Hasj en Wiet (Cannabis)

Anoniem chatten

Hasj en Wiet

Hasj en Wiet zijn allebei afkomstig van de wietplant. Wiet komt van de groenbruine toppen van de plant en voor hasj wordt de hars van de bloemtoppen gebruikt. Cannabis is de verzamelnaam van hasj en wiet.

Hoe ziet het eruit?

Hasj is een bruine, kleverige plak (of reepje) en wiet is bruin/groen gedroogd plantmateriaal.
In Nederland is de verkoop van hasj en wiet via coffeeshops toegestaan, net als het bezitten van kleine gebruikshoeveelheden

Hoe werkt het?

De belangrijkste werkzame stof van hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol). THC imiteert een stof in de hersenen die invloed heeft op:

 • De slaap 
 • Emotionele beleving 
 • Eetlust
 • Het verwerken van informatie.

Cannabis blijft enkele dagen tot 3 weken na het laatste gebruik aan te tonen in de urine. Bij de meeste mensen is het korter dan 2 weken terug te zien in de urine. De aantoonbaarheid in urine of bloed hangt af van wat je precies, in welke hoeveelheid, hoe lang en hoe vaak hebt gebruikt.

Wat voor gevoel geven hasj en wiet?

Hasj en wiet werken allebei op de waarneming. Het geeft een ontspannende werking en versterkt gevoelens (zowel het negatieve als positieve gevoel). Ook stel je je meer open en werken je zintuigen subtieler en intensiever.

Veelgestelde vragen over hasj en wiet

 1. Het gebruiken van cannabis (hasj of wiet) kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben. Cannabis kan een psychose verergeren of je kunt er weer één krijgen als je weer gaat gebruiken.

  Ook kan cannabis een acute maar tijdelijke cannabis-psychose veroorzaken na gebruik van een hoge dosis hasj of wiet in bijvoorbeeld spacecake. Je raakt ernstig verward, krijgt last van hallucinaties, angst en opwinding. Als de werkzame stof THC voldoende uit je lichaam is, herstel je er weer van.

  Lees ook de hele pagina Kan cannabis een psychose veroorzaken?

 2. Wiet (of marihuana) is vaak minder sterk en goedkoper dan hasj. In wiet zit in verhouding vrij veel blad van de cannabisplant. In hasj zit vooral hars uit de bloemtoppen die een hogere concentratie van de werkzame stoffen (als THC) bevat.
  Hasj bevat minder bladmateriaal dan wiet en heeft daardoor meestal een hogere concentratie van werkzame stoffen.

  Lees de hele pagina Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

 3. Als je in een ruimte zit met andere blowers, ook al is dat gedurende een lange tijd, dan word je daar als niet-blower niet stoned van. Je krijgt daarvoor niet voldoende werkzame stoffen binnen. Zelfs al staat het er blauw van de rook.
  Het kan wel zijn dat je bij heel veel rook, in een kleine ruimte, meetbare concentraties van de stoffen binnenkrijgt, maar daar merk je zelf niets van.

 4. In spacecake zit hasj of wiet, net als in een joint of pijp. De werking is wel anders. Je merkt pas wat na 3 kwartier tot 1,5 uur. Het effect is vaak heftiger dan bij roken van hasj of wiet. En het houdt veel langer aan, dat kan wel 5 tot 12 uur zijn. Goed om te weten als je na het eten van de spacecake nog andere dingen moet doen.

  Lees meer op de pagina ‘Wat zijn risico’s van spacecake’

   

 5. Jongeren moeten leren omgaan met genotmiddelen. De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar veel ouders raken toch onzeker als ze ontdekken dat hun kind drugs gebruikt. Het direct verbieden leidt meestal tot stiekem gebruik. En dat gaat ten koste van het contact met je kind.

  Contact houden met je kind
  Een geruststelling: meestal gebruiken jongeren na verloop van tijd minder wiet of hasj of ze stoppen zelfs helemaal. Soms duurt een fase van uitproberen langer of is er sprake van stevig gebruik. Ook dit hoeft niet slecht af te lopen. Er kan zich een nieuwe fase aandienen waarbij je kind meer aandacht heeft voor zijn of haar werk, studie of een relatie.
  Het belangrijkste dat je kunt doen, is het contact met jouw kind over zijn drugsgebruik zo open mogelijk houden. Een paar tips:

  Vraag informatie
  Vraag je zoon of dochter wat voor soort drugs hij of zij gebruikt en zoek uit wat voor middel dit is. Het kan onnodige onzekerheid wegnemen als je weet waar je over praat. Mocht je kind een vraag stellen, dan kun je hem of haar objectieve informatie geven.

  Praat rustig en open
  Praat met je kind waarom, waar en wanneer hij of zij gebruikt. Kies een goed moment en praat er rustig en open over. Kondig aan waar je het over wilt hebben. Geef je mening, zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Probeer te voorkomen dat emoties de boventoon voeren en veroordeel niet. Betrek ook de mening van je kind in het gesprek. Praat ook over de plezierige kanten van het gebruik. Vertel eventueel ook wat jouw eigen ervaringen met alcohol of softdrugs zijn.

