Hoe kun je hasj of wiet gebruiken?

Anoniem chatten

Je kunt hasj en wiet roken, eten en drinken. De risico´s hangen samen met de manier van gebruiken. We behandelen hieronder hoe je hasj en wiet kunt gebruiken.

Roken

Roken kan op 3 manieren. Meestal wordt een stickie gerookt. Een enkeling gebruikt een (water-)pijp of een vaporiser.

Stickie/joint
De meest voorkomende manier is het roken van wiet of hasj in een joint of stickie. Een joint of stickie is een sigaret met daarin tabak en wat verkruimelde wiet of hasj. In een joint kan een tipje meegedraaid worden om zo de hele joint te kunnen oproken en geen tabak of wiet in je mond te krijgen.
De term joint slaat op de gewoonte om de hasj of wiet te delen met anderen. Eén persoon draait de joint en laat deze vervolgens rond gaan door de groep. Je kunt een joint of stickie roken met of zonder tabak. Puur roken is minder schadelijk voor je longen en minder verslavend, omdat je dan geen nicotine binnenkrijgt. 

Bluntwrap
Een bluntwrap is een van pure tabak gemaakte vloei, gedrenkt in een bepaalde smaak en geur. Je kunt er een joint mee rollen. Tijdens het roken wordt de wietgeur gemaskeerd en het lijkt alsof je een sigaar rookt in plaats van een joint. Door de samenstelling valt de bluntwrap formeel onder de Tabakswet. Daarom mag het eigenlijk niet in een coffeeshop worden verkocht.

(Water-)pijp
Er bestaan een heleboel pijpen voor het roken van cannabis. Pijpen met een grote kop zijn bedoeld voor het roken van wiet, terwijl voor het roken van hasj meestal pijpen met een kleine kop worden gebruikt. Er zijn tafelmodellen en hele compacte pijpjes om mee de deur uit te kunnen nemen.
Een opvallend soort pijp is de waterpijp. Een waterpijp is een koelsysteem. De wiet wordt verbrand waarna de rook in het water terechtkomt. In het water wordt de rook gekoeld waardoor je de rook minder heet inhaleert dan bij een joint of hasjpijpje. Het roken van een waterpijp is net als gewoon blowen schadelijk voor je longen. Een nadeel van een waterpijp is dat er THC achterblijft in het water. Je moet dus meer roken om effect te voelen.
Meer achtergrondinformatie vind je in de factsheet Roken van een waterpijp.

Vaporiser
Een andere rookmethode is de vaporiser of verdamper. Bij een vaporiser wordt de hasj of wiet niet verbrand maar verhit. Of dit minder schadelijk is omdat je minder teer en koolmonoxide binnenkrijgt, is niet uit onderzoek bekend. Het is aannemelijk dat je minder THC binnenkrijgt dan bij de andere rookmethoden.

Drinken

Je kunt hasj en wiet drinken, bijvoorbeeld als thee. Je laat de verkruimelde wiet in een thee-ei trekken. Wil je er stoned van worden, dan zijn de risico’s van drinken dezelfde als die van eten: het duurt zeker 3 kwartier tot 1,5 uur voordat het werkt. Daarbij weet je nooit hoeveel hasj of wiet teveel is. De kans op fout gaan is dan groot.
Als wiet als medicijn wordt gebruikt, wordt er ook vaak thee van gezet. Dan gaat het meestal om een kleine dosis zodat er geen effect op het bewustzijn optreedt.

Hasjmelk
Een andere manier van hasj of wiet drinken is door het te verbrokkelen in melk, te koken en vervolgens te zeven. Deze zogenaamde hasjmelk wordt door sommige mensen gebruikt voor het slapen gaan. Een kleine dosis hasj of wiet maakt ook ontspannen en zorgeloos. THC werkt verslappend op de spieren. Je ledematen voelen zwaar aan. Dit bevordert inslapen en doorslapen.
De risico´s van hasjmelk zijn dezelfde als die van spacecake en wietthee: het risico op overdosering is groot.

Eten 

Je kunt hasj of wiet eten, maar puur uit het vuistje is dit niet erg aangenaam. Daarom wordt de cannabis opgelost in boter als basis voor voedingsmiddelen. Zo zijn er bonbons en gebakjes te koop. Het meest bekend is de spacecake. In de coffeeshop wordt spacecake meestal per plakje verkocht. Bij spacecake is het volgende goed om te weten:

De werking van spacecake begint veel later
De werking van spacecake begint vaak pas na 3 kwartier tot 1,5 uur. Het risico bestaat dat je daardoor denkt dat het niet werkt en dat je daarom nog een stuk cake neemt. Hierdoor kun je je uiteindelijk teveel binnenkrijgen. 

De heftige effecten van teveel spacecake
De effecten van eten van spacecake kunnen veel heftiger en intenser zijn dan bij roken. Soms kunnen de effecten onplezierig worden. Je voelt je dan ziek en angstig.

De effecten duren veel langer
Besef dat de effecten van spacecake veel langer duren dan bij blowen. Ze kunnen wel 5 tot 12 uur aanhouden. Dat kan erg onplezierig zijn, zeker als je nog andere dingen te doen hebt of wilt gaan slapen.

Meer info over hasj en wiet gebruiken?

Kijk hier voor meer informatie over de werking en risico’s van hasj en wiet.
Wil jij hasj of wiet gebruiken en weten hoe je dit het beste aan kunt pakken? Neem gerust contact met ons op.