Herkennen van drugsgebruik

Anoniem chatten

Drugs

Drugs zijn stoffen die van invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Ook beïnvloeden ze je stemming. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden.

Drugsgebruik kan je leven beheersen

Drugsgebruik kan een grote invloed op je leven hebben. Niet alleen als je het zelf gebruikt, maar ook als je er als ouder, partner, vriend, collega, zoon of dochter mee in aanraking komt.

Hoe herken je drugsgebruik?

Om drugsgebruik met zekerheid vast te stellen, is het belangrijk om op een combinatie van symptomen te letten. Uiterlijke symptomen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zo veel. Maar dit in combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van gebruik. Niet alle symptomen duiden op drugsgebruik. Sommige horen ook bij de ontwikkeling tijdens de pubertijd. De beste manier om met zekerheid vast te stellen of er sprake is van drugsgebruik, is het de persoon rechtstreeks te vragen.

Veelgestelde vragen over drugs

 1. Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.

  De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug.

  Lees verder op de pagina Wat voel je als je drugs gebruikt?

 2. Vind je als ouder iets ‘verdachts’ tussen de spullen van jouw kind? Gedraagt je kind zich anders dan anders en is hij of zij abnormaal vaak de deur uit?
  Als ouder wil je weten of je kind wel of niet drugs (heeft) gebruikt en hoe je dit kunt achterhalen. Ondanks de symptomen van drugsgebruik kan het toch nog lastig zijn om de waarheid goed boven tafel te krijgen. Het is belangrijk dat je met je kind in gesprek gaat om te kijken of je vermoeden juist is, of dat er misschien iets anders aan de hand is.

  Lees meer een open gesprek over drugsgebruik en het stellen van regels en grenzen.

 3. Er zijn veel drugsvarianten die in uitwerking en risico van elkaar verschillen. We hebben de meest voorkomende drugs hieronder voor je op een rijtje gezet. Lees vooral goed wat de risico's van een drug kunnen zijn. 

 4. Vaak wordt er gedacht dat je naar een nog zwaardere drugs gaat verlangen als je hasj of wiet gebruikt, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Van het roken van hasj of wiet ga je dus niet eerder andere of zwaardere drugs gebruiken.

  Recent onderzoek heeft wel aangetoond dat er door het gebruik van alcohol en roken op jonge leeftijd veranderingen in je hersenen optreden, waardoor je op latere leeftijd wel meer geneigd bent om overmatig drugs te gebruiken of een verslaving te ontwikkelen.

  Meer weten over hasj en wiet, en de risico’s? Ga naar de pagina Hasj en Wiet.

   

 5. Je kunt verslaafd raken aan wiet roken. Als je het (bijna) dagelijks moet gebruiken om je goed te voelen en als je stress krijgt wanneer je eraan denkt dat je zou moeten stoppen.

  Als je stopt is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Denk aan prikkelbaarheid, onrust, maar ook heftig dromen en zwetend wakker worden.

  Bij hasj en wiet ontstaat tolerantie. Dat betekent dat iemand die dagelijks blowt het middel daarom anders en minder heftig ervaart dan iemand die zo nu en dan blowt. Na een tijd stoppen kan een eerste joint daarom heftig zijn.

   

Wat voel je als je drugs gebruikt?

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, als genotmiddel, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.

De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug.

Hoe werken drugs?
Drugs hebben verschillende uitwerkingen. Ze kunnen:

 • Ontspannen en verdoven. Voorbeelden hiervan zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.
 • Oppeppen. Je voelt je meer alert of lijkt meer energie te hebben. Voorbeelden hiervan zijn cocaïne en amfetamine maar ook tabak en koffie.
 • Je waarneming veranderen. Je ziet en beleeft de wereld anders. Voorbeelden zijn LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen.
  Sommige middelen, zoals hasj en wiet en XTC, hebben meerdere uitwerkingen.
  Wil je meer weten over bepaalde drugssoorten, kijk dan op de pagina Meest gebruikte drugs

De verschillen herkennen van drugsgebruik

Het gebruik van drugs loopt erg uiteen. Het ligt er maar net aan om welke soort drugs het gaat. Zie hieronder de meest voorkomende soorten drugs en de bijbehorende kenmerken.

