Hoe snel heb je een verslaving?

Anoniem chatten

Je raakt niet zomaar verslaafd. Het is een proces dat soms jarenlang duurt. Er is niet 1 middel of spel dat bij eenmalig gebruik gelijk tot verslaving leidt. Iemand met opzet verslaafd maken, door bijvoorbeeld ‘iets’ in zijn of haar drankje te doen, bestaat niet. Na één potje poker hoef je ook niet bang te zijn voor een verslaving. Hoe werkt het dan wel?

Wat speelt mee: het middel, de reden, hoe vaak

Hoe lang het duurt voordat je verslaafd bent, hangt samen met het middel of de gewoonte. Heroïne en tabak, maar ook GHB, zijn middelen die snel tot verslaving leiden. Alcohol, XTC, wiet en gokken bijvoorbeeld zijn minder snel verslavend. Andere factoren die bepalen hoe snel je verslaafd raakt zijn:

  • de reden waarom je het middel gebruikt
  • je gevoeligheid voor het middel
  • hoe vaak je het gebruikt

Verslaving ontstaat in fasen

Vaak ontstaat verslaving geleidelijk. Na een fase van uitproberen, kan je een middel met regelmaat gaan gebruiken omdat het lekker is, gezellig is of ontspannend en rustgevend werkt. Dit sociale gebruik kan op een gegeven moment overgaan in overmatig en schadelijk gebruik van middelen. Dan ontstaat afhankelijkheid.

Wanneer heb je een verslaving?

Je hebt de middelen met regelmaat, steeds vaker en met grotere hoeveelheden nodig om je goed te voelen en om problemen minder te voelen. Er is steeds minder controle over het gebruik. Uiteindelijk draait bijna alles om het gebruik van het middel. Dit gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale problemen. De verslaving beheerst je leven compleet.

Meer uitleg over wat een verslaving is en hoe het precies werkt, kun je bekijken in de webinar 'Wat is verslaving?'
Wil je meer weten over verslaving of gebruik? Bel dan naar: 088 23 43 434.