Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Anoniem chatten

Je raakt niet zomaar verslaafd aan alcohol, daar gaan vaak jaren overheen. Is alcohol uit gewoonte drinken nu gelijk een verslaving?

Alcohol drinken uit gewoonte

Gezelligheid
In Nederland drinkt 80% van de mensen regelmatig alcohol. Het hoort bij onze cultuur en bij ons sociale leven. Het geeft veel mensen een prettig gevoel en zorgt voor gezelligheid en ontspanning. We drinken op feestjes, op de sportclub, met collega’s na het werk, wanneer je met vrienden uitgaat of wanneer je thuis gezelschap hebt.

Ontspanning
Alcohol kan een hulpmiddel zijn om te ontspannen en even nergens aan te hoeven denken of om in te slapen. Bijvoorbeeld als je moe bent, zorgen hebt of ergens tegenop ziet. Ook heb je eerder trek in alcohol als je je onzeker, somber of eenzaam voelt of last hebt van angst, pijn of verdriet.

Dagelijkse gewoonte
Omdat alcohol een prettig gevoel geeft, kun je in de verleiding komen om wat vaker of meer te gaan drinken. Sommige mensen raken eraan gewend om op vaste momenten te drinken, bijvoorbeeld bij thuiskomst, bij het koken of eten, bij het televisiekijken of voor het slapen gaan. Zo wordt het drinken ongemerkt een dagelijkse gewoonte. Je raakt eraan gehecht en wilt eigenlijk niet meer zonder. Meestal kunnen 1 tot 2 glazen alcohol per dag geen kwaad. Maar als je humeurig wordt wanneer je het een paar dagen zonder moet doen, is er iets mis.


Doe de alcoholzelftest

Via deze alcoholzelftest kun je aan de hand van een paar korte vragen testen of  je alcoholgebruik zorgelijk is.

 

Wanneer ben je verslaafd? 

Als je regelmatig alcohol drinkt, dan begint je lichaam eraan te wennen. Als je enkele dagen niet meer drinkt, kan jouw lichaam gaan ‘protesteren’. Je voelt je dan vervelend, onrustig of prikkelbaar.

Je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, slapeloosheid, angst, zweten, trillen of hartkloppingen. Dit zijn ontwenningsverschijnselen. Als je steeds (meer) alcohol nodig hebt om je goed te voelen of een bepaalde situatie aan te kunnen, dreig je van de alcohol afhankelijk te worden. Het drinken gaat je leven beheersen. Het lukt je dan niet meer goed om zelf te minderen of te stoppen. 
 

 

Meer info over wanneer je verslaafd bent?

Graag informeert en helpt VNN jou bij een dreigende verslaving. Neem gerust contact met ons op.