Wanneer heb je een verslaving?

Anoniem chatten

Wat is verslaving?

Wanneer heb je een verslaving? Dat zeggen wij liever dan: wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een ziekte, het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.

Verslaving aan middelen of gewoontes
Verslaving is een begrip waar veel verschillende opvattingen over bestaan. Verslaving wordt  gezien als ziekte, een gewoonte, ondeugd of een maatschappelijk probleem. De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving.

Andere risico's en problemen
Verslaving is niet het enige risico van het gebruik van bepaalde middelen of gewoontes. Het leidt ook tot veel problemen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan agressie op straat, gebruik van geweld in de thuissituatie en aan ongelukken op het werk en in het verkeer. Ook ziektes (zoals hart- en leverziekten) kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik van bijvoorbeeld alcohol en drugs.

Meer weten?
Wil je weten hoe je precies verslaafd raakt en hoe snel dat gebeurt? Lees dan verder op de pagina veelgestelde vragen over verslaving

Video afspelen
Animatie 'Verslaving als vriend'
Video afspelen

Verslaving is moeilijk uit te leggen. Dat geldt voor de mensen met een verslaving maar ook voor veel naasten die niet begrijpen hoe iets je zó in beslag kan nemen. Een verslaving is als een vriend, maar uiteindelijk wordt deze vriend een blok aan het been (erkenning verslaving). Om van deze ‘vriend’ echt afscheid te nemen (herstellen) is hulp van naasten onmisbaar.

Wat is verslaving?

Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte. Verslaving betekent afhankelijkheid.

Je spreekt van verslaving als je:

 • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
 • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
 • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
 • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Zie ook de publicatie van VNN 'Wat is verslaving?'

Wil je meer weten over hoe je verslaafd raakt en hoe snel dat gebeurt? Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen of lees verder op de pagina veelgestelde vragen over verslaving

Veelgestelde vragen over verslaving

 1. Hoe snel raak je verslaafd?

  Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Het hangt af van het middel dat je gebruikt. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je snel verslaafd, aan alcohol, wiet en XTC weer een stuk minder snel.

  Het is een proces dat bestaat uit een aantal fasen: van experimenteren, sociaal gebruik naar overmatig gebruik  en uiteindelijk een alles beheersende verslaving. Je kunt dan niet meer zonder en er ontstaan lichamelijke, psychische en sociale problemen.

 2. Is verslaving erfelijk?

  Je kunt een erfelijke aanleg voor verslaving hebben. Maar ook andere zaken als opvoeding, je persoonlijkheid, je gewoontes en de omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van verslaving.

 3. Hoe raak je verslaafd?

  Je raakt niet zomaar verslaafd, dat kan soms jarenlang duren. Aan bepaalde middelen zoals heroïne, tabak en GBH raak je wel snel verslaafd.

  Het is een proces dat begint met experimenteren, overgaat in sociaal gebruik en kan omslaan in overmatig gebruik als je het neemt of doet om nare gevoelens of problemen te verdringen. Als je het steeds minder goed onder controle kunt houden ontstaat verslaving. Je kunt niet meer zonder en er ontstaan lichamelijke, psychische en sociale problemen.

  Het verslaafd zijn aan middelen als alcohol, hasj of wiet hoeft niet per se uit de hand te lopen. En voor een verslaving hoeft ook niet altijd een duidelijke oorzaak, zoals een moeilijke jeugd of een slechte relatie, aanwezig te zijn.

Video afspelen
Webinar Wat is verslaving?
Video afspelen

In deze webinar van 45 minuten uitleg over het proces van verslaving, de fasen en functies van gebruik en portretten van mensen met een verslaving. De webinar is interessant voor mensen met een verslaving en hun partners en familie tot medewerkers van wijkteams. En ook voor huisartsen, jongerenwerkers en andere hulpverleners.