Tips voor omgaan met trek en moeilijke momenten
Blijvend stoppen en minderen begint met een goede voorbereiding. We geven je graag tips voor als je net gestopt bent of minder bent gaan drinken.
Zorg dat je een aantal antwoorden paraat hebt als iemand jou een biertje of een glas wijn aanbiedt.
Bijvoorbeeld:
- Nee dank je, ik ben aan het minderen of gestopt met drank. Geef mij maar een glas fris of water
- Nee dank je, ik moet nog rijden. Ik drink alcoholvrij
- Deze week is voor mij heel belangrijk, ik wil extra helder zijn
Zorg voor goede afleiding als je echt stevig trek hebt in alcohol:
1. Laat het over je heenkomen en ontspan
Ga op een stoel zitten en ervaar dat het vanzelf weer overgaat (meestal binnen 3 minuten). Ontspan en adem diep en rustig 10 keer in en uit. Luister naar muziek, pak een boek.
2. Word actief
Ga een blokje om met de hond, doe een huishoudelijk klusje of veeg de stoep, doe 10 kniebuigingen of loop 5 keer de trap op en af
3. Praat erover met anderen
Bel iemand op of schrijf een mail.
4. Verminder je prikkels en triggers
Als je nog met vrienden omgaat die hun verslaving in stand houden, doe je er goed aan je horizon te verbreden.
5. Zoek contact met lotgenoten
Er zijn verschillende zelfhulpgroepen waar men elkaar vanuit hun eigen ervaringen ondersteunt en verder helpt. Zie het overzicht van alle Zelfhulpgroepen met adressen in Noord Nederland.
Ook kun je bellen naar Trek aan de bel, een telefoondienst waar ervaringsdeskundigen jou 24 uur per dag een luisterend oor bieden.
Professionele hulp om geen alcohol meer te drinken
Als je ervoor kiest om professionele hulp in te schakelen bij het onder controle krijgen van je drinkgedrag, dan kun je bij verschillende instellingen terecht. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) is er één van. VNN heeft veel mogelijkheden voor behandeling. Van gesprekken met een behandelaar tot aan opname in een kliniek.
Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.
Ontwenningsverschijnselen bij minderen of stoppen met alcohol
Als je plotseling veel minder of helemaal geen alcohol meer drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je lichaam is een dagelijkse hoeveelheid alcohol gewend en raakt een beetje van slag.
Bij ontwenningsverschijnselen kun je:
- humeurig, rusteloos of angstig worden
- hoofdpijn krijgen
- slecht (in)slapen
- last krijgen van hyperventileren, rillerigheid, tintelingen en duizelingen
- problemen krijgen met eetlust en/of stoelgang
Als je veel of lang last heb van ontwenningsverschijnselen (meer dan 5 dagen), dan is dat een teken dat je lichaam afhankelijk van de alcohol is geworden. Het is dan juist verstandig om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. Dit geeft je meer houvast.
Wat kun je doen bij ontwenningsverschijnselen?
Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar kunnen voor je gezondheid geen kwaad. Meestal gaan ze binnen enkele weken vanzelf weer over. Het beste kun je in een periode van ontwenningsverschijnselen afleiding en ontspanning zoeken. Lekker bewegen en sporten helpen jou om deze periode te overbruggen.
Het is belangrijk dat de mensen in je omgeving op de hoogte zijn van jouw ontwenningsverschijnselen. Dan begrijpen ze beter wat er aan de hand is en kunnen ze je steunen en rekening met je houden.