Luister nu naar onze podcast

Anoniem chatten
26 april 2022

Verslavingszorg Noord Nederland presenteert met trots haar nieuwe podcast: VNN In Gesprek. Elke aflevering gaan onze communicatieadviseurs in gesprek met specialisten uit de eigen organisatie en erbuiten. De podcast is voor mensen die meer willen weten over hoe het lichaam en de hersenen werken en hoe zij daar met anderen over kunnen praten. We praten dus niet alleen over verschillende verslavingen, maar ook over gedrag, menselijke struggles en het vinden van geluk en een gezonde leefstijl.

VNN organiseert al jaren online webinars voor o.a. cliënten, naasten, leraren, en ketenpartners. Sinds 2020 richten we onze webinars meer op zorgprofessionals en ketenpartners en nu met deze podcast hopen we een breder publiek te bereiken. Luisteraars kunnen daarom veel verschillende onderwerpen verwachten, van gezonde leefstijl, tot muziektherapie, tot hoe je om kunt gaan met iemand met een verslaving. De eerste drie afleveringen staan online en zijn te luisteren via ons platform, Spotify, Google Podcasts en Pocket Casts. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, dus zorg ervoor dat je je abonneert via één van deze kanalen!

Aflevering 1: Gezonde Leefstijl

Superfood, intermittent fasting en crossfit: we zijn steeds meer bezig met gezond leven. Veel voedsel- en fitness-influencers spreken elkaar tegen en het kan lastig zijn om te bepalen wat nu gezond is en wat niet. We spreken in deze aflevering met verpleegkundig specialist Jochem Slijkhuis en psychomotorisch therapeut en woonbegeleider Juliette Vereijken over hoe VNN inzet op gezonde leefstijl. Zeker in de verslavingszorg is het erg belangrijk om bepaalde gezonde patronen vast onderdeel te maken van het leven van cliënten en collega's.

Aflevering 2: Roken en zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap: dat is geen goed idee, dat weet iedereen. Maar hoe moet dat nou als je echt die sigaret niet kan laten liggen? Geen enkele moeder wil haar kind beschadigen, maar bij verslaving hebben mensen vaak veel minder controle over hun handelen. Verslavingsarts Robert van der Graaf, preventiewerker Nathaly de Wind en ervaringsdeskundige Wendy gaan in gesprek over de gevaren, copingmethoden en de struggles van tabaksverslaving

Aflevering 3: Muziektherapie

Muziektherapie kan op tal van manieren worden ingezet: bij trauma, depressie en verslaving. Maar bijvoorbeeld ook bij afasie of andere spraakgebreken. Bij VNN zet muziektherapeut Roeland van der Velde muziek in om mensen met een verslaving - die vaak gepaard gaat met een psychisch probleem - te behandelen. Muziektherapie is een vorm van vaktherapie; andere vormen zijn bijvoorbeeld sporttherapie of beeldende therapie. Roeland heeft een oud-cliënt meegevraagd naar de studio om te praten over hun ervaringen.