Opname in een VNN-kliniek

Anoniem chatten

Opname in een VNN-kliniek

Heb je al gesprekken of therapie gehad, maar is dit niet voldoende om je problemen de baas te worden? Of heb je al vaker hulp gehad maar is het niet gelukt om van je verslaving af te komen? Dan is het mogelijk om opgenomen te worden in een van de verslavingsklinieken van VNN. 

Video afspelen

"Ik heb geleerd me uit te spreken" 17 is Irene nu en na 5 maanden mag ze de behandelgroep voor jongeren in verslavingskliniek Vossenloo verlaten. “Ik ben hier compleet veranderd”, zegt ze zelf. Na jaren van blowen en gebruik van speed heeft ze in Vossenloo geleerd anders met problemen en tegenslag om te gaan. Ze komt nu gemakkelijker voor zichzelf op en kan haar grenzen beter aangeven. Van k...

Lees meer

Eerst afkicken

In de kliniek word je behandeld voor je verslaving, maar voordat je wordt opgenomen, moet je eerst afgekickt zijn van je verslavingsmiddelen. Je kunt afkicken in de kliniek Vossenloo of in de kliniek Bolsterburen.

Vrijwillige behandeling
Als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek dan kies je daar zelf voor. Een opname is altijd vrijwillig.

Veelgestelde vragen over opname in een kliniek

Hoe gaat het in zijn werk als je opgenomen wordt in een verslavingskliniek? Wat gebeurt er als je na de opname nog niet hersteld ben en hoe zit het met de kosten? Deze veelgestelde vragen behandelen we hier:

Wat kan ik verwachten in de kliniek?

 1. De term 'opgesloten' is niet juist. Het gaat bij iedere opname om vrijwillige behandeling. Wij kunnen je niet dwingen en dat helpt ook niet om verslavingsproblemen aan te pakken. Als een opname gericht is op het ontwennen, het afkicken, kunnen we afspreken dat je een tijdje alleen in groepsverband en onder begeleiding naar buiten gaat. We doen dat om je te beschermen en je te helpen een moeilijke periode door te komen. Verder verschilt de opnameduur per persoon en per behandeling, variërend van een aantal dagen tot een aantal maanden. 

 2. De methode van ontwennen kan per gebruikt middel en gebruikte hoeveelheid verschillen. Als het om het drinken van alcohol gaat, vragen we je om ineens te stoppen met drinken. Mocht je last krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen, dan kunnen we voor korte tijd medicijnen voorschrijven. Bij andere middelen dan alcohol is het verstandig het gebruik geleidelijk te verminderen of om een bepaalde periode een vervangend middel te gebruiken.

 3. De klinieken hebben een dagprogramma, waaraan je met andere cliënten samen en individueel deelneemt. Het programma kan doorlopen tot in de avond. Er is ook tijd ingebouwd om eigen zaken te regelen. Als je niet aan het dagprogramma kan deelnemen, bespreken we een alternatief.

 4. Er zijn afspraken over het ontvangen van bezoek. Daar kan in overleg met de begeleiding van afgeweken worden. In de loop van de opname betrekken we ook je familie of andere naasten bij de behandeling.

 5. In de klinieken van VNN zijn geen slaapzalen, maar heb je een eigen slaapkamer; er zijn enkele slaapkamers voor 2 personen. Omdat de verslavingskliniek Vossenloo zowel mannen als vrouwen ontvangt houden we hier bij de kamerindeling rekening mee.

 6. Tijdens de aanmelding krijg je precies te horen wat je mee moet nemen van huis. In het algemeen gaat het om:

  • kleding inclusief sportkleren
  • toiletartikelen (zonder alcohol)
  • wat zakgeld
  • gegevens van de ziektekostenverzekering
 7. In onze klinieken zijn, zoals je zult begrijpen, omgangsregels. De bedoeling hiervan is dat iedereen weet waar hij aan toe is en dat de omgang met elkaar prettig verloopt. Verder maken we samen met jou afspraken over de behandeling. Die afspraken hangen samen met het doel waarvoor je bent opgenomen en deze worden vastgelegd in je persoonlijke behandelplan.

