Wat is afkicken?

Anoniem chatten

Afkicken is het stoppen met het gebruiken van verslavende middelen als bijvoorbeeld alcohol en drugs of verslavende gewoontes als gokken en gamen. Het wordt ook wel ontwennen of detox genoemd. Je lichaam protesteert met afkickverschijnselen omdat het gewend is geraakt aan een verslavend middel. De afkickverschijnselen, of ontwenningsverschijnselen, kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Op deze pagina lees je meer over die verschijnselen en hoe VNN kan helpen bij het afkicken. 

Lichamelijke afkickverschijnselen bij het ontwennen

Lichamelijk kun je tijdens het afkicken dit ervaren:

 • rillen en trillen
 • zweten
 • darmkrampen en diarree
 • slapeloosheid
 • hartkloppingen
 • spierpijn
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid

Niet al deze verschijnselen hoeven te ontstaan. De één heeft er meer last van dan de ander. Dat hangt af van het verslavende middel, hoelang en intensief je het hebt gebruikt, je lichamelijke toestand en ook je aanleg ervoor.

Geestelijke afkickverschijnselen bij het ontwennen

Tijdens het afkicken van een verslavend middel kun je er extreem naar verlangen. Dit wordt ook wel craving genoemd. Ook nadat je lichamelijk afgekickt bent, kan dit verlangen aanhouden. Deze geestelijke verslaving duurt vaak langer dan de lichamelijke verslaving, maar verdwijnt uiteindelijk wel.

Patrick "Ik wil weten wat het leven te bieden heeft"

"Ik wil weten wat het leven te bieden heeft" “Ik was een berekenend straatschoffie toen ik hier een jaar geleden terechtkwam. Ik liet mij niets zeggen. Tegelijkertijd was ik er slecht aan toe: ik leefde voor de drugs, had ernstig ondergewicht, mijn gebit was stuk, ik was zwaar depressief. Ik leefde nog, maar het was op het randje.” Eén dag voor zijn afscheid van VNN-kliniek Vossenloo vertelt P...

Hulp bij afkicken? Thuis of in een kliniek

Je kunt zelfstandig thuis afkicken, met hulp van een verpleegkundige of huisarts, maar ook in een VNN-kliniek.
Het afkicken in onze kliniek kan een aantal voordelen voor je hebben.

Afkicken van een verslavend middel in onze kliniek

In de kliniek begeleiden we je 24 uur per dag tijdens het afkicken. Dat is belangrijk als je lichamelijke problemen verwacht te krijgen. En het is fijn om in de kliniek te zijn als je bang bent voor de emotionele gevolgen als je stopt met het gebruiken van een verslavend middel. Als je stopt met bijvoorbeeld drinken of het gebruiken van drugs of overmatig gamen, kan het zijn dat je overspoeld wordt door gedachten en gevoelens die je eerder uit de weg ging door je gebruik. In de kliniek ben je dan niet alleen en kunnen onze professionele hulpverleners je snel opvangen.

Wat komt er kijken bij de opname in een onze kliniek? Lees hierover meer bij Opname in een kliniek

Hoe werkt de aanmelding bij VNN

 1. Contact opnemen
 2. One-off consultation
 3. Sign up for help
 4. VNN calls you to agree on a date for the intake interview
 5. Intake interview at a VNN location
 6. Start treatment

Kosten en verzekering

VNN is een specialistische instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor behandeling bij VNN zijn wettelijk vastgelegd. De tarieven van VNN zijn gebaseerd op wettelijk vastgestelde tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Hier meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering.

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.