugs en gamen. Deze avonden worden zowel voor ouders van leerlingen, uit de hoogste klassen van het basisonderwijs als voor het voortgezet onderwijs, georganiseerd.

Cursus 'Help! Mijn kind gebruikt'

Je kunt deelnemen aan de oudercursus 'Help! Mijn kind gebruikt'Deze cursus organiseert VNN voor ouders die:

 • één of meerdere kinderen hebben waarbij problemen zijn door alcohol, drugs of gamen
 • hun ouderrol willen bespreken en willen oefenen met het stellen van grenzen
 • hun ervaringen willen bespreken met andere ouders

Lees meer over de cursus 'Help! Mijn kind gebruikt' en zie hoe je je hiervoor aanmeldt.

Hulp voor ouders van volwassen, gebruikende kinderen

Ben je ouder van een volwassen gebruikende zoon of dochter? En vind je het moeilijk je grenzen hierin te bewaken? Zou je het fijn vinden hier met andere ouders over te praten? Kijk dan bij de groepen die VNN organiseert

 

Een adviesgesprek over gamen, porno en depressie

Iedereen, vanuit elke hoek van de samenleving, kan VNN bellen voor advies. Een dergelijk adviesgesprek is kosteloos en mag anoniem. Preventiemedewerker Nathaly de Wind vertelt over haar ervaringen. “Ik vind het erg leuk om mensen te adviseren op het gebied van verslaving, drugs, gamen en veel andere onderwerpen, omdat de mensen met wie je te maken krijgt heel gevarieerd zijn. Het kan een arts ...

Veelgestelde vragen van ouders over drugs, alcohol, gamen