Kinderen van verslaafde ouders

Anoniem chatten

Je vader (of moeder) drinkt teveel. Je zult er maar mee zitten!

Je vader heeft een alcoholprobleem. Natuurlijk heb je wel eens tegen hem gezegd dat je het beroerd vindt als hij zich aan je vrienden opdringt. Of als hij je vrienden weer eens te kakken zet waar ze zelf bij zitten. Soms trekt hij je kritiek aan. Hij kan dan zo overdreven sentimenteel reageren. Maar vroeg of laat doet hij het weer. Je vrienden in huis halen durf je eigenlijk niet meer.
Je wordt er vaak op uitgestuurd om nog wat drank voor hem op te halen, omdat hij zichzelf niet meer kan vertonen. Je moeder zegt er meestal niets van, omdat dat toch op ruzie zal uitlopen. En met z’n allen houden jullie naar de buitenwereld de schijn op dat er niks aan de hand is. Stiekem ben je er een beetje trots op dat dat best goed lukt.

Het is begrijpelijk dat je zo doet, maar hiermee help je je vader of je moeder niet. Op deze manier houden jullie namelijk het alcoholprobleem in stand en wordt het waarschijnlijk alleen maar erger. Door jullie inzet hoeft je vader zelf niet te veranderen. En dat is toch wel de bedoeling. Wat kun je beter doen?

Een alcoholprobleem van een ouder: hou het niet voor jezelf

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen is de problemen van je vader (of moeder) niet meer op te lossen. Dat is niet gemakkelijk voor je vader (of moeder), maar ook niet voor jezelf. Ook jij kan hiervoor zelf hulp vragen. 

Praat er over met:

  • een mentor of leraar met wie je goed kunt opschieten
  • de ouders van een vriend
  • via de chatservice van VNN

 Zoek hulp bij:

Je kunt ervan uitgaan dat de huisarts en alle professionele behandelaars van VNN je vraag of verhaal vertrouwelijk behandelen.

Heb je nog vragen?
Je kunt altijd bij ons terecht voor meer informatie of persoonlijke vragen.
Neem gerust contact op. Je kunt je vragen ook via de chat stellen.

Interview gespreksleider DoePraatgroep

Wanda Krzeminski, preventiewerker VNN

Wat gebeurt er nou precies in een gespreksgroep voor kinderen en jongeren? Vinden deelnemers zo’n gespreksgroep in het begin spannend? Wanda Krzeminski is één van de gespreksleiders. Zij geeft op dit moment de DoePraatgroep voor kinderen tussen 8-12 jaar. “We luisteren naar elkaar. Simpelweg luisteren.” Het draait om de kinderen “Bij de start van de gespreksgroep merk ik wel eens dat kinderen ...