Vossenloo: verslavingskliniek voor jong en oud

Anoniem chatten

Kliniek Vossenloo is een verslavingskliniek voor jong en oud. De kliniek in Eelde is veilige plaats waar cliënten keuzes maken die bepalend zijn voor hun leven. 

1) Verslavingskliniek voor jongeren

Jongeren met een ernstig verslavingsprobleem kunnen terecht bij Vossenloo om hun leven weer een nieuwe wending te geven. De kliniek van VNN biedt een behandeling aan jongeren van 12 tot 23 jaar die verslaafd zijn aan alcohol, drugs, gamen of gokken.

De jongerenafdeling heeft ruimte voor 30 mensen, maar je komt in een groep van maximaal 15 personen. Er zitten met name jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe, maar ook jongeren uit de rest van het land. Er zijn 2 afdelingen:

  • intensieve zorg waar je eerst gaat afkicken, dat duurt maximaal 4 weken
  • behandelafdeling waar je na een diagnose aan de slag gaat met de problemen; deze periode duurt maximaal 4 maanden.

Voorlichtingsbijeenkomst

Voordat je opgenomen wordt in één van onze verslavingsklinieken kun je eerst een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen. Daar vertellen we je graag meer en kun je al je vragen stellen. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Kliniek Vossenloo
Oosterbroek 1c
9761 TG Eelde
Telefoon 088 234 37 37

Je kunt je vraag ook stellen op het contactformulier Stel een vraag

Portret van Laura, jongerenkliniek Vossenloo

Filmpje van Laura, jongerenkliniek Vossenloo - 3.21 minuten

In VNN-kliniek Vossenloo verblijven jongeren die te kampen hebben met een verslaving (en soms ook andere psychische problemen). In de film vertelt Laura waarom ze werd opgenomen en hoe het dagelijks leven er in de verslavingskliniek uit ziet.

2) Verslavingskliniek voor volwassenen

In onze verslavingskliniek is de behandeling gericht op het stoppen van het gebruik en het aanpakken van alle bijkomende problemen. Dat kunnen problemen op lichamelijk, maar ook psychisch en sociaal gebied zijn.

Voor volwassenen heeft Vossenloo 50 plekken. De kliniek bestaat uit een opname-afdeling waar je afkickt, een afdeling observatie & diagnostiek en een vervolgbehandelafdeling. De opname kan korter of langer duren, dat hangt af van de aard en ernst van je verslaving. De totale verblijfsduur is nooit langer dan 6 maanden.

Patrick "Ik wil weten wat het leven te bieden heeft"

"Ik wil weten wat het leven te bieden heeft" “Ik was een berekenend straatschoffie toen ik hier een jaar geleden terechtkwam. Ik liet mij niets zeggen. Tegelijkertijd was ik er slecht aan toe: ik leefde voor de drugs, had ernstig ondergewicht, mijn gebit was stuk, ik was zwaar depressief. Ik leefde nog, maar het was op het randje.” Eén dag voor zijn afscheid van VNN-kliniek Vossenloo vertelt P...

Vossenloo's afdelingen

Afdeling Opname Detox

• Afkicken
• Stabiel worden
• Lichamelijk en geestelijk aansterken

De afdeling Opname Detox helpt je om alle middelen uit je lichaam te krijgen. Je bent hier om op jezelf te kunnen concentreren. Lichamelijk en geestelijk helpen we je aansterken. De verslavingsarts beslist in het gezondheidsonderzoek op dag één of je medicijnen krijgt tijdens de ontwenning. 

In de kliniek is een dagprogramma. Lukt het je (nog) niet om het dagprogramma te volgen, bijvoorbeeld omdat je veel last hebt van de ontwenning? In overleg met de sociotherapeut wordt gekeken waar je wel en of niet aan mee hoeft te doen. 

Afdeling Observatie & Diagnostiek

• Lichamelijk en geestelijk sterker worden
• Problemen begrijpen
• Plan maken om afgekickt te blijven

Je bent ontwend, nu is het belangrijk jezelf en de verslaving goed te begrijpen. Je leert hoe je controle krijgt over je lichaam en geest, zodat je nuchter kunt blijven.

‘Observatie’ betekent dat we tijdens je opname goed naar je luisteren en kijken naar je gedrag. Wat houdt je zoal bezig? Wat zou een goede vervolgbehandeling voor jou zijn? Tijdens de verschillende programma onderdelen kijken de sociotherapeuten en begeleiders mee.

‘Diagnostiek’ betekent dat we kijken naar hoe je met problemen omgaat. Hoe is je verslaving begonnen en hoe staat het er nu voor? Heb je lichamelijke of mentale problemen of problemen met werk, familie of huisvesting? Om je te helpen, ga je in gesprek met de systeemtherapeut of psychiater. Eventueel onderga je een (neuro)psychologisch onderzoek. Ook sta je stil bij je levensverhaal. Je schrijft op wat er allemaal is gebeurd in je leven.

Afdeling Herstel & Rehabilitatie

• Doorbreek oude patronen
• Werk aan een leven buiten de kliniek
• Af en toe een nacht naar huis

Op de afdeling Herstel & Rehabilitatie werk je toe naar een leven buiten de kliniek. Twee vaste therapeuten begeleiden jou. Je leert oude patronen te doorbreken en gaat op zoek naar dagbesteding, hobby’s, sporten, zelfhulpgroep en sociale contacten. Uiteindelijk richt je de dagen in de kliniek zo in, dat je moeiteloos overstapt van dagen binnen de kliniek, naar dagen buiten de kliniek.


Afdeling Intensieve Behandeling

• Zelfhulpgroep
• Met lotgenoten werken aan je herstel
• Van inzicht naar gedragsverandering

Aan de hand van een uitgebreid programma werk je samen aan herstel. Twee vaste mentoren begeleiden jou en anderen in een kleine mentorgroep. Je legt de basis voor gedragsverandering en een leven zonder verslavingsproblematiek.

Vragen over de verslavingskliniek