4-FA (4-fluoramfetamineen)

Anoniem chatten

4-FA is afgeleid van 4-fluoramfetamineen en is een synthetische drug met een werking die vergelijkbaar is met MDMA. De psychoactieve stof van de drug heeft zeer stimulerende eigenschappen.

Hoe ziet het eruit?
4-FA bestaat in meerdere vormen: poeder, pillen, capsules maar ook vloeistof. De pillen zien er hetzelfde uit als XTC-pillen. Ze hebben verschillende kleuren, vormen en afbeeldingen. Het poeder is wit en moeilijk te onderscheiden van andere poeders. De vloeistof kan verschillende kleuren hebben.

Hoe werkt het?
Als je 4-FA inneemt, dan begint de werking meestal na een half uur tot een uur en deze houdt 4 tot 6 uur aan. De na-effecten kunnen langer duren. Sommige gebruikers blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dit kan een prettig gevoel geven, maar je kunt je er ook leeg en somber door gaan voelen.

Wat voor gevoel geeft 4-FA?
Het middel geeft je een wakker en opgewekt gevoel. Net als bij XTC wordt het gevoel van intimiteit met anderen versterkt. Je hartslag en lichaamstemperatuur verhogen en je krijgt een stijf gevoel in je kaken. Ook onderdrukt 4-FA je eetlust en krijg je er een droge mond (keel) van. Sommige mensen worden van 4-FA ook misselijk, duizelig of benauwd.
Gebruikers geven vaak aan dat de effecten tussen speed en XTC in liggen.

Wat zijn de risico’s?
Omdat 4-FA zeer gevaarlijk is voor je gezondheid is het vanaf 1 juni 2017 officieel verboden. Dit komt door onderstaande risico's.

Overbelasting hart- en bloedvaten
Door de sterke verhoging van de hartslag en bloeddruk is het gebruik van 4-FA erg riskant voor mensen met hart- en vaatziekten. Het gebruik verhoogt het risico op hartritmestoornissen.
Het aantal incidenten na gebruik van 4-FA op grote feesten en festivals is de afgelopen jaren flink toegenomen. Met name hoofdpijn en een verhoging van de bloeddruk werden gemeld. Een verhoogde bloeddruk kan leiden tot serieuze problemen met hart en bloedvaten. 

Oververhitting
Door de combinatie met hitte, lang dansen of te weinig drinken, kan uitdroging of, vooral in combinatie met XTC, oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen (zoals bijvoorbeeld de nieren) niet meer (goed) werken. Oververhitting kan dus levensgevaarlijk zijn.

Overdosering
Er bestaat kans op overdosering. Omdat de effecten van 4-FA langzamer beginnen dan bij bijvoorbeeld XTC of speed, kan het zijn dat je geneigd bent om extra 4-FA in te nemen.

Meer over de risico's van 4-FA vind je op drugsinfo.nl en in de factsheet 4-FA.

Meer informatie
Wil je toch drugs gebruiken? Laat dan je pillen testen bij de testservice van VNN. Daar krijg je ook antwoord van een deskundige als je vragen hebt over de verboden drug 4-FA.