Andere verslavende middelen

Anoniem chatten

Bij 'verslavende middelen' denk je snel aan drugs en alcohol. Maar er zijn veel meer verslavende middelen, zoals tabak (roken), medicijnen, gamen, gokken en seks. Nu zijn die laatste voorbeelden niet per se middelen, meer gedrag. Nu kan gedrag een middel zijn om je beter te voelen of je te verdoven, net als bij alcohol en medicijnen, bijvoorbeeld. Om die reden noemen we ze wel in hetzelfde rijtje. 

Roken
Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Heb je al meerdere pogingen gedaan maar lukt het je simpelweg niet? Je bent niet de enige. Nooit meer roken is voor veel mensen lastig. En met alleen nicotinepleisters kom je er vaak niet. Het wordt makkelijker wanneer je met iemand praat die je begrijpt en beschikt over professionele kennis en ervaring op dit gebied. 

Lees hier meer over tabaksverslaving

Medicijnen
Oxazepam en oxycodon zijn twee redelijk bekende voorbeelden van verslavende medicijnen. Maar ook van andere kalmeringsmiddelen, pijnmedicatie of slaapmedicatie kun je afhankelijk worden. Het aantal mensen met een medicijnverslaving in Nederland neemt helaas toe.

Lees hier meer over medicijnverslaving.

Gamen
Hoewel gamen kan zorgen voor een fijnere motoriek en verhoogde cognitieve vaardigheden, kan het ook leiden tot een ongezonde verslaving. Hoeveel uur gamen per dag is nog gezond? Dat hangt af van in hoeverre het gamen je leven (positief of negatief) beïnvloedt. 

Lees hier meer over gameverslaving.

Gokken
Gokken is een mentaal verslavend spel, maar je kunt er lichamelijk last van krijgen als je besluit om te stoppen met gokken. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, trillingen of transpireren. Als je overmatig gokt kun je een gokverslaving ontwikkelen. 

Lees hier meer over gokverslaving

Seks
Middelen kunnen verslavend werken, maar seks ook. Mensen die een seksverslaving hebben, hebben een dwangmatige behoefte aan seks. Ze zijn het grootste gedeelte van hun tijd met seks bezig, zowel in gedachten als in gedrag. Ze ervaren geen controle meer.

Lees hier meer over seksverslaving

EMDR bij gokverslaving: biedt het uitkomst?

Wat is de beste behandeling voor mensen met een gokverslaving? Naast CGT (Cognitieve gedragstherapie) zijn er opvallend genoeg weinig methodes bekend die een positieve invloed hebben op de behandeling van gokverslaving. Marja van Minnen, Klinisch Psycholoog bij VNN, zag in de praktijk dat EMDR bij sommige cliënten uitkomst biedt. Ze heeft hier onderzoek naar gedaan. De resultaten van haar onderzoe...