drugs

Informatie over drugs

Anoniem chatten

Herkennen van drugsgebruik

Drugs zijn stoffen die invloed zijn op je gevoel, je denken en je gedrag. Ook beïnvloeden ze je stemming. Sommige drugs zijn in Nederland illegaal en dus verboden.

Opiumwet: de regels over drugs
In de wet is een onderscheid gemaakt tussen drugs met een onaanvaardbaar risico (harddrugs) en drugs met minder risico’s, zoals hasj en wiet (softdrugs). Harddrugs zijn bij de wet verboden. Voorbeelden zijn XTC, speed, cocaïne, heroïne, 4-FA. Lees hieronder meer over de meest gebruikte drugs.

De regels voor softdrugs(hasj en wiet) zijn minder streng. 
Als je met minder dan 5 gram hasj of wiet wordt gepakt, krijg je geen boete. Je moet wel alles inleveren, ook al heb je het legaal gekocht in een coffeeshop. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zal de politie je ouders op de hoogte stellen van je aanhouding. 

Drugs kunnen je leven beheersen
Het gebruik van drugs kan een grote invloed op je leven hebben. Niet alleen als je het zelf gebruikt, maar ook als je er als ouder, partner, vriend, collega, zoon of dochter mee in aanraking komt. Lees ook meer over de risico's en gevolgen van drugs.

Veelgestelde vragen over drugs

 1. Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Ze kunnen ontspannen, verdoven, oppeppen en je waarneming veranderen waardoor je de wereld anders ziet en beleeft. Mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of om in een roes te komen.

  De meest gebruikte drugs zijn alcohol en tabak. Van de verboden drugs is cannabis, de verzamelnaam van hasj en wiet, de meest bekende drug.

  Lees verder op de pagina Wat voel je als je drugs gebruikt?

 2. Jongeren moeten leren omgaan met genotmiddelen. De ene jongere zal experimenteren met alcohol, de ander met wiet. Dit uitproberen en leren maat houden hoort bij een normale ontwikkeling naar volwassenheid. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar veel ouders raken toch onzeker als ze ontdekken dat hun kind drugs gebruikt. Het direct verbieden leidt meestal tot stiekem gebruik. En dat gaat ten koste van het contact met je kind.

  Contact houden met je kind
  Een geruststelling: meestal gebruiken jongeren na verloop van tijd minder wiet of hasj of ze stoppen zelfs helemaal. Soms duurt een fase van uitproberen langer of is er sprake van stevig gebruik. Ook dit hoeft niet slecht af te lopen. Er kan zich een nieuwe fase aandienen waarbij je kind meer aandacht heeft voor zijn of haar werk, studie of een relatie.
  Het belangrijkste dat je kunt doen, is het contact met jouw kind over zijn drugsgebruik zo open mogelijk houden. Een paar tips:

  Vraag informatie
  Vraag je zoon of dochter wat voor soort drugs hij of zij gebruikt en zoek uit wat voor middel dit is. Het kan onnodige onzekerheid wegnemen als je weet waar je over praat. Mocht je kind een vraag stellen, dan kun je hem of haar objectieve informatie geven.

  Praat rustig en open
  Praat met je kind waarom, waar en wanneer hij of zij gebruikt. Kies een goed moment en praat er rustig en open over. Kondig aan waar je het over wilt hebben. Geef je mening, zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Probeer te voorkomen dat emoties de boventoon voeren en veroordeel niet. Betrek ook de mening van je kind in het gesprek. Praat ook over de plezierige kanten van het gebruik. Vertel eventueel ook wat jouw eigen ervaringen met alcohol of softdrugs zijn.

  Toon interesse
  Al laat je kind soms het tegendeel blijken, toch ben je belangrijk voor hem of haar als raadgever. Toon daarom interesse in wat je kind doet en wat hem of haar beweegt. Als je dit niet doet kan jouw kind het idee krijgen dat het je allemaal niet uitmaakt wat hij of zij doet.

  Geef regels en stel grenzen
  Als jouw kind net met het gebruik van hasj of wiet begonnen is, zal er alleen op de positieve kanten gelet worden. Probeer samen met je kind afspraken te maken over de hoeveelheid en de momenten waarop hij of zij mag gebruiken. Bijvoorbeeld alleen in het weekend en niet op een schooldag of als er nog geen huiswerk is gemaakt. Het stellen van zulke grenzen geeft jouw kind het gevoel dat je betrokken en geïnteresseerd bent.

  Voorkom verveling
  Als het gebruik van alcohol of drugs voortkomt uit verveling is het goed om samen met je kind te praten over een invulling van zijn of haar vrije tijd. Het is vaak een leuke aanleiding om samen met je kind iets te ondernemen.

  Wanneer moet ik mij zorgen maken als mijn kind blowt?
  Het blowen van je kind is riskant als er niet meer gebruikt wordt omdat het lekker of gezellig is, maar om bepaalde gevoelens of problemen weg te drukken.
  De volgende vragen kunnen helpen om te onderzoeken of je je zorgen moet maken:

  • Gaat mijn kind nog wel regelmatig naar school?
  • Is mijn kind vrolijk of maakt hij of zij een ongelukkige, gespannen of depressieve indruk?
  • Gaat mijn kind nog wel naar de sportclub?
  • Verwaarloost mijn kind zijn of haar vriendenkring?
  • Gebruikt mijn kind het blowen als troost of vlucht?

  Kan ik ook hulp krijgen als mijn kind blowt?
  Je kunt deelnemen aan een oudercursus van VNN als je je zorgen blijft maken om het blowgedrag van je kind. Kijk hiervoor op de pagina Hulp voor ouders van drugsgebruikers.
  Natuurlijk beantwoorden we ook graag de vragen die misschien nog bij jou spelen. Neem gerust even contact met ons op.

