Muziektherapie

Anoniem chatten

Muziektherapie

In 2017 startten de VNN-kliniek Bolsterburen en de deeltijdbehandeling in Heerenveen met muziektherapie. Er wordt vooral muziek gemaakt bij oefeningen binnen de therapie, maar er wordt ook regelmatig naar muziek geluisterd. Cliënten delen lief en leed door liedjes te luisteren met elkaar en kan het ook een mooie manier zijn om als therapeut iemand te ondersteunen of een spiegel voor te houden.

Muziektherapie is een eitje

In 2017 startten de VNN-kliniek Bolsterburen en de deeltijdbehandeling in Heerenveen met muziektherapie. Niet alleen wordt er veel naar muziek geluisterd tijdens sessies, ook maken cliënten zelf muziek. Cliënten delen lief en leed via songteksten, ritme en melodie. Muziektherapeut Roeland van der Velde schrijft over de bijzondere beleving van een cliënt. "Muziektherapie is niet Iris’ lievelings...

Eén van de aangrijpendste liedjes over verslaving die ik hoorde, komt van Placebo’s laatste album ‘Loud Like Love’, en heet Bosco. Het is een zeer oprecht betoog van iemand met een alcoholverslaving en het effect van de verslaving op zijn relatie. Zanger Brian Molko kan overigens uit ervaring spreken; hij heeft jarenlang geworsteld met middelengebruik en psychische problemen. Binnen de muziektherapie heeft het lied al meermaals voor tranen van herkenning gezorgd; en mensen kunnen er zelf niet meer omheen wanneer de zin “how I suck you dry” tergend vaak wordt herhaald. Er zijn cliënten geweest die het lied hebben laten horen aan hun partner, om iets uit te leggen, of om spijt te betuigen.
Roeland van der Velde, muziektherapeut

De rol van muziektherapie bij herstel

Muziektherapeut Roeland van der Velde werkt bij forensische verslavingsafdeling De Ekenwaard in Beilen en kliniek Bolsterburen in Heerenveen. In deze video vertelt hij hoe hij daar mensen helpt in hun herstel, door middel van muziek.

VNN op Spotify

Er is veel muziek die verband houdt met verslaving. Om deze muziek te delen heeft VNN een Spotify kanaal. Er zijn afspeellijsten met titels als:

Je vind de hele lijst bij Spotify Verslavingszorg Noord Nederland. De illustraties van de afspeellijsten zijn gemaakt door cliënten van VNN.

YouTube

Op het YouTube-kanaal van VNN staat een afspeellijst met de muzieknummers die op Spotify staan. Hier vind je de videoclips met de teksten van de muzieknummers. Zoek op YouTube naar VNN Verslavingszorg en kies de afspeellijst Muziek & Verslaving. De verzamelde nummers zijn een mix van muzieksoorten, van hardrock tot het Hollands levenslied en van rap naar pop.

Heb je een nummer die je wilt toevoegen aan de VNN-afspeellijsten van Spotify? Mail dan naar muziek@vnn.nl

Zie ook de nieuwsuitzending:

Luister hier naar onze podcast over muziektherapie.