GHB (verdovend middel)

Anoniem chatten

GHB

GHB is de afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. Het komt van nature in kleine hoeveelheden in je lichaam voor en is een verdovend middel. Vroeger werd het middel als narcose bij operaties gebruikt, maar vanwege de gevaarlijke bijwerkingen is dit nu niet meer het geval. Bij een lage dosering kan GHB een ontspannen en plezierig gevoel geven.

Wat je moet weten over GHB

Filmpje - 3.41 minuten

In het filmpje geeft VNN-preventiewerker Marcel uitleg over wat GHB is en wat de werking en risico's zijn. Het filmpje is een onderdeel van de webinar 'DRUGS oud en nieuw'. Zie verder bij vnn.nl/webinars

Hoe ziet GHB eruit?

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een zoutige smaak.

Hoe werkt GHB?

GHB werkt in op stoffen in de hersenen die prikkels tussen cellen overbrengen, maar de precieze werking van GHB is nog onbekend. Het effect van GHB ga je merken na 15 tot 45 minuten, mits je geen volle maag hebt.

Wat voor gevoel geeft GHB?

De stof creëert een warm gevoel voor andere mensen en is seksueel stimulerend. Je wordt er relaxed, rustig en opgewekt van en ook is het verdovend en vermindert het angsten.

Wat zijn de risico’s van GHB?

GHB kan leiden tot:

  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • tijdelijk geheugenverlies (een black-out)
  • hersenschade met leer- en concentratieproblemen

Het risico op een overdosis is erg groot, omdat de concentratie en het gewicht van GHB in vloeistof sterk kan verschillen. Een te hoge inname kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Je ademhaling raakt dan verstoord of dreigt te stoppen. Je kan  bewusteloos raken met het gevaar van verstikking in je tong of in je braaksel.
De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie van GHB en  alcohol sterk toe.

Grote kans op verslaving aan GHB (verdovend middel)

GHB is een middel dat na enkele weken gebruik van meerdere doses per dag al tot verslaving kan leiden. Als je verslaafd bent aan GHB, heb je grote kans afkickverschijnselen te krijgen als je plotseling stopt met het gebruik. Je kunt ook afkickverschijnselen krijgen als je verslaafd bent en de dosering te snel verlaagt.

Hulp bij stoppen noodzakelijk

Stoppen met het gebruik van GHB kan leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen zoals depressie, angsten, verwardheid, hallucinaties en zelfs hartritmestoornissen. Ook is een delirium (acute verwardheid)of een ernstige epileptische aanval mogelijk. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Daarom wordt mensen die met hun dagelijkse GHB-gebruik willen stoppen, aangeraden een arts te raadplegen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie bij Hulp bij het afkicken of neem contact op met VNN als je nog vragen hebt. We informeren je graag.

Je kunt hier ook de factsheet GHB van het Trimbos instituut downloaden.