 3. Vaak wordt er gedacht dat je naar een nog zwaardere drugs gaat verlangen als je hasj of wiet gebruikt, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Van het roken van hasj of wiet ga je dus niet eerder andere of zwaardere drugs gebruiken.

  Recent onderzoek heeft wel aangetoond dat er door het gebruik van alcohol en roken op jonge leeftijd veranderingen in je hersenen optreden, waardoor je op latere leeftijd wel meer geneigd bent om overmatig drugs te gebruiken of een verslaving te ontwikkelen.

  Meer weten over hasj en wiet, en de risico’s? Ga naar de pagina Hasj en Wiet.

   

 4. Het gebruiken van cannabis (hasj of wiet) kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben. Cannabis kan een psychose verergeren of je kunt er weer één krijgen als je weer gaat gebruiken.

  Ook kan cannabis een acute maar tijdelijke cannabis-psychose veroorzaken na gebruik van een hoge dosis hasj of wiet in bijvoorbeeld spacecake. Je raakt ernstig verward, krijgt last van hallucinaties, angst en opwinding. Als de werkzame stof THC voldoende uit je lichaam is, herstel je er weer van.

  Lees ook de hele pagina Kan cannabis een psychose veroorzaken?

Hoe herken je of iemand drugs gebruikt?

Om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het belangrijk om op een combinatie van signalen te letten. Uiterlijke signalen, zoals alleen rode ogen, zeggen niet zo veel. Maar dit in combinatie met afwijkend gedrag als onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen, vaak afwezig zijn, versterken het vermoeden van drugsgebruik. Niet alle signalen duiden op gebruik. Sommige horen ook bij de ontwikkeling tijdens de pubertijd. De beste manier om met zekerheid vast te stellen of iemand drugs gebruikt, is het de persoon rechtstreeks te vragen.

De verschillen herkennen van drugsgebruik
Het gebruik van drugs loopt erg uiteen. Het ligt er maar net aan om welke soort drugs het gaat. Zie hieronder de meest voorkomende soorten drugs en de bijbehorende kenmerken.

Hasj en wiet (cannabis)
Sloom zijn, vergeten wat er net gezegd is. Lacherig (lach kick), zware armen en benen. Rode ogen met verwijde pupillen. Hongerig (vreet kick). Sterke, typische geur in de kamer.

Gebruiksvoorwerpen
Pijpjes, waterpijp, groot formaat vloeipapier, aansteker, afgescheurde flapjes van vloeiverpakking, tabak, verpakkingsmateriaal zoals kleine plastic zakjes (soms met wietblad-afbeelding) of doosjes (soms gekenmerkt door gebruik van de zogeheten rastakleuren: groen, geel en rood).

Lees meer over Hasj en wiet

XTC
Energiek en praterig zijn. Ontspannen en zorgeloos. De pupillen zijn vergroot. Iemand kan zich dagen na het gebruik ineens somber voelen, vermoeid en geïrriteerd zijn.

Gebruiksvoorwerpen
Geen speciale attributen, behalve verpakkingsmateriaal zoals kleine plastic zakjes of pillendoosjes.

Lees meer over XTC
 
Amfetamine (speed)
Energiek en praterig zijn. Wijd openstaande pupillen (strak staan). Droge mond, smakkende geluiden. Heen en weer bewegen van de kaken.
De dagen na het gebruik: somber, oververmoeid en geïrriteerd.

Gebruiksvoorwerpen
Snuifbuisje (soms in de vorm van een pennenhuls of opgerold stukje papier of bankbiljet), seal (vierkant papiertje in de vorm van een envelopje gevouwen), spiegeltje, zakdoeken (bloedneus).

Lees meer over Amfetamine

Cocaïne
Energiek en praterig zijn. Vrolijk en overmoedig. Geïrriteerd, opvliegend. De dagen na gebruik: somber en oververmoeid.

Gebruiksvoorwerpen
Snuifbuisje (soms in de vorm van een pennenhuls of opgerold stukje papier of bankbiljet), seal (vierkant papiertje in de vorm van een envelopje gevouwen), spiegeltje, als de cocaïnevariant ‘crack’ wordt gebruikt: aansteker, (water-)pijpje.

Lees meer over Cocaïne

Heroïne
Vernauwde pupillen, bijna gesloten oogleden, dromerig, net alsof de persoon in slaap dommelt, sloom, passief, stil, langzame adem.

Gebruiksvoorwerpen
Bij roken: aluminiumfolie, aansteker, snuifbuisje.
Bij spuiten: injectienaald, lepel, watten, stuwband.

Lees meer over Heroïne

GHB
Vrolijk, seksueel opgewonden, veel praten. De negatieve gevolgen bij een te grote dosis: duizeligheid, zwalken, overgeven, rillingen, stuiptrekkingen, ademhalingsmoeilijkheden.

Gebruiksvoorwerpen
Kleine flesjes, vloeistofbuisjes.

Lees meer over GHB

Behoefte aan meer informatie over het herkennen van drugsgebruik?
Wil je meer weten, bel of mail ons. Medewerkers van de afdeling Voorlichting & Preventie staan je graag te woord.

VNN biedt trainingen voor professionals, zoals over het herkennen van alcohol- en drugsgebruik en wat je er aan kunt doen.
Voor ouders is de cursus 'Help! Mijn kind gebruiktontwikkeld. De trainingen en de oudercursus worden het hele jaar door georganiseerd.