• Er zijn meerdere ecstasypillen ingeleverd bij verschillende testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) die een zeer hoge hoeveelheid MDMA bevatten (meer dan 300 mg). Inname van een dergelijke hoeveelheid MDMA kan levensbedreigend zijn. Lees hier voor meer informatie. 

Kun je verslaafd raken aan wiet roken?

Anoniem chatten

Je kunt verslaafd raken aan het roken van wiet of hasj. Dit is het geval als blowen een (dagelijkse) gewoonte wordt die je maar moeilijk onder controle hebt, omdat het verlangen om onder invloed te zijn te sterk is. Ook geeft de gedachte om te stoppen je dan veel stress.

Krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt met wiet roken?

Als je dagelijks blowt is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen krijgt als je stopt. Deze effecten zullen niet zo heftig zijn als bij alcohol of heroïne, maar kunnen wel als heel vervelend worden ervaren. Sommige mensen die met cannabis stoppen, krijgen klachten die voortkomen uit verstoring van (hersen-)processen of een tijdelijke onbalans van neurotransmitters of hormonen. Blowers die afkicken hebben vaak last van onlust, onrust, slapeloosheid, nachtzweten en bizarre dromen. Deze verschijnselen kunnen meerdere weken aanhouden. 

Kun je tolerant worden voor wiet of hasj?

Tolerantie betekent dat je steeds meer van een middel nodig hebt om de effecten te merken. Dat is voor bepaalde effecten van wiet zeker zo als je het dagelijks gebruikt: denk aan de verstoring van je tijdsbeleving en vermindering van je motoriek. Iemand die dagelijks blowt, ervaart het middel daarom anders en minder heftig dan iemand die zo nu en dan blowt.

Alleen als je langere tijd geen hasj of wiet gebruikt, zal de opgebouwde tolerantie verminderen. Dit houdt in dat als je na een stopperiode weer gaat blowen, een eerste joint weleens heftig kan zijn.

Lees hier meer over hasj en wiet.

Het blowen voorbij: portret van Marijet

Filmpje - 3 minuten

Marijet vertelt wanneer ze begon met blowen, wat het voor haar betekende en hoe ze haar leven hervond.