 8. Voor iedereen komt er een moment om de kliniek te verlaten. Het verschilt per cliënt en doel van de opname na hoeveel tijd dat is. VNN regelt de nazorg of het vervolg na de opname in de verslavingskliniek zo goed mogelijk. Dat kan door:

  • een poliklinisch contact voort te zetten
  • aan een groep te blijven deelnemen
  • een verwijzing naar begeleid wonen
  • een andere opvangmogelijkheid
  • opname in een andere kliniek
 9. Werken aan een verslavingsprobleem gaat met vallen en opstaan. Als je de kliniek verlaat, kom je zeer waarschijnlijk terug in behandeling bij de behandelaar die je naar de kliniek heeft verwezen. Deze spreekt met je af wat je kunt doen als het mis dreigt te gaan. Als dat gebeurt, gaan we na hoe terugval heeft plaatsgevonden en wat we kunnen doen om herhaling te voorkomen. Zo nodig kun je opnieuw opgenomen worden. 

 10. Je mag na een paar dagen clean te zijn de kliniek verlaten, maar de opname heeft dan veel minder effect gehad. Verslavingsproblemen zijn niet alleen lichamelijk, maar zitten ook in gedrag, in emoties, in de omgeving en in allerlei dagelijkse gewoontes. Je probeert te stoppen met drinken, het gebruiken van andere verslavende middelen of gewoontes en daarnaast probeer je jouw leven opnieuw vorm en inhoud te geven. Dat heeft tijd nodig en daar moet je hard aan werken. Wij helpen je daar graag bij.

 11. Verslavingsproblemen komen overal voor in de maatschappij. De alcoholisten en drugsverslaafden die iedereen wel kent, blijken in de kliniek ineens gewone mensen te zijn met hun eigen problemen en emoties. Je zult in elke verslavingskliniek mensen met verschillende achtergronden tegenkomen, ook mensen zoals jij. Probeer vooral om begrip en respect te hebben voor elkaar.

 12. Afkicken van een middel is vaak een kwestie van vallen en opstaan, soms moet de behandeling dan ook herhaald worden. Het is ook belangrijk of je steun of juist tegenwerking krijgt uit jouw omgeving. En hoe eerder je erbij bent, hoe groter is de kans op herstel.

  Heel belangrijk is jouw motivatie: je moet het echt willen. Van een verslaving afkomen is een zware opdracht, daar draaien we niet omheen. Onze ervaring leert dat het ontwennen gepaard gaat met heftige confrontaties en keuzes. Maar veel mensen met een verslaving zijn je voorgegaan en zijn geslaagd in hun missie: een leven zonder alcohol, drugs of andere verslavende middelen of gewoontes. Wij helpen jou om de eerste stappen te zetten.

 13. Jouw zorgverzekeraar vergoedt de behandeling bij VNN. Maar er zijn veel regels over kosten voor hulp. De belangrijkste zaken hebben we voor je op een rij gezet. Lees meer op de pagina Kosten van behandeling.

Altijd in de buurt

Zoek je een adres voor informatie, hulpverlening of een kliniek? Kijk dan voor adressen van VNN op de overzichtslijst. VNN heeft locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.

Kaart noord-nederland

Hoe werkt de aanmelding bij VNN

Contact Eenmalig adviesgesprek Aanmelden voor hulp VNN belt u om een datum af te spreken voor het intakegesprek Intakegesprek op een VNN locatie Start behandeling

Kosten en verzekering

VNN is een specialistische instelling voor de geestelijke gezondheidszorg. De kosten voor behandeling bij VNN zijn wettelijk vastgelegd. De tarieven van VNN zijn gebaseerd op wettelijk vastgestelde tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Meer over de kosten voor behandelingen en hoe dit zit met de verzekering kun je op deze pagina lezen

Kennisbank

Vertrouwenspersoon

Als cliënt kun je tijdens je behandeling op elk moment contact opnemen met de patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). De PVP kan je advies geven en samen met jou en de betreffende medewerker praten. De PVP werkt niet bij VNN, is onafhankelijk en gaat uit van jouw wensen. De PVP kan je vertellen wat je met jouw klacht kunt doen.

Lees meer over de patiënt- en familievertrouwenspersoon

Rechten van cliënten

Een belangrijk recht van cliënten - en van groot belang - is het recht op informatie. Iedere cliënt heeft recht op deskundige informatie over de verslaving waarvoor hij hulp vraagt en over de behandeling of begeleiding. Die informatie heb je nodig om te kunnen beslissen over je zorgplan. Want daarover moet je toestemming geven. Zonder je toestemming mag het zorgplan niet uitgevoerd worden.

Om deskundige hulp te kunnen geven, vragen wij van je als cliënt je behandelaar duidelijk en volledig te informeren. Zo vragen wij van je de adviezen van de behandelaar op te volgen en afspraken na te komen.

Lees verder bij Rechten cliënten van VNN