Hoe herken je een verslaving?

Anoniem chatten

Kenmerken van verslaving

Verslavingsproblemen en de kenmerken van een verslaving, zijn niet altijd even makkelijk te achterhalen. Als je je zorgen maakt  over het alcohol- of drugsgebruik van je partner, kind of andere naaste, kun je kijken of je de volgende signalen herkent: 

  • Alcohol of drugs gebruiken om vrolijk te worden of om te ontspannen
  • Steeds meer, vaker en sneller drinken of drugs gebruiken
  • Stiekem gebruiken en signalen als het camoufleren van de alcoholgeur
  • Beloftes om te stoppen of te minderen niet nakomen
  • Ontwenningsverschijnselen, zoals onrust, transpireren, beven, spanning als er niet gedronken wordt of geen drugs worden gebruikt

Door afhankelijkheid van middelen als alcohol en drugs maar ook door gewoontes als gamen en gokken, gaat iemand vaak minder goed functioneren op het werk, op school, in sociale contacten en relaties met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Wil je meer weten over verslaving? Lees dan de antwoorden op veelgestelde vragen over verslaving.

Ontkenning
Praten met je partner of naaste over het drinken of drugs gebruiken, is niet gemakkelijk. Een bekend verschijnsel bij verslavingsproblematiek is dat de persoon het drinken of drugs gebruiken ontkent. Of hij of zij geeft aan te drinken of drugs te gebruiken, omdat er zoveel problemen zijn. Het omgekeerde is echter waar. Veel problemen ontstaan juist door drinken of drugs gebruiken en verdwijnen bij minderen of stoppen.

 Wil je weten wat je juist wel en niet moet doen in het omgaan met verslavingsproblemen bij je partner of andere naaste? Lees onze tips voor het omgaan met verslaving.