Naasten

Anoniem chatten

Aandacht voor naasten

Verslavingsproblemen kunnen grote gevolgen hebben op de persoon zelf, maar ook op dierbaren in hun omgeving. Daarom heeft VNN ook aandacht voor naasten. Zij kunnen een rol spelen in het herstelproces, maar kunnen ook zelf hulp nodig hebben. Hier vind je een overzicht van de informatie en hulp die voor naasten beschikbaar is.
Lees hier meer over wat verslaving is.
 

Partners

Praten met je partner of naaste over het drinken of drugs gebruiken is niet gemakkelijk. Een bekend verschijnsel bij verslavingsproblematiek is dat de persoon het drinken of drugs gebruiken ontkent. Of hij of zij geeft aan te drinken of drugs te gebruiken omdat er zoveel problemen zijn. 
Lees meer informatie voor partners
 

Advies voor ouders over omgaan met alcohol, drugs, gamen

Kinderen maken vaak thuis voor het eerst kennis met het gebruiken van alcohol. Ze kunnen ook veel gaan gamen. En buitenshuis zullen ze een keer met drugs in aanraking komen. Het is belangrijk om met jouw kinderen over de risico’s van alcohol, drugs en veel gamen te praten. VNN biedt advies en hulp aan ouders.
Lees meer informatie voor ouders.
 

Kinderen van ouders met een verslaving

Als je ouders een verslaving hebben kan dat heel moeilijk zijn. Ook als je zelf al volwassen bent. Daar mag je best hulp bij krijgen. Wil je weten wat je het beste kan doen?
Lees dan verder.
 

Cursussen en gespreksgroepen

Voor partners, ouders en kinderen organiseren we regelmatig cursussen over hoe zij om kunnen gaan met de verslaving van een ander. Daar leer je meer over problematisch gedrag, middelen. Je leert grenzen stellen en gedrag bespreken.
Bekijk het aanbod. Ook zijn er andere organisaties die hulpgroepen aanbieden, waaronder Al-Anon (van AA) en Ixta Noa.

  • Al-Anon familiegroepen: voor naasten en familie
  • Ixta Noa voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Met inloop- en verslavingsnazorggroepen in Leeuwarden en Groningen.

Meer informatie of advies

Wil je meer weten over hoe je om kunt gaan met iemand met een verslaving of kun je zelf hulp gebruiken?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wat biedt VNN voor familie of naasten

  1. Contact opnemen
  2. One-off consultation
  3. Possible discussion group

Veelgestelde vragen door familie of naasten