• VNN en het Coronavirus. Ga naar vnn.nl/corona
  • Alert! In Nederland is hasj en wiet in omloop dat is vervuild met MDMB-4en-PINACA. Lees hier meer over de vervuilde cannabis.

Poliklinische behandeling

Anoniem chatten

De meeste mensen die bij VNN om hulp vragen, worden in de polikliniek behandeld. Het betekent dat je vanuit je eigen huis regelmatig naar één van onze locaties in de buurt komt voor een gesprek of een cursus. Dit kan individueel of in groepsverband.
Zie meer bij BasisGGz van VNN: Samen je behandeling bepalen

Om in aanmerking te komen voor behandeling, heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Heb je al een verwijsbrief? Bekijk hier de wachtlijst, of meld je direct aan voor hulp.

 

Aanmelden voor hulp

Hoe werkt de aanmelding bij VNN

  1. Contact
  2. One-off consultation
  3. Sign up for help
  4. VNN calls you to agree on a date for the intake interview
  5. Intake interview at a VNN location
  6. Start treatment

Gezinsgesprekken en gezinstherapie

Verslaving is een probleem voor de verslaafde zelf,  maar ook voor zijn gezin of omgeving. VNN biedt daarom gesprekken voor het hele gezin. Samen kom je verder. Je leert hoe je anders met elkaar kunt omgaan, zodat jullie je beide beter en zelfstandiger gaan voelen.

Psychotherapie

Het kan zijn dat er naast de verslaving andere problemen spelen, zoals angstklachten. Door intensieve gesprekken met een psychotherapeut leer je omgaan met angst of depressie. Tegelijkertijd is er aandacht voor jouw verslaving. De psychotherapeuten werken met gecertificeerde richtlijnen en met inzichten van specialistische verenigingen.

Terugvalpreventie 

Een opvallend probleem bij verslaving is dat mensen geregeld terugvallen in het verslavende drinkpatroon, gebruik van drugs of weer gaan gokken. In de hulp bij verslaving wordt hier veel aandacht besteed. Je leert hoe je met zo’n terugval om kan gaan. Je kunt deelnemen aan een speciale terugvalpreventie-groep. 

App's van VNN

App 'Suzie is er voor jou!'

Suzie is een app die mensen helpt als ze het moeilijk hebben, ongewenste prikkels ervaren of trek hebben. De app is voor mensen van alle leeftijden met psychische problemen of een verslaving. Een gratis app die op een praktische manier ondersteunt.

Suzie is er voor iedereen die over een persoonlijk plan wil beschikken om zichzelf in moeilijke situaties te helpen. De app ondersteunt bij het reguleren van heftige emoties, bij het veranderen van gedrag (bijvoorbeeld een terugval in gebruik van alcohol of drugs helpen voorkomen) en het afwenden van een crisis.

Wat biedt Suzie?
Met de app kun je direct naar:

•    je eigen tips om je momenten van spanning door te komen
•    je foto’s, filmpjes en muziek die jezelf selecteert om spanning te verminderen en om in contact te komen met jezelf
•    je contactpersonen die je helpen bij het reguleren van je emoties en gedrag. 

Het is mogelijk om 3x per dag een herinnering te ontvangen met de vraag hoe je jezelf voelt. 

Hoe werkt de app?
Suzie VNN kun je gratis op je telefoon downloaden via de App Store (voor iPhone) en Google Play Store (voor Android telefoon). Je kunt de app meteen gebruiken. 

Kijk voor meer informatie op SuzieHelpt

Wilma (55): “Zo’n fonkelend glas witte wijn geeft nét dat beetje glamour.”

“Ik werk in een beroepsgroep waarin het heel normaal is om flink in te nemen én ik heb een mateloos karakter. Die combinatie doet het ‘m. Ik ben producer en regisseur bij een grote publieke omroep, werk sinds mijn 21ste bij deze omroep. Het was niet nodig om na een paar glazen te stoppen: ik had nóóit een kater en kon altijd uitstekend functioneren. Dus stond ik bekend als een vrolijke, stevige dr...

ADHD behandeling

Het kan zijn dat je een ADHD diagnose hebt, maar ook een verslavingsprobleem. In de behandeling leer je je drinken, druggebruik of gokken onder controle te krijgen. Maar je leert ook over ADHD en wat dat voor je betekent. Door oefeningen krijg je weer overzicht en structuur in je leven. Ook leer je te accepteren dat je de diagnose ADHD hebt. Sommige gesprekken zijn individueel, andere onderdelen van de behandeling volg je in een ADHD coachingsgroep.

Kosten en verzekering

VNN is een specialistische instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor behandeling bij VNN zijn wettelijk vastgelegd. De tarieven van VNN zijn gebaseerd op wettelijk vastgestelde tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering kun je op deze pagina lezen

Rechten cliënt VNN

Een belangrijk recht van cliënten - en van groot belang - is het recht op informatie. Iedere cliënt heeft recht op deskundige informatie over de verslaving waarvoor hij hulp vraagt en over de behandeling of begeleiding. Lees hier meer over de rechten die je als cliënt hebt. 

Vertrouwenspersoon voor cliënten en familie

Zit je met vragen of heb je klachten over de behandeling of een van de behandelaren, blijf er dan niet meer rondlopen, maar schakel de patiëntenvertrouwenspersoon of de familievertrouwenspersoon in. Zij zijn onafhankelijk en adviseren je graag. 

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.