Hasj en Wiet (Cannabis)

Anoniem chatten

Hasj en Wiet zijn allebei afkomstig van de wietplant. Wiet komt van de groenbruine toppen van de plant en voor hasj wordt de hars van de bloemtoppen gebruikt. Cannabis is de verzamelnaam van hasj en wiet.

Hoe ziet het eruit?

Hasj is een bruine, kleverige plak (of reepje) en wiet is bruin/groen gedroogd plantmateriaal.
In Nederland is de verkoop van hasj en wiet via coffeeshops toegestaan, net als het bezitten van kleine gebruikshoeveelheden

Hoe werkt het?

De belangrijkste werkzame stof van hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol). THC imiteert een stof in de hersenen die invloed heeft op:

  • De slaap 
  • Emotionele beleving 
  • Eetlust
  • Het verwerken van informatie.

Cannabis blijft enkele dagen tot 3 weken na het laatste gebruik aan te tonen in de urine. Bij de meeste mensen is het korter dan 2 weken terug te zien in de urine. De aantoonbaarheid in urine of bloed hangt af van wat je precies, in welke hoeveelheid, hoe lang en hoe vaak hebt gebruikt.

Wat voor gevoel geven hasj en wiet?

Hasj en wiet werken allebei op de waarneming. Het geeft een ontspannende werking en versterkt gevoelens (zowel het negatieve als positieve gevoel). Ook stel je je meer open en werken je zintuigen subtieler en intensiever.

Veelgestelde vragen over hasj en wiet

Wat zijn de risico’s van hasj en wiet?

Door hasj en wiet vermindert je concentratie- en reactievermogen. Daarnaast kan het negatieve, psychische gevolgen hebben voor mensen die daar gevoelig voor zijn.
Ook kunnen ze:

  • schade aan de luchtwegen brengen (o.a. door het hoge teergehalte)
  • bij spacecake een overdosering veroorzaken (werkt na minimaal een uur)
  • hallucinaties, angst en paniek veroorzaken (bij een hoge dosering)

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over hasj en wiet op drugsinfo.nl. Neem gerust contact op met VNN als je vragen hebt over hasj en wiet. We informeren je graag.

Risico´s van spacecake

Spacecake is cake waarin hasj of wiet zit. Omdat spacecake dezelfde werkzame stoffen bevat als een joint of pijp is het effect vergelijkbaar. Toch zijn er belangrijke verschillen ten opzichte van het roken van hasj of wiet. Bij het roken van hasj of wiet is de hoeveelheid beter controleerbaar. Je neemt gauw teveel spacecake wat vervelend uit kan pakken.

Doseren is lastig
De hasj of wiet wordt meestal opgelost in de boter die voor de cake nodig is. De spacecake kan wisselend in sterkte zijn. Het is dan ook moeilijk om te bepalen hoeveel er in een plak cake zit. Als je rookt, voel je veel sneller aan wanneer je genoeg hebt omdat het effect al na enkele minuten begint. Bij spacecake kan dat niet. Als je teveel binnen hebt, kun je niet meer terug.

De werking van spacecake begint veel later
De werking van spacecake begint vaak pas na 3 kwartier tot 1,5 uur. Het risico bestaat dat je daardoor denkt dat het niet werkt en dat je daarom nog een stuk cake neemt. Hierdoor kun je je uiteindelijk teveel binnenkrijgen.

De heftige effecten van teveel spacecake
De effecten van eten van spacecake kunnen veel heftiger en intenser zijn dan bij roken. Als je ervaring hebt met hasj of wiet en deze effecten gewenst zijn, dan is er niet zoveel aan de hand. Maar als de hevigheid van de effecten door spacecake je plotseling overvallen, dan kan deze ervaring heel vervelend of angstig zijn.

De effecten duren veel langer
Besef dat de effecten van spacecake veel langer duren dan bij blowen. Ze kunnen wel 5 tot 12 uur aanhouden. Dat kan erg onplezierig zijn als je er niet op rekent en nog andere dingen te doen hebt.