Kan cannabis een psychose veroorzaken?

Anoniem chatten

Het gebruik van hasj of wiet (cannabis), kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben. Cannabis kan een psychose verergeren. Mensen die een psychose hebben gehad hebben meer kans op terugval in een psychose als zij weer gaan gebruiken. Mensen die aanleg hebben voor psychoses of schizofrenie is het dus af te raden om cannabis te gebruiken.

Cannabis-psychose

Hasj of wiet kan een cannabis-psychose veroorzaken. Deze acute maar tijdelijke psychose kan optreden na gebruik van een hoge dosis cannabis, vaak door het eten van spacecake. Je kunt ernstig verward raken, last krijgen van hallucinaties, angst en opwinding. In de meeste gevallen herstel je ervan zodra je lichaam voldoende van de werkzame stof THC heeft uitgescheiden. De verschijnselen van een acute psychose zijn niet blijvend en verdwijnen snel.

Wat blijkt er verder uit onderzoek naar cannabisgebruik?

Uit onderzoek naar cannabisgebruik bestaan ook sterke aanwijzingen voor de volgende zaken:

  • Cannabisgebruikers met aanleg voor een psychose door blowen worden op een jongere leeftijd psychotisch.
  • Cannabis heeft een negatieve invloed op het verloop van de psychose.
  • Cannabisgebruikers die aan een psychose lijden worden sneller, heftiger en langduriger psychotisch.
  • Medicijnen die psychotische patiënten moeten slikken, werken minder goed als iemand blowt. Tegelijkertijd worden de bijwerkingen van de medicijnen minder. Dit is vaak ook één van de redenen waarom geblowd wordt.
  • Cannabis door psychotische mensen wordt vaak gebruikt omdat ze bepaalde symptomen van de psychose verminderen.
  • Cannabis wordt gebruikt als een vorm van zelfmedicatie tegen angsten, met name sociale angsten zoals het moeilijk kunnen praten in gezelschap. Patiënten geven aan dat dat makkelijker ging als ze blowden en ze gingen zich ook beter voelen als ze gerookt hadden.

(Bron: Jellinekcentrum Amsterdam)

Meer weten?

Maak jij je zorgen om iemand die gevoelig is voor psychoses en cannabis gebruikt? Neem dan gerust contact met ons op.