Verslaafd aan gamen

Anoniem chatten

Hoeveel uur gamen per dag?

Gamen, digitale spelletjes doen, is populair bij kinderen. Je gunt ze deze leuke bezigheid, maar het kan je ook zorgen geven. Want hoeveel uur gamen per dag is nog gezond?

Plezier
Gamen geeft ontspanning, afleiding en competitie. De beloning bij een bepaalde moeilijkheidsgraad in het spel kan je een gelukzalig gevoel, een kick, geven.

Sociaal aspect
Veel gamers geven aan plezier te halen uit het sociale aspect van het gamen. Het helpt bij het maken van vrienden. Jongeren leren ook hoe ze met elkaar om moeten gaan.

Hulpmiddel bij leren
Onderzoekers melden dat gamen een positief effect heeft op de verstandelijke ontwikkeling, zoals op het ruimtelijk inzicht, het geheugen en de taalvaardigheden van de speler. Games kunnen goed ingezet worden op school, bij vakken zoals wiskunde en taal. Door het inzetten van games kun je ingewikkelde vraagstukken makkelijker opnemen.
Lees meer in de factsheet (On)gezond gamegedrag van Nederlandse jongeren

Wanneer ben je gameverslaafd?

Filmpje, 2.34 minuten

Het filmpje is een fragment uit de webinar 'GAMEN spel of verslaving' Medewerkers gaan in op wanneer het gamen nog spel is en wanneer je je kunt spreken van een verslaving.

Signalen van een gameverslaving

Als gamen uit de hand dreigt te lopen en je wilt weten of er sprake is van een verslaving, gaat het niet zozeer om hoeveel uren per dag of per week het gebeurt. Het gaat erom of jijzelf of je omgeving last hebben van het gedrag. Als het je niet meer lukt om te stoppen of te minderen en je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet gamet, zijn dat aanwijzingen voor een gameverslaving. Andere signalen zijn:

 • Fysieke klachten als rugklachten, geïrriteerde en droge ogen en RSI-klachten
 • Afspraken op school en werk niet nakomen
 • Bijna geen sociale contacten buiten de virtuele wereld
 • Verstoord dag- en nachtritme
 • Slecht eetpatroon
 • Slechte hygiëne

Ook mentaal kunnen klachten ontstaan, denk aan:

 • Somberheid
 • Vermoeide indruk
 • Angst en depressie
 • Snel geïrriteerd als je gestoord wordt tijdens het gamen
 • Niet goed kunnen onderscheiden van verschil tussen de virtuele en echte wereld
 • Het lastig vinden om af te spreken in een niet-vertrouwde omgeving

Risico’s van te vaak gamen

Als je verslaafd bent aan gamen, zijn er risico’s die van grote invloed zijn op je leven:

 • School niet halen
 • Werk kwijtraken
 • Relaties die stuklopen
 • Vereenzaming
 • Ontwikkelingsachterstand (bij jonge kinderen)

Wat je als ouder of opvoeder kan doen, lees je bij Omgaan met gamers 

Jayden 'Ik heb de knop omgezet'

Ervaringsverhaal

“Ik hou eigenlijk niet zo van praten.” De timide ontboezeming aan het eind van het gesprek verklaart de korte antwoorden en het frequente ‘ik weet het niet’ in de voorafgaande drie kwartier. Tóch wilde Jayden (17) meewerken aan dit interview. Want het is goed als andere gameverslaafde jongens lezen dat je hulp kunt zoeken. Wat op zijn elfde ooit begon als leuk computerspelletjes doen, groeide i...

Advies aan ouders

Hoeveel uur gamen per dag?
Gamen is vooral populair bij kinderen en jongeren. Je gunt ze deze leuke bezigheid, maar het kan je ook zorgen geven. Ouders en andere opvoeders zitten met vragen, zoals:

 • Hoeveel uur gamen per dag is nog gezond?
 • Is gamen een tijdelijke, tijdrovende hobby?
 • Hoeveel uur is nog gezond?

Lees meer bij Omgaan met gamers over wat je als ouder of opvoeder kan doen om het gamen leuk te houden.

Tips en advies voor ouders

Download hier de tips en adviezen voor ouders over omgaan met Gamen

Advies of hulp nodig?
Voor hulp bij problemen door overmatig gebruik van internet of overmatig gamen kun je contact opnemen met VNN.

Afspraken maken over Gamen

Filmpje, 6.12 minuten

Hoe maak je afspraken over GAMEN? Het filmpje is een fragment uit de webinar 'GAMEN spel of verslaving?'. VNN-medewerkers geven praktische tips over hoe je met je kind in gesprek kunt gaan om het gamen leuk te houden.

Wanneer ben je verslaafd aan gamen?

Als je over verslaving praat, is altijd sprake van afhankelijkheid of misbruik van een genotmiddel (alcohol, drugs, tabak). Bij gamen gaat het niet om een middel maar om een bezigheid. De verschijnselen zien er hetzelfde uit.

 • Afhankelijkheid
  Een gamer is afhankelijk of verslaafd aan gamen als hij de controle over het gamen is verloren. Je kunt geen weerstand bieden tegen de gewoonte om te gamen. Je krijgt onthoudingsverschijnselen als je niet gamet. 
 • Lichamelijke en psychische klachten
  Van verslaving is sprake als de gamer niet kan stoppen met gamen en lichamelijk of psychische klachten heeft. Lichamelijke gevolgen van het gamen zijn: vormen van RSI, rugpijn, vetzucht, geïrriteerde ogen. Psychische klachten zijn depressie en angst. Je kunt het lastig vinden om af te spreken in een niet-vertrouwde omgeving.  

Het tellen van uren van het gamen per dag of per week is niet voldoende om vast te stellen of je verslaafd bent aan gamen. Er is pas sprake van een probleem als jij zelf, of je omgeving, serieuze hinder heeft van je gedrag. En dat het je niet meer lukt om te stoppen of minderen. 

Denk je dat je hulp nodig hebt?
Gameverslaving is een serieus probleem: als jij of je ouders (of verzorgers) het gevoel hebben dat het zo ver uit de hand loopt met het gamen dat je het zelf niet meer kunt oplossen, dan is misschien het moment gekomen voor een volgende stap. 

Contact met VNN
Je kunt de stap zetten om contact op te nemen met VNN, voor informatie, advies en hulp. Telefoon 088 234 34 34.

  'Gamen, spel of verslaving?'

  Filmpje - 2.46 minuut

  In dit filmpje vertelt Gert Jan Hartman, GZ psycholoog bij VNN, hoe je kunt voorkomen dat je verslaafd raakt aan gamen. En welke hulp er is als gamen geen spel meer is maar een verslaving.