Kinderen en drugsgebruik

Anoniem chatten

Ik vermoed drugsgebruik
Vind je als ouder iets ‘verdachts’ tussen de spullen van jouw kind? Gedraagt je kind zich anders dan anders en is hij of zij abnormaal vaak de deur uit?
Als ouder wil je weten of je kind wel of niet drugs (heeft) gebruikt en hoe je dit kunt achterhalen. Ondanks de kenmerken van drugs  kan het toch nog lastig zijn om de waarheid goed boven tafel te krijgen. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek gaat om te kijken of je vermoeden juist is of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Open gesprek over het eventuele drugsgebruik
Vertel je zoon of dochter in een open gesprek wat je is opgevallen en vraag om opheldering. Een open gesprek is geen ondervragen en vermijd dan ook welles-nietes discussies.
Het kan van je eigen houding afhangen hoe open jouw kind durft te zijn over heteventuele drugsgebruik. Als je bijvoorbeeld zeer emotioneel bent of als je kind het idee heeft dat er flinke straffen zullen volgen, dan zal je kind liever zijn mond houden.
Als je kind denkt 'ze weten er toch niks van' of ‘ze raken over hun toeren als ik vertel wat ik gedaan heb', dan lukt zo'n gesprek niet. Probeer dus rustig te blijven en oprechte interesse te tonen zonder boos te worden.

Niet meteen oordelen
Indien blijkt dat je kind gebruikt, veroordeel hem of haar dan niet meteen. Vraag aan je kind welke positieve kanten er voor hem of haar aanzitten. Maak duidelijk dat je er graag meer over wilt weten. Je leert zo je kind beter kennen en er komt vanzelf ruimte om bij de risico’s van het gebruik stil te staan.

Geef regels en grenzen aan
Probeer op een redelijke manier uit te leggen wat je niet wilt en waarom. Misschien denkt je kind er heel anders over, maar het weet dan in ieder geval wat jouw mening is. Probeer concrete afspraken te maken. Houd hierbij rekening met de belevingswereld van je kind.

Zoek hulp of advies
Als je er samen met je kind niet uitkomt, vraag dan of iemand waar je allebei vertrouwen in hebt, kan helpen. Het belangrijkste blijft dat je zoveel mogelijk met je kind overlegt. Probeer het samen eens te worden over de te nemen stappen.

Wilt je je verdiepen in opvoeding en drugsgebruik dan kun je:
• een adviesgesprek aanvragen bij Voorlichting en Preventie (als je in één van de 3 noordelijke provincies woont). Zie bij contact
• je opgeven voor een oudercursus die VNN in één van de noordelijke provincies regelmatig organiseert. Zie bij cursus 'Help. Mijn kind gebruikt'
• een ouderavond over genotmiddelen bijwonen die VNN regelmatig organiseert voor ouders. Je kunt hiernaar informeren bij de school van je kind.

Meer informatie?
Als je nog vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen of vragen stellen via onze chat.