  Toon interesse
  Al laat je kind soms het tegendeel blijken, toch ben je belangrijk voor hem of haar als raadgever. Toon daarom interesse in wat je kind doet en wat hem of haar beweegt. Als je dit niet doet kan jouw kind het idee krijgen dat het je allemaal niet uitmaakt wat hij of zij doet.

  Geef regels en stel grenzen
  Als jouw kind net met het gebruik van hasj of wiet begonnen is, zal er alleen op de positieve kanten gelet worden. Probeer samen met je kind afspraken te maken over de hoeveelheid en de momenten waarop hij of zij mag gebruiken. Bijvoorbeeld alleen in het weekend en niet op een schooldag of als er nog geen huiswerk is gemaakt. Het stellen van zulke grenzen geeft jouw kind het gevoel dat je betrokken en geïnteresseerd bent.

  Voorkom verveling
  Komt het gebruik van alcohol en drug voort uit verveling? Dan is het goed om samen met je kind te praten over een invulling van zijn of haar vrije tijd. Het is vaak een leuke aanleiding om samen met je kind iets te ondernemen.

  Wanneer moet ik mij zorgen maken als mijn kind blowt?
  Het blowen van je kind is riskant als er niet meer gebruikt wordt omdat het lekker of gezellig is, maar om bepaalde gevoelens of problemen weg te drukken.
  De volgende vragen kunnen helpen om te onderzoeken of je je zorgen moet maken:

  • Gaat mijn kind nog wel regelmatig naar school?
  • Is mijn kind vrolijk of maakt hij of zij een ongelukkige, gespannen of depressieve indruk?
  • Gaat mijn kind nog wel naar de sportclub?
  • Verwaarloost mijn kind zijn of haar vriendenkring?
  • Gebruikt mijn kind het blowen als troost of vlucht?

  Kan ik ook hulp krijgen als mijn kind blowt?
  Je kunt deelnemen aan een oudercursus van VNN als je je zorgen blijft maken om het blowgedrag van je kind. Kijk bijvoorbeeld bij de oudercursus 'Help! Mijn kind gebruikt' En lees meer over de gespreksgroepen voor ouders
  Natuurlijk beantwoorden we ook graag de vragen die misschien nog bij jou spelen. Neem gerust even contact met ons op.

Wat zijn de risico’s van hasj en wiet?

Door hasj en wiet vermindert je concentratie- en reactievermogen. Daarnaast kan het negatieve, psychische gevolgen hebben voor mensen die daar gevoelig voor zijn.
Ook kunnen ze:

 • schade aan de luchtwegen brengen (o.a. door het hoge teergehalte)
 • bij spacecake een overdosering veroorzaken (werkt na minimaal een uur)
 • hallucinaties, angst en paniek veroorzaken (bij een hoge dosering)

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over hasj en wiet op drugsinfo.nl. Neem gerust contact op met VNN als je vragen hebt over hasj en wiet. We informeren je graag.

Risico´s van spacecake

Spacecake is cake waarin hasj of wiet zit. Omdat spacecake dezelfde werkzame stoffen bevat als een joint of pijp is het effect vergelijkbaar. Toch zijn er belangrijke verschillen ten opzichte van het roken van hasj of wiet. Bij het roken van hasj of wiet is de hoeveelheid beter controleerbaar. Je neemt gauw teveel spacecake wat vervelend uit kan pakken.

Doseren is lastig
De hasj of wiet wordt meestal opgelost in de boter die voor de cake nodig is. De spacecake kan wisselend in sterkte zijn. Het is dan ook moeilijk om te bepalen hoeveel er in een plak cake zit. Als je rookt, voel je veel sneller aan wanneer je genoeg hebt omdat het effect al na enkele minuten begint. Bij spacecake kan dat niet. Als je teveel binnen hebt, kun je niet meer terug.

De werking van spacecake begint veel later
De werking van spacecake begint vaak pas na 3 kwartier tot 1,5 uur. Het risico bestaat dat je daardoor denkt dat het niet werkt en dat je daarom nog een stuk cake neemt. Hierdoor kun je je uiteindelijk teveel binnenkrijgen.

De heftige effecten van teveel spacecake
De effecten van eten van spacecake kunnen veel heftiger en intenser zijn dan bij roken. Als je ervaring hebt met hasj of wiet en deze effecten gewenst zijn, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als de hevigheid van de effecten door spacecake je plotseling overvallen, dan kan deze ervaring heel vervelend of angstig zijn.

De effecten duren veel langer
Besef dat de effecten van spacecake veel langer duren dan bij blowen. Ze kunnen wel 5 tot 12 uur aanhouden. Dat kan erg onplezierig zijn als je er niet op rekent en nog andere dingen te doen hebt.