Lisa’s stage bij de kliniek gaf haar meer zelfvertrouwen

Anoniem chatten
30 september 2022

Het was humor, goed kunnen samenwerken en een open houding die ervoor zorgden dat Lisa ten Veen haar afstudeerstage Social Work kon doen bij VNN. Inmiddels werkt ze als sociotherapeut/agoog bij kliniek Bolsterburen in Heerenveen. Hoe ervoer Lisa haar stageperiode bij VNN?

“Vanuit de opleiding had ik nog niet veel meegekregen over verslavingszorg”, vertelt Lisa. “Via de vacaturebank stuitte ik op een gegeven moment op een stageplek bij VNN. Ik had twee gesprekken bij andere zorginstellingen, maar het leuke gesprek met VNN gaf voor mij de doorslag. In plaats van kritische vragen naar dingen die ik nog niet kon, vroegen ze naar mijn competenties. Hield ik van ouwehoeren met collega’s, kon ik goed samenwerken en stond ik open voor nieuwe ervaringen? Het was erg verfrissend en gaf me het gevoel dat dit de juiste plek was voor mij.”

Lisa liep stage als sociotherapeut. Het klinische stuk was voor haar helemaal nieuw. “Het leuke aan een stage in een kliniek is dat je niet per se op één afdeling hoeft te blijven, je mag gerust wisselen. In Bolsterburen heb je drie afdelingen in de kliniek: de detox (afkicken), Observatie en Diagnose en Klinische terugvalpreventiebehandeling. Ze zijn allemaal heel anders en cliënten zijn op een heel ander punt in hun herstel. Ik heb expres een beetje gerouleerd tussen de afdelingen om een beter beeld te krijgen. Ik ben dan geen verpleegkundige, maar ik mocht ook meelopen met de opnamediensten. Daarnaast liep ik mee met de psychomotorische therapie en muziektherapie.”

Niet altijd even makkelijk

Daarnaast moest ze leren hoe ze groepen moest begeleiden, hoe groepsdynamiek werkt en hoe daar mee om te gaan. Lisa: “In zo’n groep kan er veel emotie op je afkomen. Zo maken cliënten als ze bij ons binnenkomen een soort collage, waarbij ze vertellen over hoe hun verslaving is begonnen. Dit zijn vaak heel traumatische ervaringen en het kan soms lastig zijn om dat goed te verwerken en vervolgens ook in je rol te blijven als sociotherapeut. Je krijgt in de groep met veel verschillende meningen, achtergronden en soorten reacties te maken. Je wil iedereen ruimte geven, maar je wil ook grenzen stellen. Ik het begin vond ik het erg lastig om uit te spreken wat ik precies spannend vond, dat was ik niet gewend. Bij Bolsterburen kon ik fouten maken, daar eerlijk over zijn en vervolgens samen kijken naar hoe het beter kan.”

"Fouten maken mocht hier gewoon!"

- Lisa

Elke twee weken had Lisa een gesprek met haar begeleiders bij de kliniek. Daarin haalde ze situaties terug waarbij zij spanning had gevoeld of onzeker was. Samen analyseerden ze waarom dat precies was en hoe ze het een volgende keer aan kon pakken. Vanuit de groep kreeg ze al snel complimenten. “De andere therapeuten zagen mij als volwaardig collega en niet “zomaar” een stagiaire. Ze vroegen echt naar me, de cliënten ook.”

Oplossingsgericht Werken

Tijdens haar stage praatte ze veel met cliënten over hoe zij dingen anders aan kunnen pakken, deed ze aan terugvalpreventie en de-escalerend werk. Daarbij hielp Oplossingsgericht Werken haar enorm. Dit is een methodiek die kortgezegd niet focust op het probleem, maar op dingen die er wél goed gaan en hoe de cliënt die dingen zelf kan versterken. Het idee is dat je de cliënt begeleidt om zelf een oplossing te vinden, in plaats van één op te leggen. Dit doe je door gerichte vragen te stellen en te kijken hoe mensen daarop reageren.

“De stage was zo’n mooie en fijne ervaring, maar ook heel spannend. Het heeft voor mij een goede basis geboden om van daaruit door te groeien. Dat kwam met name doordat ik ruimte kreeg om fouten te maken. En nu ben ik aangenomen als sociotherapeut! Dat had ik van te voren niet verwacht. Ik moet soms nog werken aan mijn zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen hebben dat als zij zeggen dat ik het goed doe, ze dat ook echt menen.”

Voor mensen die twijfelen over een stage bij VNN

“Sta open voor een nieuwe ervaring en vergeet die beren op de weg! VNN werkt met een soms pittige doelgroep, dus je moet wel stevig in je schoenen staan. Maar ook mindere dagen mogen er zijn. Laat je kwetsbare kant zien, dat doen onze cliënten ook. Als je bereid bent een open blik te hebben en veel te leren in een ontzettend gezellig en steunend team, dan ben je hier aan het juiste adres.”

Over de auteur

Annette Hoeksema

Annette Hoeksema is sinds 2020 communicatieadviseur bij VNN. Ze beheert en ontwikkelt de website, beheert de social media-kanalen van VNN, organiseert webinars en podcasts, en doet samen met afdeling PenO de arbeidsmarktcommunicatie.
Meer over Annette Hoeksema