Wat is afkicken (ontwennen)?

Anoniem chatten

Afkicken

Afkicken is het stoppen met het gebruiken van verslavende middelen als bijvoorbeeld alcohol en drugs of verslavende gewoontes als gokken en gamen. Het wordt ook wel ontwennen of detox genoemd. Je lichaam protesteert met afkickverschijnselen omdat het gewend is geraakt aan een verslavend middel. De afkickverschijnselen, of ontwenningsverschijnselen, kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

Lichamelijke afkickverschijnselen bij het ontwennen
Lichamelijk kun je tijdens het afkicken dit ervaren:

  • rillen en trillen
  • zweten
  • darmkrampen en diarree
  • slapeloosheid
  • hartkloppingen
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid

Niet al deze verschijnselen hoeven te ontstaan. De één heeft er meer last van dan de ander. Dat hangt af van het verslavende middel, hoelang en intensief je het hebt gebruikt, je lichamelijke toestand en ook je aanleg ervoor.

Geestelijke afkickverschijnselen bij het ontwennen
Tijdens het afkicken van een verslavend middel kun je er extreem naar verlangen. Dit wordt ook wel craving genoemd. Ook nadat je lichamelijk afgekickt bent, kan dit verlangen aanhouden. Deze geestelijke verslaving duurt vaak langer dan de lichamelijke verslaving, maar verdwijnt uiteindelijk wel.

Hulp bij afkicken? Thuis of in een kliniek
Je kunt zelfstandig thuis afkicken, met hulp van een verpleegkundige of huisarts, maar ook in een VNN-kliniek.
Het afkicken in onze kliniek kan een aantal voordelen voor je hebben.

Afkicken van een verslavend middel in onze kliniek
In de kliniek begeleiden we je 24 uur per dag tijdens het afkicken. Dat is belangrijk als je lichamelijke problemen verwacht te krijgen. En het is fijn om in de kliniek te zijn als je bang bent voor de emotionele gevolgen als je stopt met het gebruiken van een verslavend middel. Als je stopt met bijvoorbeeld drinken of het gebruiken van drugs of overmatig gamen, kan het zijn dat je overspoeld wordt door gedachten en gevoelens die je eerder uit de weg ging door je gebruik. In de kliniek ben je dan niet alleen en kunnen onze professionele hulpverleners je snel opvangen.

Wat komt er kijken bij de opname in een onze kliniek? Lees hierover meer bij Opname in een kliniek