Wanneer is iets een verslaving?

Anoniem chatten

Verslaving aan middelen of gewoontes

Wanneer is iets een verslaving? Dat zeggen wij liever dan: wanneer ben je verslaafd? Verslaving is een ziekte: het zit op meerdere plekken in je lichaam, ook in je hersenen.

De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving. Onverantwoordelijk gebruik van middelen kan leiden tot agressie op straat, gebruik van huiselijk geweld en ongelukken op het werk en in het verkeer. Mensen die een verslaving hebben, kunnen last krijgen van hart- en leverziekten.

Wanneer is iets een verslaving?

Wanneer is iets een verslaving? Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken. Dit verlangen noemen we ook wel 'trek' of een 'craving'. Het verlangen wordt op een gegeven moment meer een afhankelijkheid, of zelfs noodzaak. 

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Zie ook de onze whitepaper 'Wat is verslaving?' of ons artikel over verslaving in Koen Magazine.

Veelgestelde vragen over verslaving