• Er zijn meerdere ecstasypillen ingeleverd bij verschillende testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) die een zeer hoge hoeveelheid MDMA bevatten (meer dan 300 mg). Inname van een dergelijke hoeveelheid MDMA kan levensbedreigend zijn. Lees hier voor meer informatie. 

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Anoniem chatten

Hasj + wiet = cannabis

Hasj en wiet zijn beiden afkomstig van de vrouwelijke cannabisplant en bevatten ongeveer dezelfde werkzame stoffen. Deze werkzame stoffen zitten vooral in de kleverige hars uit de bloemtoppen, maar in lagere concentraties ook in de bladeren van de plant. Per plantensoort, kweekmethode en productie van hasj of wiet kan de verhouding van de werkzame stoffen en sterkte verschillen.

Wiet (ook wel marihuana genoemd)

De gedroogde bloemtoppen van de cannabisplant worden als wiet verkocht. Wiet bevat, naast de hars met de werkzame stoffen, vrij veel bladmateriaal. Het is daarom meestal (maar niet altijd) minder sterk en goedkoper dan hasj.

Hasj (hasjiesj)

Bij hasj wordt de hars met werkzame stoffen gescheiden van de plant. Het plakkerige poeder dat overblijft, wordt warm of koud geperst tot een blokje. Omdat hasj minder bladmateriaal bevat dan wiet, heeft het meestal een hogere concentratie van werkzame stoffen en is de prijs ook wat hoger dan wiet.

Sterkteverschil tussen hasj en wiet

De belangrijkste werkzame stof van zowel hasj als wiet is Tetrahydrocannabinol (THC). Hasj is over het algemeen sterker dan wiet. Dit blijkt uit het laatste onderzoek (Trimbos Instituut, 2013-2014) naar THC-concentraties in wiet en hasj van Nederlandse coffeeshops:

  • Nederlandse wiet (nederwiet) bevat gemiddeld 14,6% THC
  • Buitenlandse wiet bevat gemiddeld 4,8%
  • Buitenlandse hasj bevat 14,9% THC

Lees hier meer over hasj en wiet