Gezin en verslaving

Anoniem chatten

Toptaken

Verslaving beïnvloedt het hele gezin en het vraagt van de gezinsleden veel aanpassing. Hoe zit dat precies en wat kan het bij partners en kinderen van verslaafde ouders voor gevolgen hebben?

'Beter omgaan met een verslaafde partner'

Animatie voor naasten - 3.47 minuten

Verslaving kan iedereen overkomen. Dit filmpje is bedoeld voor naasten die in de directe omgeving te maken hebben met iemand met een verslaving. De animatie geeft visie op verslaving en roept bij naasten herkenning en erkenning op.

Ontkenning van problemen

In gezinnen waar verslaving een rol speelt, wordt de verslaving van de ouders, de conflicten en het geweld vaak verzwegen. Problemen worden ontkend. Tussen de gezinsleden is een sterke onderlinge afhankelijkheid en loyaliteit naar elkaar. Individuele behoeften worden minder belangrijk gemaakt. De verslaving van de ouder staat voorop.

Gevolgen voor kinderen van verslaafde ouders

Verslaving van één van de ouders heeft een grote invloed op de kinderen. Ze hebben een achterstand op alle ontwikkelingsgebieden. De kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de psychische problemen en de levensstijl van de ouders. Als de kinderen jong zijn, zijn ze prikkelbaar, slapen ze slecht, huilen ze veel en zijn ze afwerend in het knuffelen. Zijn ze wat ouder, dan kunnen de kinderen te maken krijgen met angst-, schaamte- en schuldgevoelens en depressiviteit. Sommige kinderen zijn hyperactief, agressief en tonen een gebrek aan concentratie; anderen vertonen aangepast gedrag.

Aandacht voor de gezinssituatie

Door de grote gevolgen van verslavingsproblemen in een gezin, is er zodra iemand zich bij VNN aanmeldt, direct aandacht voor de gezinssituatie. Wat kunnen we betekenen?

Of bekijk thuisarts.nl voor meer informatie over wat je kunt doen als een naaste een verslaving heeft. 

Wat biedt VNN voor familie of naasten

  1. Contact
  2. One-off consultation
  3. Possible discussion group

Omgaan met het (drank)probleem van de ander (korte versie)

Filmpje - 3.47 minuut

Wat kan ik het beste doen voor mijn partner? Dit filmpje is een korte versie van het interview met een systeemtherapeut van VNN met advies over 'Omgaan met het (drank)probleem van de ander'. Je kunt ook de hele versie van het interview bekijken.

Veelgestelde vragen door familie of naasten