GHB

Anoniem chatten

GHB: van narcosemiddel naar partydrug naar verslaving

De afkorting GHB staat voor Gamma Hydroxy Butyraat. Het komt van nature in kleine hoeveelheden in je lichaam voor en is een verdovend middel. Vroeger werd het middel als narcose bij operaties gebruikt, maar vanwege de gevaarlijke bijwerkingen is dit nu niet meer het geval. Bij een lage dosering kan GHB een ontspannen en plezierig gevoel geven.

Wat je moet weten over GHB

Filmpje - 3.41 minuten

In het filmpje geeft VNN-preventiewerker Marcel uitleg over wat GHB is en wat de werking en risico's zijn. Het filmpje is een onderdeel van de webinar 'DRUGS oud en nieuw'. Zie verder bij webinars.

Hoe ziet GHB eruit?

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een zoutige smaak. De drugs wordt vaak in een plastic buisje bewaard. In een buisje zit meestal 4 tot 5 ml GHB.

Hoe werkt GHB?

GHB werkt in op stoffen in de hersenen die prikkels tussen cellen overbrengen, maar de precieze werking van GHB is nog onbekend. Het effect van GHB merk je na 15 tot 45 minuten, afhankelijk van hoeveel je gegeten hebt.

Wat voor gevoel geeft GHB?

De stof zorgt ervoor dat je een warm gevoel krijgt voor andere mensen en het is seksueel stimulerend. Je wordt er relaxed, rustig en opgewekt van en het verdooft en vermindert het angsten.

Wat zijn de risico’s van GHB?

GHB kan leiden tot:

  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • tijdelijk geheugenverlies (een black-out)
  • hersenschade met leer- en concentratieproblemen

Het risico op een overdosis is erg groot, omdat de concentratie en het gewicht van GHB in vloeistof sterk kan verschillen. Een te hoge inname kan ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Je ademhaling raakt dan verstoord of dreigt te stoppen. Je kan bewusteloos raken of stikken in je tong of in je braaksel. Als je alcohol combineert met GHB dan is er een grote kans dat je in slaap valt of dat je bewusteloos raakt. 

Lees hier het verhaal van Jeroen en Cynthia

Grote kans op verslaving aan GHB 

GHB is een verdovend middel dat na enkele weken gebruik van meerdere doses per dag al tot verslaving kan leiden. Als je verslaafd bent aan GHB, heb je grote kans afkickverschijnselen te krijgen als je plotseling stopt met het gebruik. Je kunt ook afkickverschijnselen krijgen als je verslaafd bent en de dosering te snel verlaagt.

Hulp bij stoppen noodzakelijk

Stoppen met het gebruik van GHB kan leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen zoals depressie, angsten, verwardheid, hallucinaties en zelfs hartritmestoornissen. Ook is een delirium (acute verwardheid)of een ernstige epileptische aanval mogelijk. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Daarom wordt mensen die met hun dagelijkse GHB-gebruik willen stoppen, aangeraden een arts te raadplegen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie bij onze pagina over afkicken of neem contact op met VNN als je nog vragen hebt. We informeren je graag.

Je kunt hier ook de factsheet GHB van het Trimbos instituut downloaden.