Wanneer is iets een verslaving?

Anoniem chatten

Wanneer is iets een verslaving? Dat zeggen wij liever dan: wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een ziekte, het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.

Verslaving aan middelen of gewoontes

Verslaving is een begrip waar veel verschillende opvattingen over bestaan. Verslaving wordt  gezien als ziekte, een gewoonte, ondeugd of een maatschappelijk probleem. De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving.

Andere risico's en problemen

Verslaving is niet het enige risico van het gebruik van bepaalde middelen of gewoontes. Het leidt ook tot veel problemen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan agressie op straat, gebruik van geweld in de thuissituatie en aan ongelukken op het werk en in het verkeer. Ook ziektes (zoals hart- en leverziekten) kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik van bijvoorbeeld alcohol en drugs.

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is iets een verslaving? Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken. Dit verlangen noemen we ook wel 'trek' of een 'craving'. Het verlangen wordt op een gegeven moment meer een afhankelijkheid, of zelfs noodzaak. 

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Zie ook de publicatie van VNN 'Wat is verslaving?'

Wil je meer weten over hoe je verslaafd raakt en hoe snel dat gebeurt? Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen over verslaving.

Veelgestelde vragen over verslaving