Hasj en wiet (cannabis)

Kenmerken:

 1. Sloom zijn
 2. Vergeten wat er net gezegd is
 3. Lacherig (lachkick)
 4. zware armen en benen
 5. Rode ogen met verwijde pupillen
 6. Hongerig (vreet kick)
 7. Sterke, typische geur in de kamer.
Lees meer over Hasj en wiet

XTC

Kenmerken:

 1. Energiek en praterig zijn
 2. Ontspannen en zorgeloos
 3. De pupillen zijn vergroot
 4. Iemand kan zich dagen na het gebruik ineens somber voelen, vermoeid en geïrriteerd zijn.
Lees meer over XTC

Amfetamine (speed)

Kenmerken:

 1. Energiek en praterig zijn
 2. Wijd openstaande pupillen (strak staan)
 3. Droge mond, smakkende geluiden
 4. Heen en weer bewegen van de kaken
 5. De dagen na het gebruik: somber, oververmoeid en geïrriteerd.
Lees meer over Amfetamine

Drugs laten testen

Het gebruik van drugs bij het uitgaan of op andere momenten is nooit zonder risico. Je kunt aan de buitenkant van een pil, poeder of vloeistof niet zien wat de samenstelling of sterkte is. Hoe kun je dit checken en wat zijn de wettelijke limieten en adviezen bij gebruik van alcohol en drugs in het verkeer? Bij VNN kun je gratis en anoniem je drugs laten testen.

Drugs testservice

Wil jij weten wat de samenstelling of sterkte van jouw drugs is? Laat het gratis testen bij de VNN drugs testservice in  Groningen, Leeuwarden of Assen

LET OP: drugsgebruik is nooit zonder risico! Lees meer over Drugs laten testen: ken de risico’s

Cocaïne

Kenmerken:

 1. Energiek en praterig zijn
 2. Vrolijk en overmoedig
 3. Geïrriteerd, opvliegend
 4. De dagen na gebruik: somber en oververmoeid.
Lees meer over Cocaïne

Heroïne

Kenmerken:

 1. Vernauwde pupillen
 2. bijna gesloten oogleden
 3. dromerig, net alsof de persoon in slaap dommelt
 4. Sloom
 5. Passief
 6. Stil
 7. Langzame adem
Lees meer over Heroïne

Lachgas

Kenmerken:

 1. Euforisch gevoel
 2. Ontspanning
 3. Lachkick
 4. Onbewuste emoties en gedachten komen naar boven
Lees meer over lachgas

GHB

Kenmerken:

 1. Vrolijk
 2. Seksueel opgewonden
 3. Veel praten
Lees meer over  GHB

Meer informatie over het herkennen van drugsgebruik?

Wil je meer weten, bel of mail ons. Medewerkers van de afdeling Voorlichting & Preventie staan je graag te woord.

VNN biedt trainingen voor professionals, zoals over het herkennen van alcohol- en drugsgebruik en wat je er aan kunt doen.
Voor ouders is de cursus 'Help! Mijn kind gebruiktontwikkeld. De trainingen en de oudercursus worden het hele jaar door georganiseerd.

Opiumwet: de regels over drugs

In de wet is een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) en drugs met minder risico’s, zoals hasj en wiet (softdrugs). Harddrugs zijn bij de wet verboden. Voorbeelden zijn XTC, speed, cocaïne, heroïne, 4-FA. Lees hieronder meer over de meest gebruikte drugs.

De regels voor softdrugs(hasj en wiet) zijn minder streng. Als je met minder dan 5 gram hasj of wiet wordt gepakt, krijg je geen boete. Je moet wel alles inleveren, ook al heb je het legaal gekocht in een coffeeshop. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zal de politie je ouders op de hoogte stellen van je aanhouding.