Alcohol

Anoniem chatten

Alcohol: wat doet het en wat zijn de risico's?

De meeste mensen drinken af en toe wel een wijntje of een biertje voor de gezelligheid. Gewoon om even lekker te ontspannen of extra plezier te hebben. Dat hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Wat is verantwoord?

VNN houdt het advies van de Gezondheidsraad aan.
Die zegt in haar richtlijn van 2015: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag.

Lees hier de belangrijkste feiten en trends over alcohol.
(Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Problemen met alcohol ontstaan als:

 • je van alcohol drinken een gewoonte maakt
 • je steeds (meer) alcohol nodig hebt om te kunnen ontspannen
 • je alcohol nodig hebt om een bepaalde situatie aan te kunnen[node:summary]
 • je steeds vaker en steeds meer alcohol drinkt om je goed te voelen

Als je bovenstaande punten herkent kan het zijn dat je verslaafd bent aan alcohol. Dan kun je bij VNN terecht. 

“De niet-veroordelende opstelling van mijn begeleider.” Robert weet zeker dat dat een van de belangrijkste dingen was die hem van zijn verslaving aan alcohol én roken heeft afgeholpen. “Plus mijn doelbewuste visualisatie van het akelige sterfbed dat mij stond te wachten als ik zou blijven roken.” In september 2017 ging Robert (40) in behandeling bij VNN om van zijn to...

Lees meer

Veelgestelde vragen over alcohol

 1. Een black-out door alcohol is een stoornis van het korte termijn geheugen, waardoor geheugenverlies ontstaat. Je kunt je de volgende ochtend niet meer herinneren wat er gebeurd is.
  Bij iemand met een black-out ligt het alcoholpromillage meestal tussen de 1,5 (dit zijn ongeveer 8 tot 10 glazen) en 3.
  Een black-out is een duidelijk signaal van veel te veel alcohol drinken. De hersenen, die gevoelig zijn voor alcohol, kunnen dit gewoon niet aan.

  Lees meer over een black-out door alcohol.

   

   

   

   

 2. Bij een vergiftiging door alcohol wordt de concentratie alcohol in je bloed en hersenen zo hoog dat je bewusteloos, of in coma kunt raken. In een coma kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd worden dat ook je ademhalingscentrum verlamd raakt, wat dodelijk is.

  Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage: de maat die de concentratie van alcohol in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken.

  Hoe snel je een alcoholvergiftiging krijgt, verschilt sterk per persoon. Jongeren krijgen het eerder, omdat ze minder lichaamsvocht hebben.
   

 3. Wat is binge drinken?

  Binge drinken is het in korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinken (6 glazen of meer).

  Onder jongeren wordt de term gebruikt als het gaat om drinken om dronken te worden.

  Dit onverstandige drinkgedrag kan zeer ernstige risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld:

  • Een veel te hoge bloeddruk
  • Een alcoholvergiftiging
  • Schade aan de organen
  • Kans op een black-out
  • Vergrote de kans op een hartinfarct.

  Bij binge drinken in de tienerjaren is de kans op overgewicht (obesitas) en een te hoge bloeddruk (op latere leeftijd) 4 keer zo groot als bij leeftijdsgenoten die niet overmatig veel drinken.

   

Hoeveel alcohol is nog gezond

We adviseren je graag over wat verstandig is als je ervoor kiest om te drinken.
Alcohol werkt bij een kleine hoeveelheid ontspannend maar bij een grotere hoeveelheid is het verdovend.

Hoeveel alcohol nog gezond voor je is, is sterk afhankelijk van je lichaam en persoonlijke omstandigheden.

Het beste kun je geen alcohol drinken:

 • Bij persoonlijke problemen of stress
 • Als je nog moet werken, sporten of autorijden
 • In combinatie met medicijnen
 • Als je wilt voorkomen dat het een gewoonte wordt (drink minstens 2 dagen per week geen alcohol)

Alcohol wordt door veel mensen gezien als een goed slaapmiddel, een slaapmutsje voor de nacht. Je valt van alcohol wel eerder in slaap maar het verslechtert de slaapkwaliteit in de tweede helft van de nacht, waardoor je niet uitgerust wakker wordt.

Risico's van alcohol in je bloed

Het overmatig drinken van alcohol brengt op de korte en lange termijn grote risico's met zich mee. 

Onder invloed van alcohol:

 • ben je minder alert
 • kun je situaties minder goed beoordelen
 • worden je reactie- en coördinatievermogen minder
 • raak je jouw remmingen kwijt

Risico's van alcohol voor jou en jouw omgeving

Door een teveel aan alcohol in je bloed ben je minder scherp in het verkeer, waardoor jij jezelf en anderen veel ellende kunt aandoen. Ook denk je op je werk minder goed na wat kan leiden tot verkeerde beslissingen en de hierop volgende financiële problemen. In je sociale contacten kun je dingen doen of zeggen waar je later heel veel spijt van krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruzies, agressie en geweld.

Alcohol kan dus grote problemen geven voor jezelf en de mensen om je heen.

Gezondheidsrisico’s van te veel alcohol in je bloed

Overmatig gebruik van alcohol is ook schadelijk voor je gezondheid. Niet alleen je lever wordt aangetast, maar ook je slokdarm, maag, darmen, alvleesklier, hart, hersenen en zenuwbanen. Naast ernstige lichamelijke klachten kun je ook last krijgen van vermoeidheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, oprispingen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.

Extra risico's van alcohol voor sommige groepen

Sommige mensen lopen nog meer of andere risico's als ze te veel alcohol drinken, zoals bij ouderen. Lees meer over ouderen en alcohol. en zwangeren en het ongeboren kind. Lees hier meer over alcohol en zwangerschap. 

Hulp bij het overmatig gebruik van alcohol

Wil je hulp in verband met jouw alcoholgebruik? Omdat je bijvoorbeeld denkt dat je verslaafd bent aan alcohol? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan nagaan hoeveel alcohol nog gezond is voor jouw specifieke leefsituatie. Als  hulp van VNN een juiste stap voor jou is, geeft jouw huisarts je een verwijsbrief. Met deze verwijsbrief kun jij je direct aanmelden bij VNN. Je krijgt dan een uitnodiging voor een intakegesprek. Na het intakegesprek stelt VNN een behandelplan op dat persoonlijk met jou wordt besproken. Na het intakegesprek kun je meteen starten met de behandeling. De behandeling en de behandelduur hangen af van hoe ernstig jouw problemen zijn, maar ook van wat het beste bij je past.

Hoe werkt de aanmelding bij VNN

Contact Eenmalig adviesgesprek Aanmelden voor hulp VNN belt u om een datum af te spreken voor het intakegesprek Intakegesprek op een VNN locatie Start behandeling

Minder of volledig stoppen

Maak voor jezelf altijd een duidelijke keuze of je alleen wilt minderen of volledig wilt stoppen met drinken. De kans van slagen is dan namelijk het grootst.

Tips om geen alcohol meer te drinken

Minderen of stoppen met alcohol valt of staat met een goede voorbereiding. Graag geven we jou tips wat je het beste kunt doen om te minderen of te stoppen met alcohol.

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.

Kaart noord-nederland

Drinken en ouder worden

Als je ouder bent, verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt doordat het zenuwstelsel gevoeliger raakt voor de effecten ervan en het lichaam alcohol wat minder snel afbreekt.

Lees meer over het niet meer tegen alcohol kunnen als je ouder wordt.