3-Methylmethcathinone

Anoniem chatten

3-MMC (of "Poes") staat voor 3-Methylmethcathinone. Deze drug staat (nog) niet op de Opiumlijst, en is daarom legaal te verkrijgen. Het is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS), dit wordt ook wel “designerdrug” genoemd. Er is vaak weinig tot geen onderzoek naar gedaan naar deze soorten drugs en de effecten zijn daarom nog niet duidelijk.

Hoe ziet het eruit?

3-MMC is te krijgen in poedervorm, kristallen, capsules, tabletten en vloeistof. Het poeder is wit van kleur.

Hoe werkt het?

3-MMC verhoogt de hoeveelheid beschikbare noradrenaline, dopamine en (in mindere mate) serotonine, door de heropname te remmen. Het verhoogt ook de afgifte van deze stoffen. In poedervorm kan de drug worden gesnoven, dit geeft een branderig gevoel in de neus. Het kan ook oraal worden ingenomen met een capsule, tablet of “bommetje” (poeder verpakken in een vloeitje).

Wat voor gevoel geeft het?

Het effect van 3-MMC wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. Het effect lijkt op 4-MMC/mefedron maar is minder euforisch en vooral stimulerend. Gebruikers van dit middel merken verhoogde alertheid, meer energie, euforie, zin om te praten, versterking van sociale en romantische gevoelens en de behoefte om meer te gebruiken (craving). Het verdrijft je dorst en honger, net als bij cocaïne of speed.

Wat zijn de risico's van 3-MMC?

Het gebruik van deze designerdrug gaat soms hand in hand met een aantal lichamelijke klachten:

  • Tandenknarsen
  • Hoofdpijn
  • Hallucinaties (vooral geluiden/stemmen)  

Er is weinig bekend over de wisselwerking van 3-MMC met andere stoffen, combinatiegebruik wordt daarom afgeraden. In de dagen na gebruik kunnen gebruikers zich neerslachtig of depressief voelen. Ook kunnen ze last hebben van hartkloppingen, uitputting of oververhitting. Oververhitting kan levensbedreigend zijn. Daarnaast zijn er ook incidenten bekend waarbij de gebruikers een epileptische aanval, delier of drugspsychose kregen.

Meer informatie

Voor meer informatie bekijk ook de informatie over 3-MMC op de website van Unity.

Gebruik wordt afgeraden omdat er weinig bekend is over de gevolgen van het gebruik en de langetermijneffecten. Wil je ondanks de risico’s toch 3-mmc gebruiken? Laat deze dan testen bij de testservice van VNN, zodat je zeker weet wat erin zit. Daar krijg je ook antwoord van een deskundige als je vragen hebt over deze drug.

Testservice VNN

Filmpje testservice VNN - 1.41 minuten

Drugsgebruik is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Wil je toch gebruiken? Laat je drugs testen bij de testservice van VNN. In het filmpje zie je hoe dat werkt.