Alcohol en roken bij zwangerschap

Anoniem chatten

De risico's van alcohol en roken bij zwangerschap

Het drinken van alcohol en het roken tijdens je zwangerschap is schadelijk vanaf het prille begin. Recent onderzoek wijst uit dat ook een kleine hoeveelheid alcohol schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht.

Schade door drinken tijdens zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap veel drinken, schade krijgen aan de zenuwen in de armen en benen. Het is daarnaast bekend dat veel alcohol drinken tijdens de zwangerschap de hersenen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby (permanent) kunnen beschadigen. Zie hiervoor de informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom van de organisatie Het Gehandicapte Kind.

Advies van Gezondheidsraad en beroepsverenigingen

De Gezondheidsraad bracht in 2005 het advies uit dat het beter is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het argument was dat het nooit met zekerheid is te zeggen dat alcohol géén schade toebrengt aan het ongeboren kind. De beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV) onderschrijft letterlijk deze nulnorm. Vanaf 2012 doet het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat ook, hoewel de formulering minder strak is: “vermijd alcohol en drugs”.

Alcohol en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, moet je uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de moedermelk. Bij 1 of 2 glazen is er een verminderde productie van moedermelk en slaapt de baby minder diep. Wil je een glas alcohol drinken, dan kun je dit het beste ná het geven van de borstvoeding doen. Het lichaam doet er per standaardglas alcoholhoudende drank 1,5 uur over om de alcohol kwijt te raken. Bij 2 glazen is dat 3 uur etc. Als de alcohol is afgebroken zit het ook niet meer in de borstvoeding. Hou deze afbraaktijd in de gaten voordat je weer borstvoeding geeft.

Roken tijdens zwangerschap

Ook roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. 

  • Het verlaagt het geboortegewicht van het kind

  • Het geeft een grotere kans op een miskraam

  • Het verhoogt de kans op wiegendood
  • Het vergroot de kans op diabetes op volwassen leeftijd

Luister hier naar onze podcast-aflevering over roken en zwangerschap.

Heb je vragen over het gebruiken van alcohol of roken tijdens je zwangerschap of wil je weten wat de risico’s bij zwanger worden zijn?
Stel ze via de chat of het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

Ben je professional en wil je meer weten over Verslaving en zwangerschap? Lees dan het alcohol- en drugsprotocol

Webinar 'FAS: Herkenning, misvattingen en persoonlijke ervaringen’

Als een zwangere vrouw drinkt, riskeert ze hersenbeschadigingen bij haar ongeboren baby. Slechts enkele glazen kunnen al een negatief effect hebben op de foetus. Bij grotere hoeveelheden alcohol is er kans op grotere schade. Foetaal Alcohol Syndroom, of FAS, is een hersenaandoening veroorzaakt door alcohol tijdens de zwangerschap. FAS valt onder de groep van Foetaal Alcohol Spectrum Disorders (FAS...