drugs

Informatie over drugs

Anoniem chatten

Herkennen van drugsgebruik

Drugs zijn stoffen die invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Ook beïnvloeden ze je stemming. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden.

Opiumwet: de regels over drugs
In de wet is een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) en drugs met minder risico’s, zoals hasj en wiet (softdrugs). Harddrugs zijn bij de wet verboden. Voorbeelden zijn XTC, speed, cocaïne, heroïne, 4-FA. 

De regels voor softdrugs(hasj en wiet) zijn minder streng. 
Als je met minder dan 5 gram hasj of wiet wordt gepakt, krijg je geen boete. Je moet wel alles inleveren, ook al heb je het legaal gekocht in een coffeeshop. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zal de politie je ouders op de hoogte stellen van je aanhouding. 

Drugs kunnen je leven beheersen
Het gebruik van drugs kan een grote invloed op je leven hebben. Niet alleen als je het zelf gebruikt, maar ook als je er als ouder, partner, vriend, collega, zoon of dochter mee in aanraking komt. Lees ook meer over de risico's en gevolgen van drugs.

Hoe herken je of iemand drugs gebruikt?

Om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het belangrijk om op een combinatie van signalen te letten. Uiterlijke signalen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zo veel. Maar dit in combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van drugsgebruik. Niet alle signalen duiden op gebruik. Sommige horen ook bij de ontwikkeling tijdens de pubertijd. De beste manier om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het de persoon rechtstreeks te vragen.

De verschillen herkennen van drugsgebruik
Het gebruik van drugs loopt erg uiteen. Het ligt er maar net aan om welke soort drugs het gaat. Zie hieronder de meest voorkomende soorten drugs en de bijbehorende kenmerken.

Hasj en wiet 
Sloom zijn, vergeten wat er net gezegd is. Lacherig (lach kick), zware armen en benen. Rode ogen met verwijde pupillen. Hongerig (vreet kick). Sterke, typische geur in de kamer.

Gebruiksvoorwerpen
Pijpjes, waterpijp, groot formaat vloeipapier, aansteker, afgescheurde flapjes van vloeiverpakking, tabak, verpakkingsmateriaal zoals kleine plastic zakjes (soms met wietblad-afbeelding) of doosjes (soms gekenmerkt door gebruik van de zogeheten rastakleuren: groen, geel en rood).

XTC
Energiek en praterig zijn. Ontspannen en zorgeloos. De pupillen zijn vergroot. Iemand kan zich dagen na het gebruik ineens somber voelen, vermoeid en geïrriteerd zijn.

Gebruiksvoorwerpen
Geen speciale attributen, behalve verpakkingsmateriaal zoals kleine plastic zakjes of pillendoosjes.
 
Amfetamine (speed)
Energiek en praterig zijn. Wijd openstaande pupillen (strak staan). Droge mond, smakkende geluiden. Heen en weer bewegen van de kaken.
De dagen na het gebruik: somber, oververmoeid en geïrriteerd.

Gebruiksvoorwerpen
Snuifbuisje (soms in de vorm van een pennenhuls of opgerold stukje papier of bankbiljet), seal (vierkant papiertje in de vorm van een envelopje gevouwen), spiegeltje, zakdoeken (bloedneus).

Cocaïne
Energiek en praterig zijn. Vrolijk en overmoedig. Geïrriteerd, opvliegend. De dagen na gebruik: somber en oververmoeid.

Gebruiksvoorwerpen
Snuifbuisje (soms in de vorm van een pennenhuls of opgerold stukje papier of bankbiljet), seal (vierkant papiertje in de vorm van een envelopje gevouwen), spiegeltje, als de cocaïnevariant ‘crack’ wordt gebruikt: aansteker, (water-)pijpje.

Heroïne
Vernauwde pupillen, bijna gesloten oogleden, dromerig, net alsof de persoon in slaap dommelt, sloom, passief, stil, langzame adem.

Gebruiksvoorwerpen
Bij roken: aluminiumfolie, aansteker, snuifbuisje.
Bij spuiten: injectienaald, lepel, watten, stuwband.

GHB
Vrolijk, seksueel opgewonden, veel praten. De negatieve gevolgen bij een te grote dosis: duizeligheid, zwalken, overgeven, rillingen, stuiptrekkingen, ademhalingsmoeilijkheden.

Gebruiksvoorwerpen
Kleine flesjes, vloeistofbuisjes.

Behoefte aan meer informatie over het herkennen van drugsgebruik?
Voor meer informatie en over onderstaande cursus kun je bellen naar VNN en vraag naar de afdeling Voorlichting & Preventie of mailen naar informatie@vnn.nl

VNN biedt trainingen voor professionals over het herkennen van alcohol- en drugsgebruik en wat je er aan kunt doen.
Voor ouders is de cursus 'Help! Mijn kind gebruiktontwikkeld. De training en cursus worden het hele jaar door georganiseerd.