Van sigaretten afblijven hoef je niet alleen te doen

Anoniem chatten
16 februari 2021

Stoppen met roken is niet makkelijk. Mensen die willen stoppen of gestopt blijven, kunnen daarom hulp zoeken bij VNN en lotgenoten. Niet-roken hoef je namelijk niet alleen te doen. Preventiemedewerker Nathaly de Wind vertelt over hoe zij mensen helpt en over haar eigen geschiedenis met roken. 

"Ik geloof dat ik rond mijn 14e voor het eerst een hijs van een sigaret heb genomen. Natuurlijk vond ik het vies. Maar wel stoer. Dat ging een paar jaren zo door, en rond mijn 19e vertelde ik mijn moeder dat ik rookte. Dat deed ik in een restaurant om een scene te voorkomen. Eigenlijk vond ik dat mijn moeder ook geen recht van spreken had, want zij had in haar jongere jaren ook gerookt.

Eindstand is dat ik tot mijn 29e heb gerookt. In tussentijd was ik wel eens gestopt, maar stress, liefdesverdriet, zon zee strand, drank en weinig doorzettingsvermogen deden me telkens terugvallen. Tot ik besloot te doen wat een vriendin ook deed, gewoon kijken hoe lang ik het volhoud om niet te roken. En dat is nu al bijna 10 jaar.

Maar ik snap de struggle nog absoluut. In tijden van stress heb ik nog steeds behoefte om te roken. Tijdens mijn niet-vlekkeloze zwangerschappen had ik bijvoorbeeld zin in roken en laatst zei ik tegen mijn vriend dat ik gewoon weer wilde gaan roken, omdat ik die hele Covid-/thuiswerkstress gewoon zat was. Ik kon mijn spanning niet kwijt. Natuurlijk doe ik dat niet, maar het deed me weer beseffen hoe hardnekkig een tabaksverslaving is, ondanks dat ik allang gestopt ben met roken.

Afreageren

Meer mensen hebben hiermee te maken. Zo ook een 62-jarige mevrouw die ik binnenkort zie voor Stoppen met Roken-coaching. Want dat doen we ook bij VNN. Deze mevrouw is sinds de herfst van vorig jaar gestopt met roken, maar het valt haar soms erg zwaar. Soms is ze zeer somber en gespannen en ze reageert dit af op haar man, terwijl ze dit natuurlijk helemaal niet wil. Ze is al wel eens vaker gestopt, dus ze weet hoe het werkt. Waarom het dan alsnog zo moeilijk is, snapt ze niet. Ze wil dus graag wel wat begeleiding hierbij. Knap hoor, je rookt al niet meer en vraagt juist hulp om dit vol te houden. Dit kunnen we alleen maar toejuichen.

Als je het moeilijk hebt, kan het heel fijn zijn even met iemand te sparren, dus ik belde haar om een afspraak te maken, maar we raakten al gelijk in gesprek. Ze vertelde dat ze het over het algemeen goed gaat, maar dat ze het soms bar lastig heeft. Dat ze soms niks kan hebben en ze dan ruzie zoekt met haar man, hem uitlokt te zeggen dat ze maar weer moet gaan roken, omdat hij haar gemopper zat is. Natuurlijk wil ze dat niet. Ze wil vooral graag weten wat ze kan doen om de trek in roken aan te kunnen. Ze vindt het belangrijk om gezond te blijven voor zichzelf en haar kleinkinderen en een goed voorbeeld voor hen te zijn.

Hulp

We hebben afgesproken om te gaan wandelen in een park, het aangename met het nuttige combineren. Buiten lopen is corona-proof, en lichaamsbeweging is sowieso gezond en kan helpen bij het stoppen met roken. Ik ben bijvoorbeeld flink gaan sporten toen ik stopte met roken. Zo kwam ik niet aan in gewicht, en had ik ook veel afleiding. Met mevrouw ga ik zoeken wat haar kan helpen op de moeilijke momenten. En als ze het wil, geef ik haar ook informatie over hoe verslaving werkt. Ik zal vertellen dat de trek in roken kan blijven, maar dat die momenten in frequentie en hevigheid zullen afnemen. Dat er situaties kunnen voorkomen dat ze graag wil roken, maar dat als ze volhoudt het alleen maar makkelijker wordt. Wel fijn voor zowel haar, als voor haar man.

Naar mijn verwachting zal dit genoeg zijn voor deze mevrouw. Een aantal contacten, luisterend oor, steun, misschien een stok achter de deur af en toe, bevestiging in dat ze super goed bezig is, en tips en trucs. Mensen die intensievere hulp nodig hebben bij het stoppen met roken kunnen ook bij ons terecht. Wil je daar meer over weten? Op onze stoppen met roken-pagina kun je er meer over lezen en je kunt ook even bellen voor informatie of een gesprek."

Over de auteur

Nathaly de Wind

Nathaly de Wind is sinds 2011 werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland. In 2016 veranderde ze van functie: ze ging van maatschappelijk werker voor jongeren naar preventiemedewerker. En dat doet ze met veel plezier!
Meer over Nathaly de Wind