Herkennen van drugsgebruik

Anoniem chatten

Drugs zijn stoffen die van invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Ook beïnvloeden ze je stemming. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden.

Drugsgebruik kan je leven beheersen

Drugsgebruik kan een grote invloed op je leven hebben. Niet alleen als je het zelf gebruikt, maar ook als je er als ouder, partner, vriend, collega, zoon of dochter mee in aanraking komt.

Bekijk het portret van Marijet: Het blowen voorbij

Het blowen voorbij: portret van Marijet

Filmpje - 3 minuten

Marijet vertelt wanneer ze begon met blowen, wat het voor haar betekende en hoe ze haar leven hervond.

Hoe herken je drugsgebruik?

Om drugsgebruik met zekerheid vast te stellen, is het belangrijk om op een combinatie van symptomen te letten. Uiterlijke symptomen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zo veel. Maar dit in combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van gebruik. Niet alle symptomen duiden op drugsgebruik. Sommige horen ook bij de ontwikkeling tijdens de pubertijd. De beste manier om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van drugsgebruik, is het de persoon rechtstreeks te vragen.

Veelgestelde vragen over drugs

Wat voel je als je drugs gebruikt?

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, als genotmiddel, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.

De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug.

Hoe werken drugs?
Drugs hebben verschillende uitwerkingen. Ze kunnen:

  • Ontspannen en verdoven. Voorbeelden hiervan zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
  • Oppeppen. Je voelt je meer alert of lijkt meer energie te hebben. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne en amfetamine maar ook tabak en koffie.
  • Je waarneming veranderen. Je ziet en beleeft de wereld anders. Voorbeelden zijn LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen.
    Sommige middelen, zoals hasj en wiet en XTC, hebben meerdere uitwerkingen.
    Wil je meer weten over bepaalde drugssoorten, kijk dan op de pagina Meest gebruikte drugs

De verschillen herkennen van drugsgebruik

Het gebruik van drugs loopt erg uiteen. Het ligt er maar net aan om welke soort drugs het gaat. Lees meer over de meest gebruikte drugs en de bijbehorende kenmerken.

Drugs laten testen

Het gebruik van drugs bij het uitgaan of op andere momenten is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Hoe kun je dit checken en wat zijn de wettelijke limieten en adviezen bij gebruik van alcohol en drugs in het verkeer? Bij VNN kun je gratis en anoniem je drugs laten testen.

Drugs testservice

Wil jij weten wat de samenstelling of sterkte van jouw drugs is? Laat het gratis testen bij de VNN drugs testservice in  Groningen, Leeuwarden of Assen

LET OP: drugsgebruik is nooit zonder risico! Lees meer over Drugs laten testen: ken de risico’s

Opiumwet: de regels over drugs

In de wet is een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) en drugs met minder risico’s, zoals hasj en wiet (softdrugs). Harddrugs zijn bij de wet verboden. Voorbeelden zijn XTC, speed, cocaïne, heroïne, 4-FA. Lees hieronder meer over de meest gebruikte drugs.

De regels voor softdrugs(hasj en wiet) zijn minder streng. Als je met minder dan 5 gram hasj of wiet wordt gepakt, krijg je geen boete. Je moet wel alles inleveren, ook al heb je het legaal gekocht in een coffeeshop. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zal de politie je ouders op de hoogte stellen van je aanhouding.

Meer informatie over het herkennen van drugsgebruik?

Wil je meer weten, bel of mail ons. Medewerkers van de afdeling Voorlichting & Preventie staan je graag te woord.

VNN biedt trainingen voor professionals, zoals over het herkennen van alcohol- en drugsgebruik en wat je er aan kunt doen.
Voor ouders is de cursus 'Help! Mijn kind gebruiktontwikkeld. De trainingen en de ouder cursus worden het hele jaar door georganiseerd.

Risico´s en gevolgen van drugs

Onduidelijke kwaliteit van het middel

De meeste drugs worden illegaal geproduceerd en verhandeld. Er is geen kwaliteitscontrole mogelijk en je weet dus nooit precies wat je koopt. Illegale drugs worden vaak versneden. Dat wil zeggen dat er stoffen aan zijn toegevoegd. Van sommige stoffen zal je niet veel merken, maar andere stoffen bederven het effect van het middel dat je gebruikt en zijn gevaarlijk voor je gezondheid. 
Daarnaast kan de sterkte van illegale drugs verschillend zijn, waardoor je er soms zonder dat je het weet, teveel van neemt. 

Je kunt de risico’s van drugsgebruik beperken. Lees het laatste nieuws over drugs en laat je drugs testen bij een testservice van VNN.

Onvoorbereid gebruik

Veel problemen ontstaan als je onvoorbereid en vol bravoure iets gaat proberen. Je hebt misschien nooit een trekje van een joint durven nemen, maar na enkele glazen alcohol durf je het wel. De combinatie van alcohol en wiet kan slecht uitpakken en je loopt het risico dat je dezelfde avond kotsend op de vloer door brengt. We adviseren je, voordat je een middel gaat proberen, je op de hoogte bent van de risico’s en eigenaardigheden van dat middel. 

Lees meer over de meest gebruikte drugs.

Groepsdruk

Soms doe je onder druk van vrienden, dingen die je eigenlijk liever niet zou doen. Je wilt ook niet buiten de groep vallen, dus doe je maar mee en let je niet meer op je eigen grenzen. 

Bij vriendschap hoort echter ook, respect voor elkaar. Als jouw vrienden je echt respecteren, accepteren ze het ook als je nee zegt. Als je vrienden dat niet doen, vraag je dan af of ze echt het beste met je voor hebben.

Combigebruik

Van combigebruik is sprake als je meerdere drugs tegelijk gebruikt. Als je drugs combineert, vergroot je het risico op een minder plezierige afloop. Net als bij alcohol en wiet. De gevolgen kunnen heel ernstig zijn als je 2 middelen met een verdovende werking combineert, zoals alcohol en slaapmiddelen. De verdoving is dan extra sterk. Je loopt het risico van het uitvallen van lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld je ademhaling. 

Gewoonte

Je kunt er een gewoonte van maken om altijd een pilletje te slikken voordat je uitgaat met je vrienden. Zonder pil lijkt uitgaan niet meer leuk. Je drugsgebruik krijgt dan iets dwangmatigs, terwijl je niet verslaafd bent. Maar de gedachte dat bij een bepaalde gebeurtenis een bepaald middel hoort, kan wel een opstap zijn naar verslaving.  

Verslaving

Je hebt een verslaving als drugs gebruiken zo belangrijk is, dat je er bijna alles voor over hebt om maar te kunnen gebruiken. Ook als dat ten koste gaat van de relatie met je vrienden en familie, je studieresultaten, je gezondheid en je financiële situatie. 

Je kunt aan alle drugs verslaafd raken. Ook aan hasj en wiet. Maar je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd.
Lees meer over Wat is een verslaving?