NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen)

Anoniem chatten

Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) worden ook wel research chemicals, designer drugs, RC's of legal highs genoemd. NPS is eigenlijk een groep nieuwe psychoactieve stoffen die nog maar net als drug wordt aangeboden en/of gebruikt. Voorbeelden zijn: 4-FA, 2C-B, 3-MMC en 4-MMC. De meeste stoffen verdwijnen weer snel van de markt, 3-MMC is bijvoorbeeld sinds 2021 verboden. Sommigen zijn ‘blijvertjes’, zoals 4-fluoramfetamine (4-FA). Doorgaans is weinig bekend over het gebruik en de risico’s van NPS.

NPS zijn qua werking vergelijkbaar met ‘traditionele’ drugs, maar vallen (nog) niet onder de drugswetgeving. Vaak worden ze geproduceerd om de Opiumwet te omzeilen. In Nederland bepaalt de Opiumwet welke drugs verboden zijn. Formeel zitten in NPS alleen stoffen die niet in de Opiumwet staan.

NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen)

Filmpje, 1.14 minuten

In het filmpje geeft VNN-preventiewerker Marcel uitleg over wat designer drugs 'NPS' (Nieuwe Psychoactieve stoffen) zijn en wat de werking en risico's zijn. Het filmpje is een onderdeel van de webinar DRUGS oud en nieuw' Zie verder bij vnn.nl/webinars