• Er zijn meerdere ecstasypillen ingeleverd bij verschillende testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) die een zeer hoge hoeveelheid MDMA bevatten (meer dan 300 mg). Inname van een dergelijke hoeveelheid MDMA kan levensbedreigend zijn. Lees hier voor meer informatie. 

Verslag: Stoptober pop-up poli van VNN

Anoniem chatten
10 november 2020

Het is je vast niet ontgaan: vorige maand was het weer Stoptober! Deze campagne is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, met als doel: een gezonder Nederland in 2040. Om Stoptober kracht bij te zetten heeft VNN pop-up poli‘s ‘Stoppen met Roken’ opgezet in Groningen, Friesland en Drenthe. Preventiemedewerker Marije Veldman doet verslag.

“In onder andere Drachten organiseerden we op 23 september 2020 een pop-up poli. Met dank aan de Gemeente Smallingerland konden we samen met de 11 cursisten, in de leeftijd van 30 t/m 75 jaar, bij elkaar komen op de Brede School de Wiken. Er was een grote ruimte beschikbaar, waardoor het ondanks corona, ‘live’ door kon gaan. Samen met mijn collega Arend Jan Talens mocht ik deze pop-up gedurende de maand oktober draaien. Het doel van de pop-up poli was niet veranderd, namelijk volwassenen helpen om te stoppen met roken, in ieder geval voor de duur van vier weken.

En die commitment voelden we bij de kennismaking! De cursisten waren blij met de mogelijkheid om in groepsverband aan de slag te gaan. Dat gaf ze dat extra zetje om te volharden in hun wens: een niet-roker worden! 5 bijeenkomsten volgden. De redenen om deel te nemen aan de pop-up waren divers:

 • ‘Ik wil zo graag stoppen met roken, ik heb alles al aangegrepen, maar nog nooit deelgenomen aan een groep’.
 • ‘Ik wil gezonder leven’.
 • ‘Ik ben het roken zat, ik behoor ondertussen tot de minderheid’.
 • ‘Roken kost me teveel geld’.
 • ‘Mijn gezin is mijn rookgedrag zat’.
 • ‘Ik stink, het is klaar nu’.

Met respect voor een ieder zijn beweegreden, zonder oordeel en met veel aandacht voor de cursisten, gaf Arend Jan Talens hen psycho-educatie over het roken, verslaving en het bijbehorende gedrag. Hij vertelde bevlogen zijn verhaal, deelde boeiende verhalen vanuit het werkveld en besteedde aandacht aan de missie van de tabaksindustrie. Elke keer kwamen we weer terug bij de cursisten: aandacht voor verhalen, worstelingen en overwinningen. Iedereen herkende "het engeltje en het duiveltje op de schouder". Het was zo herkenbaar! Zelfs voor een niet-roker waren het boeiende bijeenkomsten. En als je eenmaal niet-roker bent, wat ga je dan doen? In de bijeenkomsten hebben we daarom ook stil gestaan bij een gezonde leefstijl, ontspanning, bewegen/ sporten, gezonde voeding en een gezond dag en nachtritme.

Naast de bijeenkomsten boden we de groep de mogelijkheid om aan onze WhatsApp-groep deel te nemen: om met elkaar te delen hoe het gaat, elkaar een hart onder de riem te steken en (hier en daar met een vleugje humor) informatie te delen. De helft van de groep heeft hier actief aan deelgenomen. Bijna iedereen uit de groep heeft ook de Stoptober-app gedownload en was werkelijk actief op de app. 

Vrijwel alle cursisten hebben hun missie volbracht: 28 dagen niet roken. 2 cursisten worstelden, maar streven nog altijd naar het worden van een niet-roker. 1 cursist is tijdens de bijeenkomsten gestopt, vanwege een gebrek aan motivatie. Alle cursisten lieten ons weten dat de ze de bijeenkomsten niet hadden willen missen!

Enkele reacties:

 • 'Beeldend en interactief, met veel humor!'
 • ‘De deskundigheid van de medewerkers, de ervaringen van de cursisten, het helpt me verder om een niet-roker te blijven’.
 • ‘Er was geen oordeel, we mochten er allemaal zijn! Ik heb genoten van de bevlogenheid’.
 • ‘De bijeenkomsten werkten extra motiverend’.
 • ‘Het idee dat je naast nicotine, nog zoveel meer troep je lijf inzuigt, bah!’

Vanuit Preventie is er altijd aandacht voor mensen die willen stoppen met roken, vooralsnog individueel en wie weet wat de toekomst brengt.

Ik heb genoten van de bijeenkomsten tijdens de pop-up en van de bevlogenheid van Arend Jan. Ik heb een bijdrage kunnen leveren in het verbinden, in het delen van verhalen en vond het fantastisch dat een commitment met elkaar zoveel moois brengt.

Vanuit de groep was er duidelijk een wens: deze groep mag hier nog niet stoppen. Het geeft zoveel steun, kracht en doorzettingsvermogen. Waarop we met elkaar hebben besloten elkaar over 6 weken nogmaals te zien!"
 

Wil je ook stoppen met roken? Kijk dan eens op deze pagina over hulp met stoppen

Over de auteur

Marije Veldman

Marije Veldman werkt sinds 2007 bij VNN. Binnen de organisatie heeft ze op verschillende afdelingen gewerkt: als ambulant woonbegeleider en als woonbegeleider op een begeleid wonen-locatie en later op een beschermd wonen-locatie. Daarna ging ze aan de slag als ggz-agoog bij FACT+ en sinds juli 2020 is ze preventiemedewerker.
Meer over Marije Veldman